Gospodarstvo

Pri prevzemu ne bo težav?

Ljubljana, 12. 06. 2006 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Evropski banki pričakujejo, da ne bomo imeli težav s prehodom na evro, saj naj bi se veliko naučili iz napak drugih.


Evropska centralna banka predvideva, da Slovenija ne bo imela večjih težav pri prevzemu evra
Evropska centralna banka predvideva, da Slovenija ne bo imela večjih težav pri prevzemu evra FOTO: Dare Čekeliš

Član izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) Lorenzo Bini Smaghi je ob robu otvoritve razstave o evru v Narodnem muzeju v Ljubljani dejal, da slovenske priprave na prevzem skupne evropske valute potekajo dobro, pri čemer ima Slovenija to prednost, da se lahko uči iz izkušenj držav, ki so evro že prevzele.

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari FOTO: Dare Čekeliš

Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je ob tem menil, da prevzema evra ne more preprečiti niti višja slovenska inflacija, saj se bo rast cen v prihodnje stabilizirala.

Gaspari je tudi dejal, da potekajo pogovori z bankami, da bi te, podobno kot bo to storila Banka Slovenije, prek novoletnih praznikov odprle nekatere podružnice in tako olajšale prehod na evro. Pariteta med evrom in tolarjem, ki bo dokončno določena na julijskem zasedanju finančnih ministrov Evropske unije v Bruslju, bo po Gasparijevih pričakovanjih ostala enaka današnji.

Z razstavo v ljubljanskem Narodnem muzeju se bo mogoče seznaniti s postopkom izbire motiva za evropsko stran evrokovancev, ki je skupna vsem kovancem, ki so v obtoku v evroobmočju, ter postopki, s katerimi so države, ki so se odločile za prevzem evra, izbirale motive za nacionalno stran evrokovancev. Nacionalne verzije evrokovancev so grafično prikazane, razstavljeni pa so tudi primerki evrokovancev iz vseh 12 članic evroobmočja.

Predlog zakona o uvedbi evra je pripravila posebna delovna skupina v okviru koordinacijskega odbora za tehnične priprave za prevzem evra. Januarja ga je obravnaval svet Banke Slovenije, ki je pred vladno obravnavo zakona predlagal priporočil širšo javno obravnavo.

Ministrstvo za finance pričakuje mnenje Evropske centralne banke (ECB) o predlogu zakona o uvedbi evra v sredini tega meseca. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo predlog zakona dokončno usklajen še ta mesec, vlada pa naj bi ga obravnavala v prvi polovici julija.

Osnovni cilj zakona je olajšati prehod na evro. Zakon, ki uporablja za evropsko valuto oznako euro, ureja razmerje ob uvedbi evra kot denarne enote Slovenije ter zamenjavo tolarskih bankovcev in kovancev v evrske.

Uvedba evra bo določena z odločbo Sveta EU, zato zakon o uvedbi evra pretežno ureja postopek zamenjave tolarja za evro, obdobje dvojnega obtoka in umik tolarja iz obtoka. Predstavlja tudi pravno podlago za tekoč prehod poslovanja v tolarjih na poslovanje v evrih v javni upravi, pravosodju in na finančnem trgu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.