Gospodarstvo

Prevozniki vztrajajo pri zahtevah

Ljubljana, 14. 01. 2008 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Še vedno zahtevajo vnovično uvedbo davčnih olajšav, subvencije za nakup ekoloških vozil ter elektronsko cestninjenje.

Sekcija avtoprevoznikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije se je danes odzvala na trditve, ki se v zadnjih dneh pojavljajo o zahtevah avtoprevoznikov in zaradi katerih ti grozijo s protestom 25. januarja letos.

Predsednik sekcije Andrej Klobasa je v sporočilu za javnost zapisal, da se prevozniki zavzemajo za vnovično uvedbo davčnih olajšav za investicije vseh samostojnih podjetnikov, mikro in malih podjetij. Le z davčnimi vzpodbudami bi namreč lahko zagotovili konkurenčno sposobnost tega dela gospodarstva.

Avtoprevozniki se pritožujejo nad dolgimi čakalnimi vrstami kamionov, zato se zavzemajo za spremembo načina cestninjenja (s satelitskim ali katerim drugim).
Avtoprevozniki se pritožujejo nad dolgimi čakalnimi vrstami kamionov, zato se zavzemajo za spremembo načina cestninjenja (s satelitskim ali katerim drugim). FOTO: POP TV

Zavzemajo se tudi za subvencije za nakup sodobnih ekoloških vozil ter za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku, kar bi odpravilo čakalne vrste kamionov. Če vladi slednjega ne bo uspelo zagotoviti do konca julija prihodnje leto, bi v skladu z njihovo zahtevo cestni prevozniki do vzpostavitve tega sistema lahko po vseh cestah vozili brezplačno.

Klobasa je odločno zavrnil namigovanja na politično ozadje protesta in poudaril, da prevozniki niso zmanipulirano sredstvo za dosego drugih ciljev. Na koncu je še dodal, da je tudi v dokumentih vlade skrb za mala podjetja in ekologijo na prvem mestu.

Sekcija avtoprevoznikov odločno zavrača namigovanja, da gre pri napovedi protesta za zlorabo prevoznikov za dosego interesov upravnega odbora OZS.
Sekcija avtoprevoznikov odločno zavrača namigovanja, da gre pri napovedi protesta za zlorabo prevoznikov za dosego interesov upravnega odbora OZS. FOTO: Kanal A

S tem se je Klobasa odzval na sobotni odziv generalnega sekretarja Avtoprevozniške zbornice Emila Milana Pintarja, ki nasprotuje stavki, ki jo napoveduje obrtna zbornica. Kot je poudaril, naj bi šlo pri tem za zlorabo avtoprevoznikov za dosego interesov upravnega odbora OZS.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sharona
15. 01. 2008 11.11
+1
rajš naj zgradijo tovorne železnice po celi sloveniji, ki lahko prevažajo tovor za 30, 40 tovornjakarjev....ki jih je pa itk premalo..
fmunih@email.si
15. 01. 2008 11.07
Kot je dejal g.Pintar, je ta stavka, stavka interesov lastnikov, ki nima nič opraviti z plačo šoferjev!!!!
arosia92@email.si
14. 01. 2008 17.49
Tole bo pa še zanimivo! Avtoprevozniki imajo pač moč argumenta v svojih rokah. Zaprejo ceste, pa je. Ampak, dajmo se malo bolj resno vprašati nekaj povsem drugega: zahtevajo davčne olajšave za nakup vozil, da bodo ostali konkurenčni. HALO???? Avtoprevozniški sektor je danes v EVropi najkonkurenčnejši, naši (ne vsi) prevozniki vozijo daleč pod realno ceno in so si s tem že dodobra pojedli svojo substanco. Saj tako res ne gre več. Evropa pa razpisuje velika finančna sredstva ravno v ukrepe, kateri bi zmanjšali tovorni promet na cestah. Tovornjakov je tako ali tako na cestah preveč in čez par let na naših avtocestah sploh ne bo treba prevoznikom stavkati, ker bomo tako ali tako vsi stali. Če bo vlada tem izsiljevanjem popustila je seveda odvisno od njenegqa predsednika. Potem bo pa veselica v Bruslju, ko bo treba to razložiti ostali Evropi. Bo Bajuk dobil še eno nagrado za finančnika leta!