Gospodarstvo

Lahovnik proti državni pomoči Istrabenzu

Ljubljana, 05. 01. 2009 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarski minister Lahovnik trdi, da morajo za položaj Istrabenza odgovornost prevzeti uprava in nadzorniki. Državne pomoči ali poroštva Istrabenzu ne bo.

Podpisnice sporazuma o izvajanju finančnega inženiringa pri prevzemu Istrabenza so delno razveljavile sporazum. Razveljavile so določila glede obveznosti skupnega nastopa pri objavi prevzemne ponudbe za Istrabenz, in sicer zaradi "zunanjih okoliščin".

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV
V tem tednu naj bi bilo znano, kdaj se bodo na pobudo Petrola, ki ima v lasti slabih 33 odstotkov Istrabenza, sestali lastniki in upniki koprske družbe ter predstavniki ministrstva za gospodarstvo. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik za sobotni Dnevnik Petrolove pobude ni želel komentirati. Na vprašanje, ali podpira morebitno vključitev države, ki sicer od jeseni 2007 v Istrabenzu nima več lastniškega deleža, v reševanje Istrabenza s poroštvi in drugimi oblikami pomoči, pa je odgovoril, da "tega prismojenega kosila ne smejo plačevati davkoplačevalci".

Maksima Holding je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavila, da so podpisniki sporazuma 31. decembra podpisali pogodbo o delni razveljavitvi sporazuma, s katero so razveljavili določbe sporazuma glede obveznosti skupnega nastopa pri objavi prevzemne ponudbe za delnice Istrabenza ter tudi formalno prekinili določila sporazuma, ki so zaradi zunanjih okoliščin že pred tem postala nezavezujoča oziroma neizvršljiva.

Po sporazumu, ki so ga 19. marca lani sklenile Maksima Holding ter družbe NFD Holding, Finetol, Maksima Invest, Diamond in Fidina, bi morala Maksima Holding od drugih družb do 31. decembra lani kupiti 1,267.153 delnic družbe Istrabenz po ceni 102,50 evra za delnico oziroma za skupno slabih 129,9 milijona evrov. Delež bi bil ob trenutni ceni delnice Istrabenza na borzi vreden okoli 30,7 milijona evrov. Družbe naj bi tudi, kot omenjeno, nastopile skupaj pri objavi prevzemne ponudbe za Istrabenz.

Igor Bavčar
Igor Bavčar FOTO: Dare Čekeliš

Kot pravijo v Maksimi Holding, podpisnice niso sklenile sporazuma o skupnem nastopu pri objavi prevzemne ponudbe in tudi nobena podpisnica v roku, kot ga določa obligacijski zakonik (za sklenitev glavne pogodbe šest mesecev od roka, določenega za njeno sklenitev, oziroma če rok ni določen, od dneva, ko bi po naravi posla in okoliščinah pogodba morala biti sklenjena), ni zahtevala sklenitve tega sporazuma. S tem so tudi določila, po katerih bi morali skleniti sporazum o skupnem nastopu, postala brezpredmetna oziroma neizvršljiva, so zapisali v Maksimi Holding.

Sporazum so delno razveljavili, ker podpisnice niso zahtevale sklenitve sporazuma o skupnem nastopu in "zlasti zaradi dejstva, da v sedanjih okoliščinah ni mogoča izvedba skupnega nastopa pri objavi prevzemne ponudbe za delnice družbe Istrabenz". Podpisnice so tudi formalno prekinile določila sklenjenega sporazuma o izvajanju finančnega inženiringa, ki so "zaradi zunanjih okoliščin že pred tem postala nezavezujoča oziroma neizvršljiva".

Kot je znano, je Maksima Holding 27. decembra lani ostale podpisnice obvestila, da ji zaradi spremenjenih okoliščin ni treba skleniti pogodbe za odkup delnic Istrabenza za slabih 129,9 milijona evrov. Okoliščine so se od sklenitve predpogodbe, ki so jo 7. aprila sklenili na podlagi sporazuma, toliko spremenile, da predpogodba, če bi bile okoliščine že ob njeni sklenitvi takšne, niti ne bi bila sklenjena.

