Gospodarstvo

Prevent kupuje bosanski Fad

Slovenj Gradec, 10. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenjegraški Prevent bo v prihodnjih desetih dneh prejel uradno obvestilo o uspehu na razpisu za nakup Fabrike auto djelova (Fad). Kupili ga bodo za eno konvertibilno marko, v prihodnjih treh letih pa bodo vanj vložili šest milijonov konvertibilnih mark.

Kot so povedali v Preventu, bodo Z nakupom proizvajalca zavornih sistemov Fad želi slovenjegraški proizvajalec avtomobilskih sedežev razširiti svojo ponudbo in se na avtomobilskem trgu uveljaviti kot dobavitelj različnih avtodelov.

Prevent je sicer s svojo proizvodnjo prisoten v petih državah, tako ima hčerinske družbe na Hrvaškem, v Moldaviji, Braziliji, Španiji ter BiH, razvojna podjetja pa ima v Nemčiji in Franciji. Hčerinska družba Prevent Sarajevo, ki ima lastniške deleže v družbah Unis Unico Filter iz Tešnja in Volkswagen Sarajevo, bo postala lastnica Fad, so še povedali v Preventu.

Fad po pisanju današnjih Financ trenutno izdela okoli 100.000 zavornih sistemov na leto in zaposluje 120 delavcev, od katerih pa jih dejansko dela le 50. Po končani naložbi pa naj bi na leto izdelal okoli milijon zavornih sistemov, ki jih bo Prevent ponudil avtomobilskim proizvajalcem, s katerimi že sodeluje, število zaposlenih pa naj bi se povečalo na 140.

Prevent je lani ustvaril za 330 milijonov evrov prihodkov, od tega kar 322 milijonov z izvozom, čisti dobiček pa je znašal tri milijone evrov. Kljub recesiji jim je uspelo izvoz povečali za tretjino, tako da ostaja tretji največji slovenski izvoznik.