Gospodarstvo

Prevent bo odpuščal

Slovenj Gradec, 14. 12. 2005 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Preventu so ocenili, da obvladovanje poslov izključno iz Slovenije ni več mogoče, zato bodo zmanjšali število zaposlenih.

Generalni direktor Prevent Globala Jože Kozmus je napovedal, da bodo enostavne programe preselili na območja z nižjimi stroški dela, kjer že imajo svoje proizvodnje. Zato v Preventu v prihodnjih letih načrtujejo zmanjševanje števila zaposlenih, so sporočili iz družbe.

Značilnosti avtomobilskega trga so v letošnjem letu postale še bolj izrazite, opažajo v Preventu. Tako želi denimo Preventov največji partner Volkswagen do leta 2008 znižati stroške za pet milijard evrov, pri svojih dobaviteljih doseči znižanje cene za osem odstotkov letno in odpustiti 14.000 delavcev. "K podobnim racionalizacijam teži celotna avtomobilska industrija in če želimo v Preventu ostati njihovi dobavitelji, se moramo organizirati na tak način, da bomo pod temi pogoji sposobni poslovati," je poudaril Kozmus.

Jože Kozmus
Jože Kozmus FOTO: POP TV

V Preventu se poleg tega spopadajo še s splošnim trendom zniževanja prodaje avtomobilov in z globalno konkurenco s področij z nizkimi stroški dela, kot sta na primer Romunija in Ukrajina. Dejstvo je, da je Slovenija za šivanje predraga, slovenska tekstilna industrija pa že dalj časa izginja, je dejal. V Preventu so tako ocenili, da obvladovanje poslov izključno iz Slovenije enostavno ni več mogoče.

Zato bodo morali enostavne programe preseliti na območja z nižjimi stroški dela, na primer v Maroko, BiH ali Moldavijo, kjer že imajo svoje proizvodnje. Hkrati pa želijo ohraniti fleksibilnost, hitro odzivnost na želje svojih kupcev in tradicijo razvoja, ki jo zagotavljajo iz Slovenije, je povedal Kozmus. Tako računajo, da bi lahko dolgoročno v Sloveniji poleg proizvodnje rezervnih delov in individualne proizvodnje prevlek obdržali tudi okoli polovico serijskih prevlek.

Glede na poslovno dinamiko predvidevamo 15-odstotno letno zmanjševanje zaposlenih do leta 2008. Generalni direktor Prevent Globala Jože Kozmus

Temu bodo morali prilagoditi tudi svoje zmogljivosti. "Glede na poslovno dinamiko predvidevamo 15-odstotno letno zmanjševanje zaposlenih do leta 2008," je napovedal Kozmus.

"Vsaka kriza pomeni hkrati priložnost za nekoga," je še dejal Kozmus, ki je prepričan, da bodo najbolj sposobni dobili priložnost za ponovno rast. "V Preventu se bomo potrudili ponovno dokazati svoje sposobnosti in zagotoviti dolgoročno prihodnost za čim večji del naše skupine. Vendar pa brez določenih prilagajanj, ki ne bodo lahka predvsem s socialnega vidika, nikakor ne bo šlo," je dodal.

Spremenjen tudi način poslovanja

Prevent Global bo v letu 2005 po ocenah ustvaril 73 milijard tolarjev prihodkov, kar je v primerjavi z lanskim letom okoli 60 odstotkov manj, vendar ne zaradi zmanjšanja prodaje, temveč zaradi spremenjenega načina poslovanja, je še povedal Kozmus. Konsolidirani dobiček skupine Prevent pa bo s približno 800 milijoni tolarjev nekaj višji kot leta 2004.

V Preventu so v okviru spremenjenega načina poslovanja prenehali z medsebojnim fakturiranjem materiala med Prevent Globalom in proizvodnimi družbami ter prešli na kooperacijske posle, je zmanjšanje obsega prihodkov pojasnil Kozmus. Zato pričakujejo dodatno zmanjšanje prihodkov za okoli 20 odstotkov tudi v letu 2006.

Vsaka kriza pomeni hkrati priložnost za nekoga. Generalni direktor Prevent Globala Jože Kozmus

Pričakovani čisti dobiček po obdavčitvi iz proizvodnje avtomobilskih delov bo znašal okoli milijardo tolarjev, kar je več kot v letu 2004, gradbena dejavnost pa je Preventu prinesla za 2,8 milijarde tolarjev izgube. Ta je bila delno pokrita že v lanskem letu, preostanek pa bo pokrit letos iz rezervacij in tekočega dobička.

Kozmus je letošnje poslovno leto označil kot zelo zahtevno v vseh Preventovih dejavnostih. Prevent je po obdobju rasti vstopil v fazo konsolidacije in racionalizacije svojih dejavnosti ter se ponovno osredotočil na proizvodnjo avtomobilskih delov. V lesni dejavnosti so nadaljevali z investicijskim ciklom, dezinvestirali so v gradbeništvu, je dejal.