Gospodarstvo

Prekinili pogajanja

Ljubljana, 11. 11. 2005 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Slovenskih železnic in trije sindikati, ki so za torek napovedali dveurno opozorilno stavko, so prekinili pogajanja.

Vlaki so mirovali že v sredo
Vlaki so mirovali že v sredo FOTO: POP TV

Predstavniki Holdinga Slovenske železnice in treh sindikatov so današnja pogajanja prekinili. Kot je povedal predsednik centralnega stavkovnega odbora Roman Jakopič, so se za prekinitev pogajanj odločili, ker še niso prejeli odgovora vlade na napoved stavke. S pogajanji bodo nadaljevali takoj, ko prejmejo odgovor vlade, ki je po Jakopičevih besedah poleg holdinga tudi njihov delodajalec. "Potrudili se bomo, da bomo vladi še danes poslali uradni dokument, v katerem jo pozivamo, naj nam odgovori na napoved stavke," je povedal Jakopič. Takoj ko prejmejo odgovor vlade, ga bodo poslali nasprotni pogajalski skupini in določili termin za nadaljevanje pogajanj.

Kot je znano, omenjeni trije sindikati, ki so stavko napovedali zaradi nevzdržnih razmer v Holdingu Slovenske železnice, med drugim zahtevajo zagotovitev primernih pogojev za vzdrževanje infrastrukture ter ustreznih delovnih pogojev, spoštovanje delovnopravne zakonodaje, pa tudi sprejem ukrepov za izboljšanje poslovnih rezultatov železnic.

"Želimo si, da bi bilo to čim prej," je dejal Jakopič, sicer tudi predsednik Samostojnega sindikata progovzdrževalne dejavnosti Slovenije, ki je skupaj s sindikatoma delavcev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav iz Celja in Pivke napovedal stavko.

Po besedah Branka Omerzuja, ki vodi pogajalsko skupino na strani Holdinga Slovenske železnice, so stavkovnemu odboru predlagali začetek vsebinskih pogovorov o njihovih stavkovnih zahtevah, o odgovorih vodstva železnic in o ureditvi razmer.

"Vendar je pogajalska skupina sindikata želela prekiniti pogajanja glede na to, da še nima odgovora vlade, ki jo smatra kot delodajalca," je pojasnil Omerzu. V holdingu so sicer vedeli, da so sindikati stavkovne zahteve naslovili tudi na vlado, ne pa tudi, da odgovora še niso dobili.

SORODNI ČLANKI