Gospodarstvo

Prenosljivost številk med operaterji

Ljubljana, 13. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Dejan Ljubenovič
Komentarji
0

Že skoraj leto dni bi morala biti uporabnikom mobilnih telefonov omogočena zamenjava mobilnega operaterja, ne da bi pri tem zamenjali številko. A zaradi dejstva, da je za to potrebno soglasje med regulatorjem in operaterji, tega za zdaj še ni.

Ne glede na operaterja, bi telefonska številka po zakonu morala ostati enaka (Foto: POP TV)
Ne glede na operaterja, bi telefonska številka po zakonu morala ostati enaka (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Zakon o elektronskih komunikacijah, ki smo ga dobili že lanskega maja, je jasen. Prehod med operaterji brez zamenjave številke mora biti omogočen vsem uporabnikom. V praksi bi to pomenilo, da bi na primer mobitelovo predpono 041 prenesli na Simobil ali Vego. Večina uporabnikov meni, da imajo s tem, ko menjajo operaterja, preveč težav. Prav zaradi tega se za menjavo večinoma ne odločajo.

Pred uvedbo takšne storitve pa je seveda potreben dogovor o tehnični izpeljavi med agencijo za elektronske komunikacije in mobilnimi operaterji. Takšna ureditev bo operaterjem povzročila tudi do 5 milijonov evrov stroškov. Prosto prehajanje podpirajo vsi operaterji, le pri Vegi imajo nekatere pomisleke. "V Sloveniji obstaja izjemno velika razlika med cenami klicev v lastnem omrežju in cenami klicev v druga mobilna omrežja. Prenosljivost številk med omrežji bi zaradi tega lahko povzročila prave nočne more za uporabnike, ki na primer ne bi vedeli ali kličejo po ceni 5 ali ceni 60 tolarjev," je povedal tiskovni predstavnik Vege Denis Oštir.

Pri Vegi opozarjajo, da bi prenosljivost številk lahko bila slaba za uporabnike (Foto: POP TV)
Pri Vegi opozarjajo, da bi prenosljivost številk lahko bila slaba za uporabnike (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Zadržke pa imajo tudi nekateri uporabniki, saj naj bi nespremenjena telefonska številka ne bila edini razlog za vztrajanje pri enem operaterju. Uporabnikom pri izbiri operaterja največ pomeni cena storitev in pokritost.

Razlog za prenosljivost mobilnih številk pa je predvsem povečati število prehodov z enega na drugega operaterja. To naj bi čez čas prineslo bolj uravnotežene tržne deleže, s tem pa bi zmanjšali tudi prevlado Mobitela.