Slovenija

Odpuščanja v javnem sektorju?

Ljubljana, 29. 12. 2008 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Država bi do leta 2010 za odpravo plačnih nesorazmerij potrebovala 450 milijonov evrov, a jih nima, opozarja Pavlinič Krebsova. Če sindikati ne bodo popustili, grozijo odpuščanja.

Vlada in sindikati javnega sektorja so sklenili, da zaradi spremenjenih razmer pristopijo k pogajanjem za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor. "Spremembe kolektivne pogodbe bodo šle v smeri manjših izdatkov za plače v javnem sektorju. V kolikor teh dogovorov ne bo mogoče doseči, lahko slednje uredimo z zakonom, skrajni ukrep pa je tudi morebitno odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju," je po sestanku vlade s predstavniki sindikatov v javnem sektorju opozorila ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Pavlinič Krebsova meni, da v kolikor dogovor med vlado in sindikati ne bo dosežen, lahko pride tudi do odpuščanj javnih uslužbencev.
Pavlinič Krebsova meni, da v kolikor dogovor med vlado in sindikati ne bo dosežen, lahko pride tudi do odpuščanj javnih uslužbencev. FOTO: Dare Čekeliš

Po njenem mnenju bo prišlo do dogovora med vlado in sindikati. "Zaupamo v zaposlene v javnem sektorju. Prepričani smo, da so pripravljeni deliti usodo delavcev v realnem sektorju," ocenjuje in obenem pojasnjuje, da do usklajevanja plač v javnem sektorju meseca septembra ne bo prišlo, v kolikor bodo finančne razmere takšne, da povečanje plač v javnem sektorju ne bo presegalo določene produktivnosti v letu 2009.

Država bi po njenih besedah do leta 2010 za odpravo plačnih nesorazmerij potrebovala 450 milijonov evrov, "vendar jih nima. Država ima od leta 2004 do leta 2007 v ta namen privarčevanih okoli 114 milijonov evrov, do leta 2008 pa okoli 120 milijonov evrov".

Nov plačni sistem sicer ministrica ocenjuje kot "kilavo dete, saj tudi tisti, ki so podpisali kolektivno pogodbo za javni sektor, s tem otrokom niso zadovoljni. Vsi nesporno pričakujejo nova pogajanja in usklajevanja v smer boljših uvrstitev". Prepričana je tudi, da so bili javni uslužbenci zavedeni. "Rečeno je bilo, da se bodo odpovedovali delu usklajevanja z inflacijo, v prihodnje pa bo to pomenilo, da se bodo plačna nesorazmerja odpravila. Vsak je pričakoval, da se mu bo plača izboljšala. Dogovori v kolektivni pogodbi za javni sektor so zato glede na zaostrene finančne razmere potrebni nove diskusije," meni.

Pahor: Sestanek je presegel moja pričakovanja

Pahor pojasnjuje, da so se za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor odločili zaradi spremenjenih razmer.
Pahor pojasnjuje, da so se za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor odločili zaradi spremenjenih razmer. FOTO: Reuters

Tudi premier Borut Pahor je izpostavil, da so se za spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor odločili zaradi spremenjenih razmer. Vlada bo izhodišča za pogajanja s sindikati pripravila v razumnem roku, je dejal Pahor, ki obenem želi, da "čas krize in pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe izkoristijo kot priložnost za modernizacijo javnega sektorja".

Vlada mora po njegovih besedah ravnati "tako, da se bomo izognili položajem, v katerih bi država poskušala regulirati krizo z intervencijo mimo socialnega dialoga, in tako, da bi dosegali razumne kompromise, ki bi krizo reševali na razvojni način". Če bi se od tega oddaljili, bi to krizo poglobilo.

Kot je še dejal, vlada sindikalni strani predlaga januarsko uskladitev plač, zatem pa pospešeno pogajanje za spremembo kolektivne pogodbe, "kar lahko spremeni tudi spremembo nadaljnjega usklajevanja plač".

