Gospodarstvo

Prevzeli bi Mercator

Ljubljana/Beograd, 10. 04. 2006 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpredsednica Delte holdinga je potrdila, da je srbska zasebna družba zainteresirana za prevzem Mercatorja.

Kot je zatrdila desna roka večinskega lastnika Delte Holdinga Miroslava Miškovića, je njihov motiv v zvezi z Mercatorjem izključno ekonomski, "svoje gospodarske interese pa bomo poskušali uveljaviti z vsemi sredstvi, ki jih dopuščajo zakoni".

Kot je dejala podpredsednica največje srbske zasebne družbe Milka Forcan, Delta holding trenutno "išče načine, kako bi to uresničila". Težko je priti do večinskega svežnja delnic Mercatorja, saj je precejšen njegov del v netržni posesti družbe Istrabenz in Pivovarne Laško, toda Delta bo slej kot prej zanesljivo prišla na slovenski trg in to ne bodo mogli preprečiti medijski ali politični pritiski, je dejala podpredsednica Delte holdinga.

Forcanova je ob tem poudarila, da je trenutno aktualna zgodba v zvezi z Mercatorjem, "vendar to ne pomeni, da v Sloveniji ni ali ne bo še drugih družb, primernih za naložbe Delta holdinga".

Po tednu dni ugibanj o tem, kdo med drugim stoji za londonskim skladom Altima, ki kupuje delnice Mercatorja, smo odkrili, da je Altimo leta 1999 ustanovila Deutsche bank, sklad pa samostojno deluje od leta 2004.

Forcanova še meni, da bi morali biti prav slovenski gospodarstveniki najbolj zainteresirani za vstop Delte v Mercator, "seveda, da je zanje ekonomski interes na prvem mestu". Kot je pojasnila, bo od izida Deltinega načrta "dolgoročno gledano odvisen tudi plasma slovenskega blaga ne le na srbskem, ampak tudi na trgih drugih držav. Če bo oblikovana regionalna trgovska veriga, za katero se zavzema Delta, bi bila to odskočna deska tako za slovensko kot srbsko blago na trge Romunije, Bolgarije, Albanije ter drugih držav jugovzhodne Evrope".

Delnice Mercatorja navzdol

Poleg Mercatorjeve delnice so se višale tudi delnice njegovih lastnikov
Poleg Mercatorjeve delnice so se višale tudi delnice njegovih lastnikov FOTO: POP TV

Delnice Mercatorja so se danes po večdnevni rasti, ki jo je spodbudilo vabilo britanskega sklada Altima k prodaji delnic največjega slovenskega trgovskega podjetja, pocenile. Po mnenju borznih poznavalcev se je evforija vlagateljev umirila, gibanja tečaja Mercatorjeve delnice pa v prihodnje najverjetneje ne bodo več tako občutna. Medtem pa sta se danes krepko navzgor zavihtela tečaja delnic lastnikov Mercatorja, Pivovarne Laško in Istrabenza.

Enotni tečaj delnice Mercatorja se je ob slabih 681 milijonov tolarjev prometa oblikoval pri vrednosti 43.577 tolarjev, kar je 1,01 odstotka nižje kot v petek. Tečaj delnice Pivovarne Laško se je okrepil za 2,09 odstotka na 7684 tolarjev, delnice Istrabenza pa so se podražile za 1,98 odstotka na 8189 tolarjev.

Britanski sklad Altima je prejšnji četrtek objavil vabilo k ponudbi za prodajo delnic Mercatorja. Pridobiti želi maksimalno število delnic pod 25-odstotnim prevzemnim pragom. Za delnico ponuja 41.000 tolarjev, ponudba pa velja do 28. aprila. Ponudba Altime je konec minulega tedna delnico Mercatorja pognala v višave. V petek je tečaj delnice prebil psihološko mejo 45.000 tolarjev, posli so se sklepali že po ceni 45.299 tolarjev, enotni tečaj pa se je v petek oblikoval pri vrednosti 44.020 tolarjev.

Kot je ocenil neodvisni strokovnjak za področje financ Matej Tomažin, se bo tečaj delnice Mercatorja tudi v prihodnje gibal nad 41.000 tolarjev, kolikor je v vabilu k ponudbi za prodajo Mercatorjevih delnic ponudila Altima.

Zaradi dviga tečaja Mercatorjeve delnice sta se zvišala tudi tečaja delnic Pivovarne Laško in Istrabenza, ki sta največja posamična lastnika Mercatorja. Vlagatelji so se po Tomažinovih pojasnilih tako z okrepljenim nakupom delnic Pivovarne Laško in Istrabenza odzvali na dogajanje v zvezi z Mercatorjem, k nakupom pa so jih spodbudila tudi pričakovanja glede privatizacije.

Kot je še povedal Tomažin, je podražitev delnic Laškega in Istrabenza pripisati tudi prelivanju kapitala. "Povsem mogoče je, da so se vlagatelji pač odločili investirati v Laško in Istrabenz, ki letos sicer nista bila v ospredju borznega dogajanja," je dejal.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.