Gospodarstvo

Prekinitev pred začetkom

Ljubljana, 28. 10. 2005 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Napovedana pogajanja med vodstvom Slovenskih železnic in sindikatom se sploh niso začela.

Ali bodo sindikati in vodstvo dosegli sporazum pred stavko?
Ali bodo sindikati in vodstvo dosegli sporazum pred stavko? FOTO: POP TV
V sindikatu železniškega prometa pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala prihodnjo sredo.

Pogajalski skupini poslovodstva Slovenskih železnic in Sindikata železniškega prometa Slovenije sta prekinili pogajanja o stavkovnih zahtevah. Pogajanja se dejansko niso niti začela, saj se pogajalci že na začetku niso mogli dogovoriti o predlogu poslovodstva, da bi pogajanja odprli za javnost, in predlogu sindikata o izključitvi delavskega direktorja Alberta Pavliča iz pogajalske skupine poslovodstva.

V sindikatu železniškega prometa so Pavličevo izključitev iz pogajalske skupine delodajalca predlagali zato, ker bi kot delavski direktor moral biti predstavnik vseh delavcev, kar pa v tem trenutku ni, po koncu pojasnil predsednik sindikata Ivan Šenkiš.

Poleg tega Pavlič po Šenkiševih besedah ni primeren za člana pogajalske skupine. Med člani sindikata železniškega prometa namreč "z raznimi obljubami, grožnjami in drugimi pritiski agitira na to, da stavka ne bi uspela in jih spodbuja k stavkokaštvu". Pavlič je poudaril, da se je iz pogajalske skupine pripravljen umakniti, če bo to storil tudi Šenkiš. Ta pa je odvrnil, da je zahtevo po izločitvi predsednika sindikata in vodje pogajalske skupine druge strani sicer mogoče postaviti, vendar jo je treba tudi utemeljiti.

Pogajanja med sindikati in vodstvom se dejansko niso niti začela, saj se pogajalci niso mogli dogovoriti o predlogu poslovodstva, da bi pogajanja odprli za javnost
Pogajanja med sindikati in vodstvom se dejansko niso niti začela, saj se pogajalci niso mogli dogovoriti o predlogu poslovodstva, da bi pogajanja odprli za javnost FOTO: POP TV
Člani Sindikata železniškega prometa Slovenije so preteklo noč zakonsko pravico do odmora med delom koristili v opozorilo poslovodstvu, naj skupaj z delavskim direktorjem preneha izvajati pritisk na zaposlene, so sporočili iz sindikata. Kot so navedli, gre za spontani odgovor na "šikaniranja in pritiske, zahteve po pisnem in ustnem opredeljevanju zaposlenih do stavke ter zanemarjanju varnosti železniškega prometa in varnosti potnikov s strani poslovodstva".

Delavski direktor je še pojasnil, da ima podporo sveta delavcev in ostalih reprezentativnih železniških sindikatov, ki ne podpirajo stavke, po njegovi oceni naročene od zunaj. Prav tako je zatrdil, da bo z zaposlenimi nadaljeval razgovore o stavki, ki je tudi sam ne podpira. "Predlagal sem zamrznitev stavke za dva meseca in jih pozval, naj pomagajo, da v zakonodajnem postopku pridemo do ugodnega zakona za Slovenske železnice. V nadaljevanju pa, ko s skupnimi močmi uspemo, da so železnice enovit sistem in je holding upravljalec železniške infrastrukture, damo predloge na mizo in jih razrešimo med reprezentativnimi sindikati," je dejal Pavlič.

Na vprašanje, zakaj so se v pogajalski skupini poslovodstva ogrevali, da se načeloma vedno zaprta pogajanja, odprejo za javnost, je Pavlič odgovoril, da do javnosti pogajanj nima nobenih zadržkov, saj želi, da se zadeve razčistijo javno.

Vodstvo: Sindikat zaostruje aktivnosti

Iz poslovodstva Slovenskih železnic pa so sporočili, da je sindikat železniškega prometa že pred začetkom današnjih pogajanj začel zaostrovati aktivnosti. Tako je zahteval izločitev posameznih članov pogajalske skupine delodajalcev in že pred napovedano stavko prekinil delovni proces prometa vlakov z utemeljitvijo, da izrablja zakonsko pravico do izrabe odmora med delovnim časom. S tem je po mnenju poslovodstva onemogočena možnost za ureditev vprašanja, ki ga je sindikat postavil kot eno od stavkovnih zahtev.

V vodstvu Slovenskih železnic so poudarili, da bo izvedli vse potrebne ukrepe, da se bo železniški promet odvijal nemoteno in da bodo preprečili nastajanje nadaljnje škode, ki jo povzroča sindikat s svojimi aktivnostmi že pred začetkom stavke, napovedane za 9. november.

Z izrabo odbora med delovnim časom je sindikat v nočni izmeni s četrtka na petek povzročil zastoj desetih potniških vlakov za okoli tri ure in 18 tovornih vlakov v času približno osmih ur, so navedli v poslovodstvu holdinga. Zaradi povzročenih zamud je po njihovi oceni nastalo za več deset milijonov tolarjev škode.