Po besedah predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja "konfederacija vztraja pri januarski uskladitvi plač, za nadaljnje uskladitve pa so se pripravljeni pogajati". Pogajanja se bodo začela, ko bodo sindikati odgovorili s protipredlogom, je še pojasnil.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

illuminati
02. 02. 2009 00.11
S tem svojim opičjim nasmeškom postaja tale Pahorčič čedalje bolj podoben kretenu Bushu ml. ! Zjebal bo celotno Slovenijo - enako kot Bush.
illuminati
02. 02. 2009 00.09
dejan.slo.mb @dejan 007 Zato da ti lahka dobiš delavca za 400e je spet kriva državna administracija in državni paraziti. Me prov zanima kolk je najnižji izplačan dohodek v negospodarstvu. In tolk je treba postavit minimalno plačo. lepo je treba neto minimalc postavit na 700-800e,firme k tega niso sposobne zapret,tujce bojo itak nazaj domov poslal ker ne bo efekta če boš mogu njega plačat 800e in slovenski delavec pride na svoje. Skandinavske države imajo tega zelo lepo urejeno. kazen za špekulacije z delovno silo in dela na črno so ogromne,in si nobedn ne upa kaj takega počet. Tole kar se danes dogaja je navadni socijalni damping. 400e za Bolgara je res lepa vsota,ampak ne mormo pozabit da dnar gre v bolgarijo ne pa tle. V Bolgariji m2 stanovanja stane 200-300e,imel sem enkrat sodelavca iz Bolgarije. Mesečne položnice 5x manj k pr nas,registracija za avto manj k 100e ne 500 k pr nas. Nimam nič proti tujcem,min plačo postavit na 800e pa naj delajo. danes je pa naslednja situacija. Primer Revoz. Tuji delavci prek agencijah so plačan po 3e na uro ali manj,prispevke na min,ni plačanega regresa,ni plačanih bolniških.... In kaj ostane potem Slovenskemu delavcu ??? Kje je zakonodaja ? Kje so inšpekcijske službe ? Revolucija je neizogibna,je le vprašanje kdaj.... Se popolnoma strinjam
MojcaCoh
30. 12. 2008 16.43
Največja katastrofa za Slovensko državo je bil Projekt Občina, Pokrajina in Škofija pri vsakem Pesjaku, predlagatelje in izvajalce tega projekta bi morali obsoditi zaradi namernega uničevanja Slovenskega gospodarstva in Slovenske Države na visoke zaporne katzni in doživljensko prisilno delo. Mojca
Tonček Balonček
30. 12. 2008 14.54
Ni primere z janšo, ki je vlekel odločne, premišljene in pametne poteze, seveda ga je pa podpirala sanjska ekipa, pa vendar, spomnim se ga še iz časov, ko je izkčlaplajl elektriko in zapiral vodo kasarnam JLA, res je fant od fare, škoda ga je za tisto Bačovnbiko, s katero izgubla čas po nekih Mavriciusih, tu ga pa čakamo v nedogled! Danes ali jutri bi moral sprožiti v medije kak proglas, da smo v krizi in da je čas za akcijo! Zdaj ne bo vlagal tožb, temveč slovenskemu narodu pokazal, da so se zmotili in da je on tisti, ki razpolaga z inovacijam, in pozna pot v prihodnost, pravi vodnik in mesija, slovenski Mojzes takorekoč!
bucymd
30. 12. 2008 14.06
poznam kar nekaj podjetfij ,ki so imela na vodstvernih kadrih dr zjnansti pa životarijo vem pa za eno firmoi ,ki jo vodi tip ,ki nima nikakršnih šol ampak ti harajo!
coldrex
30. 12. 2008 13.48
Pahor želi biti samo všečen. Zaenkrat izvaja samo populistične poteze. Ustvarja probleme tam, kjer jih ni. Resničnih problemov se boji, ker ve, da ni dorasel.
comment123
30. 12. 2008 13.46
NE POTREBUJEMO TOLIKO URADNIKOV! DRŽAVA IMA ABSOLUTNO PREVELIK APARAT ZA TAKO MAJHNO ŠTEVILO PREBIVALSTVA,KOT SREDNJE VELIKO EVROPSKO MESTO. TOREJ................NI HUDEGA, ČE SE TUDI KAKŠEN URADNIK ZNAJDE NA ZAVODU, DOKLER BO LE TA ŠE IMEL KAJ DELIT!
djimi
30. 12. 2008 13.44
