Gospodarstvo

Premalo denarja za železnice

Ljubljana, 21. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za promet je ugotovilo, da za izvajaje programov na področju železnic v proračunu primanjkuje 21,4 milijarde tolarjev.

Ministrstvo za promet je ob pripravi ocene stanje v prometnem resorju ugotovilo, da za izvajaje programov na področju železnic v letošnjem proračunu primanjkuje okoli 25 milijard tolarjev. Ker pa bo del za letos načrtovanih investicij odložen v prihodnje leto, primanjkljaj po novi oceni znaša 21,4 milijarde tolarjev, je dejal državni sekretar na ministrstvu Peter Verlič. Državni sekretar je zatrdil, da bo dejavnost železniškega prometa še naprej tekla nemoteno, a brez investicijskega vzdrževanja.

Največ, 13,7 milijarde tolarjev sredstev primanjkuje za zagotavljaje gospodarskih javnih služb (vzdrževanje železniške infrastrukture, vodenje železniškega prometa in subvencioniranje potniškega prometa). Stroški bodo na tem področju letos znašali 36,4 milijarde tolarjev, v proračunu pa je zagotovljenih le 22,7 milijarde tolarjev.

Na področju zagotavljanja lastne udeležbe za projekte, ki jih sofinancira Evropska unija, pa je primanjkljaj po prvi oceni znašal 8,2 milijarde tolarjev. Zaradi prenosa nekaterih investicijskih aktivnosti v leto 2006 pa se bo na tem področju primanjkljaj zmanjšal na 6,3 milijarde tolarjev, je pojasnil Verlič.

Po Verličevih besedah bo letos tako 'zamrznjen' del domačih investicij, predvsem s področja posodabljanja infrastrukture, ki ni vključena v evropske projekte. Ker pa tudi za lastno udeležbo pri projektih, ki jih sofinancira EU, manjka dobrih šest milijard tolarjev, je Verlič opozoril, da bi vsakršno odlašanje lahko ogrozilo tudi izvajanje teh projektov.

Na ministrstvu predvidevajo, da bodo ob rebalansu proračuna vsaj del primanjkljaja pokrili znotraj finančnega načrta ministrstva. Tako naj bi po njihovi oceni zagotovili 10 milijard tolarjev za financiranje gospodarskih javnih družb. Ob tem si po Verličevih besedah prizadevajo tudi, da bi svoj delež v proračunu povečali oziroma našli ustrezno rešitev za pokritje preostalih manjkajočih 11,4 milijarde tolarjev.