Maksima Holding, ki jo posredno obvladuje prvi mož Istrabenza Igor Bavčar, bi morala po pisanju Financ zaradi odstopa od sporazuma podpisnicam plačati 15 odstotkov od skupnega zneska oziroma okoli 19,5 milijona evrov kazni ter stroške, ki so jih družbe imele s posojili, obrestmi in drugimi nadomestili iz posla.

Lahovnik proti državni pomoči Istrabenzu

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki ga je Petrol povabil na sestanek predstavnikov Istrabenzovih lastnikov in bank upnic, se ne bo vpletal v reševanje Istrabenza. Pričakuje, da banke, ki so v državni lasti, ne bodo prevzemale dodatnih tveganj pri nekaterih nasedlih naložbah.

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Družba Petrol, ki je s slabimi 33 odstotki največji posamični lastnik Istrabenza, je pred novim letom lastnikom Istrabenza, bankam upnicam in tudi Lahovniku poslal pobudo za sestanek. Predstavniki bank upnic naj bi se po pisanju današnjih Financ prejšnji teden že srečali.

"Kot ministra za gospodarstvo me čudi, da v Petrolu pozivajo državo, naj poseže v poslovne odločitve avtonomnih pravnih subjektov. Očitno so v preteklosti vse vpletene družbe, vključno z bankami, sprejele vrsto napačnih poslovnih odločitev, sicer oblikovanje neformalne skupine bank upnic v zvezi z Istrabenzom ne bi bilo potrebno. Z oblikovanjem takšne skupine ministrstvo sicer ni bilo seznanjeno," je dejal Lahovnik.

Za položaj Istrabenza morajo odgovornost v skladu z zakonom o gospodarskih družbah prevzeti uprava in nadzorniki. Zato ministrstvo za gospodarstvo tudi nasprotuje podeljevanju kakršnih koli državnih pomoči ali poroštva družbi Istrabenz. Matej Lahovnik, minister za gospodarstvo

Minister pričakuje, da bodo banke, ki so v državni lasti in so "ne nazadnje v teh kriznih časih deležne pomoči države", zaščitile svoj poslovni interes in interes davkoplačevalcev, in da ne bodo prevzemale dodatnih tveganj pri nekaterih "nasedlih" naložbah.

Očitno je, da so "nekatere sporne poslovne odločitve pripeljale družbo Petrol v položaj, ko je sama ujetnica svoje strateško nepremišljene naložbe v Istrabenz", je dejal Lahovnik in dodal, da če bi se podjetja, kot sta Petrol ali Istrabenz, več ukvarjala s svojo osnovno dejavnostjo in manj s konsolidacijo lastništva, bi bilo njihov poslovanje precej boljše in jim ne bi bilo treba klicati na pomoč države.

Ministrstvo za gospodarstvo se ne namerava vpletati v reševanje Istrabenza, saj da bi bilo zelo sporno, če bi z denarjem davkoplačevalcev sanirali podjetja, ki so se v takšnem finančnem položaju znašla, "ker so imele uprave in z njimi povezane družbe prevelike lastniške apetite".