Kaj bodo taki na oblasti,ki niso še nič probal delat prvo naj gredo delat, fižično, potem pa bodo znal cent delo ne pa da sam lapajo in gnar razmetavajo.Pa kaj potem še čaka prva nej gre Pavhlipčkova pa ostali zanjo.
strogoff
30. 12. 2008 13.37
FIDES - sindikat kriminalcev, sem prebral na forumu Financ.... A mi lahko kdo prosim tole malo bolje obrazloži?
unja1m
30. 12. 2008 13.37
unim, z dvema imenoma,ali priimkoma, pa sploh ne verjamem
koroska72@mail386.com
30. 12. 2008 12.29
Pavlinički je treba usta obrnit --- da bo izgledalo da se skoz smeji, ne pa da je v sedanjem lookingu videti kot bi ji kislo murko v rit tišali.
Presskiller
30. 12. 2008 12.12
Borut Pahor= barbika ki hodi v solarije
koroska72@mail386.com
30. 12. 2008 11.59
Mater sedaj bo pa uradnik Rupel najebal !!!
Dejan Krk
30. 12. 2008 11.27
@ Dejan_007 30.12.2008, 00:04 Slovenija lahko preživi samo s podjetji, ki ustvarjajo dodano vrednost. Ne z robo, ki jo delajo kitajčki. Seveda moramo to znati tudi prodati. Pri nas bi vsi imeli radi visoke plače, delal pa ne bi nič. Vsi bi bili radi ekonomisti, pravniki, filozofi. Tega kadra imamo preveč. Rabimo gradbenike, štromarje, programerje, itd... ___________________________________________... je takšna sramotna razlika med plačami v javnem in zasebnem sektorju naštetih kadrov ne bomo imel več. Smo že na prelomnici. Tehnično usmerjene šole in fakultete so dobesedno prazne. KATASTROFA !!!!!
Tonček Balonček
30. 12. 2008 11.17
Krize in anarhija so leglo in gnezda bogatenja in špekulacij. Zdaj lakamo še poglobljenih in mobilizacijskih besed nam tako ljubega Jelinčiča Plemenitega! Njega nobena kriza ne dotolče, ga ni in ga ne bo!
Dejan Krk
30. 12. 2008 11.14
@dejan 007 Zato da ti lahka dobiš delavca za 400e je spet kriva državna administracija in državni paraziti. Me prov zanima kolk je najnižji izplačan dohodek v negospodarstvu. In tolk je treba postavit minimalno plačo. lepo je treba neto minimalc postavit na 700-800e,firme k tega niso sposobne zapret,tujce bojo itak nazaj domov poslal ker ne bo efekta če boš mogu njega plačat 800e in slovenski delavec pride na svoje. Skandinavske države imajo tega zelo lepo urejeno. kazen za špekulacije z delovno silo in dela na črno so ogromne,in si nobedn ne upa kaj takega počet. Tole kar se danes dogaja je navadni socijalni damping. 400e za Bolgara je res lepa vsota,ampak ne mormo pozabit da dnar gre v bolgarijo ne pa tle. V Bolgariji m2 stanovanja stane 200-300e,imel sem enkrat sodelavca iz Bolgarije. Mesečne položnice 5x manj k pr nas,registracija za avto manj k 100e ne 500 k pr nas. Nimam nič proti tujcem,min plačo postavit na 800e pa naj delajo. danes je pa naslednja situacija. Primer Revoz. Tuji delavci prek agencijah so plačan po 3e na uro ali manj,prispevke na min,ni plačanega regresa,ni plačanih bolniških.... In kaj ostane potem Slovenskemu delavcu ??? Kje je zakonodaja ? Kje so inšpekcijske službe ? Revolucija je neizogibna,je le vprašanje kdaj....
unikat.33
30. 12. 2008 11.05
Edino pravilno! Zakaj bi se bali za svoja delovna mesta samo delavci, naj se bojijo tudi učitelji, kulturniki, uradniki, bankirji, v zdravstvu, ZPIZ. Vzajemna,... mogoče bodo postali vsaj malo bolj prijazni in delovni ! Če ni denarja, ga pač ni, pa še manj ga bo!
yeyo.white
30. 12. 2008 10.53
