Gospodarstvo

Prijeli ustanovitelja Parmalata

Parma, 27. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Policija je v Milanu pridržala Calista Tanzija, ustanovitelja in nekdanjega direktorja italijanskega živilskega podjetja Parmalat, ki ga je pretresel finančni škandal.

Tanzija je prijela italijanska finančna policija na ukaz sodišča v Parmi, kjer je sedež podjetja Parmalat.

Sodišče ugodilo Parmalatu

Stečajno sodišče v Parmi je odločilo, da bo italijansko podjetje Parmalat imelo status plačilno nesposobnega podjetja. S tem je sodišče ugodilo zahtevi podjetja po zaščiti pred upniki. Podjetje v skladu z italijanskim pravom sicer lahko posluje še naprej. Sodišče si lahko vzame štiri mesece časa, da preveri zadolženost podjetja, upniki pa imajo 120 dni časa za vložitev zahtevkov za poplačilo dolgov.

Italijanski živilski velikan Parmalat je sicer v sredo na sodišče vložil zahtevo za zaščito pred upniki, s čimer bi si družba pridobila potreben manevrski prostor za rešitev pred dokončnim zlomom zaradi finančnih težav.

Afera v italijanskem živilskem velikanu se je sprožila pred dobrim tednom dni, ko se je razkrila globoka vrzel v bilanci družbe. Na bančnem računu ene od Parmalatovih hčerinskih družb naj bi namreč "poniknilo" štiri milijarde evrov, saj je Bank of America sporočila, da dokument o pologu štirih milijard evrov na račun podjetja Bonlat ni avtentičen, da torej računa in denarja sploh ni. Mediji sicer sedaj poročajo že o 10 milijardah evrov, ki naj bi bile zabeležene v Parmalatovih bilancah, čeprav sploh ne obstajajo.

Parmalat je sicer z letnimi prihodki v višini 7,6 milijarde evrov osmo največje podjetje v Italiji, prisotni pa so v 30 državah po vsem svetu. Družba, ki jo je iz manjše mlekarne pred skoraj 50 leti ustanovil Calisto Tanzi, je s svojimi izdelki (mleko, sokovi, piškoti in pecivo) navzoča v 30 državah sveta, predvsem v Evropi in Latinski Ameriki.