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marija120
27. 02. 2009 14.49
Bravo Lahovnik samo če boš imel potporo ker so sigurno vsi povezani v nečasna dejanja
Pincopalino
17. 01. 2009 13.08
Kaj pa prijateljica svetovalka Maja mu nič ne pomaga? Pa dve fakulteti ima., Ha Ha Ha.
Pincopalino
17. 01. 2009 13.04
Čudno, da Bavčar ni prosil za pomoč koperskega župana, saj se prijatelji med seboj pomagajo?
Pincopalino
17. 01. 2009 13.02
Lahovnik zdaj je čas, da dokažeš kaj si sposoben. Bavčarja dol in lastniki naj prevzamejo odgovornost. Država mora biti zadnja, ki bi posegala v spravo.
vsevid
07. 01. 2009 16.25
PRAVO GOSPOD LAHOVNIK, KONČNO ENKRAT EN PAMETEN MINISTER V SLOVENSKI VLADI.
Buena Vita
06. 01. 2009 22.25
JOJ KAJ BO POVEDALA BLANKA LAHOVNIK BO PLAĆAL,KER JE TAKO OBLJUBIL NI OBLJUBLJAL NIČ REVNIM-OBLJUBLJAL JE TAJKUNOM,MALO SE VRNITE NAZAJ,KAK MESEC PA SE VAM POSVETI,KAKO SO-IN KDO SE JE VKUP STISKAL IN KAJ SO SE ZAOBLJUBLJAL
Navihanko
06. 01. 2009 20.22
upam, da si ne boš premislil
kapitalist
06. 01. 2009 19.30
pa še bavčarja da bi pomagali rešiti iz dreka ??????? še za vrat bi jim stopu in se na njegovo ramo oprl da bi potonu
bkaval
06. 01. 2009 15.13
G. minister Lahovnik ima prav.
zupancicevajama@email.si
06. 01. 2009 14.58
Razni Bavcarji, Sroti..itd..itd..niso nic izgubili! Saj tudi vlozili niso nic!
hint
06. 01. 2009 12.42
Lahovnik bravo!! Iz lastnega dreka naj se rešjo sami
Tonček Balonček
06. 01. 2009 12.38
Ampak so pa res nesramni tile rdečkarji, še Bavčar sejim nič ne smili! Kot d abi bil kak študent. Ene 100 mio EUR bi mu pa res lahko dali. dr. Šuštarja hočemo nazaj, on je bil kooperativen in je imel občutek za denar.
porka.malorka
06. 01. 2009 12.03
hakihak
06. 01. 2009 11.50
NoExit
06. 01. 2009 10.35
Tale bavčar ,ko ga vidim se kar na koline spomnim!
kekasa
06. 01. 2009 09.22
upam da bo matej ostal za svojim mišljenjem, da ga ne bodo ostali pritisnili! je bil dober profesor na faksu! bravo! upam, da bo tegale bavčarja končno udarilo po glavi z vsemi možnimi kaznimi in ukrepi! vsak zase naj odgovorja. nosi sedaj posledice!
manjakranjc@hotmail.com
06. 01. 2009 09.19
Ko so bil te isti na oblasti niso poslusali nikogar, se najmanj stroko-ekonomiste. In zakaj bi jim zdaj verjeli? Ne resno, zakaj bi verjeli, da bodo spremenili svoj intrigantsko politikantski pristop? Razloga pač ni, zato f….off z njimi na vekov veke!!
resslovenka
06. 01. 2009 07.55
Bravo minister Lahovnik, upajmo da mislite resno. Sedaj naj se izkaže solidarnost med vpletenimi v to kriminalno zgodbo.
Zlobni
06. 01. 2009 01.39
LAAA LA LA LALA, ZAPOJMO VSI BAVČAR SE NE VESELI puši puši puši puši ... puši puši puši puši ..pu pu puši Imao je sve, skoro sve na svetu. Bog i batina na slovenskom planetu. Želio još više, pohlep bez limita. Terao ga da uzme mnogo kredita. puši puši puši puši ... puši puši puši puši ..pu pu puši Voleli su ga jako crveni paraziti. Nisu se ga sramili ni crni konvertiti. Ko mu dao kredit, pomozi mu bože. U paklu i politici svašta se može. puši puši puši puši ... puši puši puši puši ..pu pu puši
KLIPAN71
06. 01. 2009 00.27
A mi lahko nekdo razloži o čem govori oz. kaj hoče povedati Pajtlerblanka????? Drugače pa -bravo Lahovnik!!