porsche: ze res. ampak ne velja to za vsa podjetja. dejstvo je, pa ce kdo verjame ali pa ne, da v sloveniji primanjkuje kvalitetne delovne sile. govorim predvsem za IT trg. ce govorimo o neki proizvodnji, seveda, tisto lahko dela prakticno vsak po nekem uvajanju. drugace pa enostavno ni dovolj sposobnih profesonalcev. diplome, magisteriji, doktorati ne pomenijo nic. vedno ko se razpisejo nova delovna mesta, pride do ironije, da visoko izobrazeni (v mislu solanja) nimajo pojma kaj delajo in jih prakticno nek clovek z nedokoncano srednjo solo povozi, stecka, ubije, pokoplje. in izjemno tezko je v tej ljubi sloveniji dobit kvaliteten kader. pa niso vazne place. ce ponujas 3-4k neto /mesec al pa 10k neto/mesec ne bo nic boljse, samo vec pogoltnezov s prazno glavo bo prslo na razgovor. in zaradi tega, gre veliko firm vn iz slovenije, v druge drzave, ceprav je tam delovna sila se drazja, ampak za kvaliteto delavca, bos tud tistih nekaj evrov vec dal. takih je precej, vendar se ne obesajo na velik zvon, ker niso drzavna podjetja. seveda, tekstil in te razne nizkoprofitne zadeve so povsem druga dimenzija, kjer je res problem. vendar krivi so vodilni. ker niso dovolj prodorni in inovativni. danes ce nisi inovativen in extravagenten enostavno ne bos moral prodat izdelkov. to bi moral bit vsem jasno. ampak ni, vsaj ne po izdelkih, kajti inovativnost/extravaganca je veliki vecini povsem tuja. naj naredijo izdelek, k mi bo vsec, pa bom kupu. naj naredijo bl prefinjeno obleko, pa jo bom kupu. naj delajo boljse kroje, pa bom kupu. ce tega ne bo, in tega prakticno tudi ni, bom seveda raje, in to bo tud vsak normalen naredu, kupu neko zadevo, ki mo bo usec od nekega italjanskega ali kateregakoli ze oblikovalca, ki ima lepsi in bolj udoben izdelek.
porsche303gt@yahoo.com
30. 12. 2008 10.27
@ Dejan_007 Naša podjetja že selijo delovno silo na vzhod, tako da to ni nič takega. Pač je slovenec pre drag, da bi bila firma lahko konkurenčna. Ma sej to delajo vsi na zahodu, tak da to ni nič takega. @@@@ To je res. Povsod je isto. Zato pa imamo danes krizo po celi Evropi, celem Svetu. Ljudi odpuščajo, zadnji primer USNJARNA VRHNIKA, ker selijo delovno silo v cenejše države, uprave pa ostajajo v matičnih državah. Vsepovsod je tako. In vse države se srečujejo s tem in v vseh državah je nastala kriza. Na eni strani odpuščanje, na drugi strani pa se te dobrine ne prodajajo, ker ljudje nimajo denarja za OSNOVE. Danes je v kriza v AVTO-industriji, jutri bo v Tekstilu, pojutrišnjem v Tehniki in ponovilo se bo zgodovina in propad GOSPODARSTVA, ker je bilo na TRŽIŠČU preveč DOBRIN, katere niso našle KUPCA. Spet se bo zgodovina ponovila. Nemoreš ti nekomu jemati delo, ga slabo plačati in od njega zahtevati, da TROŠI isto kot prej, ko je imel službo in je še bil denar nekaj vreden in položnice niso bile v višavah. Kitajci pa nebodo zaslužili toliko, da bi lahko zadovoljili vaše potrebe. UPAM SE ITI STAVIT, da bo takšno ravnanje pripeljajo do GOSPODARSKEGA zloma po celem Svetu, in da bodo potem takem, tudi stabilna podjetja, ki imajo samo uprave v matičnih državah PROPADLE. Če človeka ne plačaš, ta tudi ne troši. OSNOVE ekonomije. Manj kot ga plačuješ, manj lahko zapravi. IN KRIZA TRKA NA VRATA. NAJHUJŠE ŠELE PRIHAJA. VSE SE VRAČA, VSE SE PLAČA. Vaš POHLEP bo plačal VISOK DAVEK.
Lagoya
30. 12. 2008 10.23
@Bojzi... Ne nakladaj nekaj v tri dni. Brez dobrega šolstva lahko 90% naših firm takoj zapre svoja vrata. Najbrž ne veš da ima Gazela 2008 zaposlenih čez 50% ljudi z mag in dr. naslovom. Ne stresaj nezadovoljstva na ljudi, ki so v življenju uspešnejši kot ti. Kar pa se tiče Kitajskih izdelkov, vsi ki ste proti njim kupujte dražje Evropske. Največ koristi od revnih držav imajo poleg njihovih lastnikov prav zahodnji potrošniki.