Gospodarstvo

Prevent dela vse več v gradbeništvu

Slovenj Gradec, 15. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Skupini Prevent, ki jo sestavlja kar 48 podjetij v več različnih panogah s skupno prek 9000 zaposlenimi, so z lanskimi poslovnimi rezultati zadovoljni, kljub temu da priznavajo, da je bilo leto zaradi razmer v svetovnem gospodarstvu "naporno".

Predvideni konsolidirani prihodek bo znašal okrog 100 milijard tolarjev, od tega konsolidirani izvoz približno 69 milijard, dobiček pa 1,3 milijarde tolarjev. Za letos ne pričakujejo bistvenih sprememb, ne na slabše ne na boljše, poslovni rezultat naj bi tako bil enak lanskemu.

Dejavnost Skupine Prevent sega na več panog, pri čemer je osrednja avtomobilska, ostale pa so gradbeništvo, lesnopredelovalna in kovinska industrija, proizvodnja zaščitnih izdelkov ter logistika in navtika. Največ prihodkov skupina ustvari s proizvodnjo avtomobilskih delov, med poslovnimi cilji skupine pa je prizadevanje, da bi v prihodnje 30 odstotkov prihodkov ustvarili izven avtomobilske industrije, čemur se, kot poudarjajo, približujejo.

Večino tega dosežejo na področju gradbeništva, ki mu letos dobro kaže, saj imajo Preventova gradbena podjetja zasedene zmogljivosti z deli na avtocestah, podpisali pa so tudi pogodbo za delo v premogovnikih v Nemčiji. Lani so na področju gradbeništva začeli z združevanjem podjetij v poslovni sistem, ki na trgu nudi celostne storitve gradenj.

Nekoliko slabše kaže Preventovim podjetjem, ki delajo avtomobilske dele, največ pa jih izvozijo v Nemčijo. Prevent je tretji največji slovenski izvoznik.