Gospodarstvo

Prevzem, da bi nagajali Bavčarju?

Ljubljana, 24. 06. 2007 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kad in Sod sta dobila ponudbo ta odkup delnic Istrabenza. Govori se, da želi Pivovarna Laško prevzeti podjetje.

Kad in Sod sta dobila ponudbo za nakup delnic Istrabenza
Kad in Sod sta dobila ponudbo za nakup delnic Istrabenza FOTO: POP TV

Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) sta pred dnevi dobili ponudbo za odkup njunega skupaj 30-odstotnega deleža v Istrabenzu. O ponudniku sklada ne želita govoriti, po pisanju nekaterih medijev pa je ponudbo v vrednosti 80 evrov za delnico dal Infond Holding, ki je drugi največji lastnik Pivovarne Laško, trenutno pa že ima v lasti 7,3 odstotka Istrabenza.

Pivovarna Laško naj bi poskušala prevzeti Istrabenz

V Pivovarni Laško naj bi jih srbeli prsti po Istrabenzovih delnicah
V Pivovarni Laško naj bi jih srbeli prsti po Istrabenzovih delnicah FOTO: POP TV
V skladu s strategijo vlade o umiku iz gospodarstva sodi lastniški delež Kada in Soda v Istrabenzu med tržne naložbe, za katere je predviden 24-mesečni rok za prodajo. Sklada bosta, kot zagotavljata, pri prodaji poskušala doseči čim višjo ceno, pri čemer ne izključujeta dražbe.

Zaradi lastništva Infond Holdinga v laški pivovarni se v javnosti že pojavljajo govorice, da želi Pivovarna Laško prevzeti Istrabenz. V Laškem so zgodbo označili za "prenapihnjeno". Kot so pojasnili, se v Pivovarni Laško s tem nihče ne ukvarja.

"Res je, da je Infond Holding lastnik pivovarne, vendar pa ta ni njegova lastnica. Če se je Infond Holding odločil za nakup deleža v Istrabenzu, je to njegova stvar,"
so povedali v Pivovarni Laško in s tem zavrnili navedbe nekaterih medijev, da kupujejo Istrabenz.

Tečaj delnice Istrabenza že nekaj časa krepko raste. V petek se je enotni tečaj okrepil za 6,32 odstotka in se oblikoval pri vrednosti 95,56 evra.

Delnica Pivovarne Laško je bila v petek vredna 83,99 evra oz. 3,35 odstotka več kot v četrtek.

V Kadu in Sodu so, kot omenjeno, zaenkrat potrdili le, da so res prejeli konkretno ponudbo za svoj delež v koprski družbi. Kot so v minulih dneh pisale Finance, so v Kadu ob tem pojasnili, da tako zaradi lastnih kot interesov morebitnih kupcev konkretnih imen ne morejo razkrivati, je pa
interesentov verjetno več. V Sodu pa so zagotovili, da bodo ponudbo preučili in se nanjo pravočasno odzvali.

Želi nekdo stopiti Bavčarju na žulj?

Igor Bavčar naj bi si želel z menedžerskim odkupom zagotoviti nadzor nad Istrabenzom
Igor Bavčar naj bi si želel z menedžerskim odkupom zagotoviti nadzor nad Istrabenzom FOTO: POP TV

Več uradnih informacij o tem ni, v medijih pa se pojavlja več scenarijev, kaj je v ozadju ponudbe Infond Holdinga za Istrabenz. Po pisanju Dela so lastniki Infond Holdinga s ponudbo stopili na žulj Igorju Bavčarju, ki si že nekaj časa prizadeva, da bi si z managerskim odkupom zagotovil vpliv v Istrabenzu. Istrabenzovi upravi naklonjene družbe namreč prav tako kupujejo delnice koprske družbe.

Finance kot enega izmed scenarijev navajajo, da si prva moža Laškega in Istrabenza, Boško Šrot in Igor Bavčar, nagajata; kupujeta delnice drug drugemu in si višata tečaj delnice, s čimer bi oba teže konsolidirala lastništvo družb, ki jih vodita. Možen scenarij pa je po navedbah Financ tudi ta, da Šrot in Bavčar delujeta usklajeno, nesoglasja v javnosti pa so namenjena le manipulaciji, da bi lažje prikrila usklajeno delovanje, skupni interes, konsolidacijo lastništva tako v pivovarni, Istrabenzu kot Mercatorju.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
25. 06. 2007 13.07
Je že čas, da ga odslovijo iz gospodarstva. Špila direktorja in vleče bajne denarje, zdaj bi pa rad še poprihvatiziral istrabenz. Kaj pa je po izobrazbi? Mislim, da samo en bivši policaj.
coolms
24. 06. 2007 15.54
Pivovarna laško se očitno bolj usmerja na finačno področje, prej se naj pozanima in pobriga za svoje produkte, ki so na trgu, kajti mi, ki njihove produkte tržimo imamo dovolj ignorantskega odnosa. Vseeno pa se že pripravlja kampanija usmeritve na večjo prodajo drugih znamk piva. Uspelo nam je z vodo dana tako nam bo tudi s pivom.
samec19@email.si
24. 06. 2007 15.14
Nej odkupi kdorkoli, samo Bavčar ne. On si tega res ne zasluži. Obogatel je na račun Istrabenza izplačeval si milijonske nagrade. Sedaj pa bi še isto podjetje kar odkupil. To vidimo samo v Sloveniji.
brainiac
24. 06. 2007 12.55
Gospodarska zbornica odločno nasprotuje tej potezi Pivovarne Laško!