Gospodarstvo

Prevent se širi na brazilski trg

Slovenj Gradec, 24. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
0

Slovenjgraški Prevent je prejšnji teden odprl nove prostore svojega podjetja v Braziliji. Prevent Thierry Brasil, ki je v lanskem poletju začelo s proizvodnjo sedežnih prevlek za brazilski trg, je prvo slovensko podjetje v Braziliji.

Slovesnosti so se poleg predstavnikov skupine Prevent udeležili tudi predstavniki brazilskega gospodarstva in oblasti ter predstavniki dobaviteljev in kupca Volkswagna. Otvoritev je potekala v slovenskem vzdušju. Gostje so lahko poskusili pršut in slovensko vino, v kulturnem programu pa prisluhnili svetovnemu prvaku v igranju na frajtonarco Boštjanu Konečniku. Nastopila je tudi brazilska plesna skupina, ki je predstavila tradicionalni brazilski ples capoeiro. Prevent je v Braziliji uredil "slovensko sobo", v kateri so poleg predstavitve dejavnosti in izdelkov Skupine Prevent s fotografijami in knjigami predstavljene tudi lepote Slovenije. Občini Cambui so za gradnjo lokalnega vrtca podarili ček v vrednosti 20.000 brazilskih realov (približno 1,5 milijona slovenskih tolarjev).

"V Preventu skupaj z lastnim znanjem v novonastala podjetja prenašamo tudi svojo kulturo. To je naša stalnica, ki se je izkazala kot dobra že večkrat, tokrat tudi v Braziliji. Ker je naše podjetje hkrati tudi prvo slovensko podjetje v tej državi, pa to predstavlja tudi dobro priložnost seznanjanja s kulturo Slovenije - države, iz katere prihajamo," je ob odprtju povedal generalni direktor Preventa Jože Kozmus.

Podjetje Prevent Thierry Brasil ima sedež v mestu Cambui v zvezni državi Minas Gerais. Podjetje je bilo ustanovljeno lani, že avgusta 2001 pa so v njem začeli šivati prve serijske prevleke za Volkswagnov model gol, ki je namenjen le za prodajo na brazilskem trgu. Danes je v podjetju zaposlenih 105 ljudi, ki šivajo prevleke za Volkswagnova modela gol in polo.