Gospodarstvo

Prenosljive številke šele februarja

Ljubljana, 28. 12. 2005 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vega z novim letom še ne bo uvedla prenosljivosti številk, kot to določa splošni akt o prenosljivosti številk.

Vega z novim letom še ne bo uvedla prenosljivosti številk
Vega z novim letom še ne bo uvedla prenosljivosti številk FOTO: POP TV

Zaradi težav z dobavitelji bo Vega sistem prenosljivosti številk namreč uvedla šele v prvi polovici februarja prihodnje leto, je povedala Vegina predstavnica za stike z javnostjo Tanja Zabukovnik.

"Glede na zaplete in težave z dobavitelji potrebne opreme za vzpostavitev sistema za prenosljivost številk bo v Vegi uporabnikom sistem na voljo v prvi polovici februarja 2006. Trenutno vse svoje sile usmerjamo v vzpostavitev ustreznih tehničnih zmogljivosti in nadgradnjo potrebnega internega sistema," pojasnjujejo v Vegi.

Na agenciji za pošto in elektronske komunikacije so s tem že seznanjeni, je potrdil v.d. direktorja agencije Tomaž Simonič. O tem, kako postopati v tem primeru, pa se bo agencija verjetno odločila po novem letu, je še dejal Simonič.

Konkurenca bo številke prenesla pravočasno

Zakon o elektronskih komunikacijah po pojasnilih agencije narekuje, da so vsi operaterji javno dostopnih telefonskih storitev dolžni omogočiti svojim naročnikom ohraniti svojo številko, ko preidejo k drugemu operaterju.

Tako v Mobitelu kot v Simobilu ter Debitelu in Volja mobilu so sicer potrdili, da bodo prenosljivost številk uvedli pravočasno, v skladu s splošnim aktom o prenosljivosti številk. Prenosljivost številk na področju fiksne telefonije naj bi bila sicer uvedena do sredine prihodnjega leta.

Tako v Mobitelu kot v Simobilu ter Debitelu in Volja mobilu so sicer potrdili, da bodo prenosljivost številk uvedli pravočasno, v skladu s splošnim aktom o prenosljivosti številk. Prenosljivost številk na področju fiksne telefonije naj bi bila sicer uvedena do sredine prihodnjega leta.

Stroške tehničnih prilagoditev omrežij za prenosljivost številk so sicer dolžni nositi operaterji sami, agencija pa je bila zavezana, da s splošnim aktom podrobneje predpiše način in tehnične zahteve za izvedbo prenosljivosti številk.

APEK spodbuja prenos številk

Evropska komisija z uveljavitvijo novega regulativnega okvira na področju elektronskih komunikacij redno spodbuja vse države članice k učinkoviti odprtosti in liberalizaciji telekomunikacijskega trga. Eden izmed glavnih ciljev je tudi kakovostna in učinkovita zagotovitev prenosljivosti številk, še pojasnjujejo v agenciji. Ob tem dodajajo, da Evropska komisija poudarja, da je uveljavitev te storitve izjemnega pomena tako za končne uporabnike, kot tudi za učinkovit razvoj konkurence na trgu.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je ob bližajočem se roku za uvedbo prenosljivosti številk, ki se izteče s koncem letošnjega leta, predlagala vsem mobilnim operaterjem, da za končne uporabnike zagotovijo polletno promocijsko obdobje, v katerem bi to storitev ponujali brezplačno. To bi po mnenju APEK pomenilo spodbujanje prenosljivosti številk.

S tem bi Slovenija sledila ciljem Evropske komisije, ki so tudi cilji agencije, meni APEK. Predvsem pa bi brezplačen prehod v obdobju pol leta pomenil spodbujanje in promoviranje prenosljivosti številk, kar bi za končne uporabnike pomenilo lažjo odločitev in jim omogočilo svobodno izbiro pri prehodu od enega k drugemu operaterju, menijo v agenciji.