Gospodarstvo

Prehiteli varuha konkurence?

Ljubljana, 05. 06. 2008 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prodaja 23 odstotkov Mercatorja naj bi bil le manever, s katerim se Infond Holding želi izogniti morebitnemu ukrepu varuha konkurence.

Potem ko je Infond Holding podpisal pogodbo s podjetjem Raishop Holding o prodaji 23 odstotkov Mercatorja, so se pojavila ugibanja, da gre le za manever. Z njim naj bi se Mariborčani želeli izogniti morebitnim ukrepom varuha konkurence, saj so delež prodali finančnemu investitorju, ti pa običajno naložbe ne držijo dolgo.

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

Po mnenju poznavalcev, ki so želeli ostati neimenovani, gre pri tej 260 milijonov evrov vredni prodaji za parkiranje delnic, in sicer na zato posebej ustanovljeno družbo, ki je hčerinska družba Raiffeisen Investmenta. Družba Raishop Holding, ki ima 35.000 evrov kapitala, je bila namreč ustanovljena šele 29. maja letos. Vodi jo tričlanska uprava, ki jo sestavljajo Reinhard Schmid-Grimburg, Alexander Treichl in Wolfgang Putschek.

Finančni analitik v družbi KD BPD Marko Jovič meni, da je najmanj verjetno, da se je Infond Holding odpovedal deležu v Mercatorju, obstaja pa tudi možnost, da so lastniki Infond Holdinga ocenili, da se jim trenutna prodaja deleža Mercatorja po ceni 300 evrov izplača.

V zadnjem času so regulatorji trga napovedovali odvzeme glasovalnih pravic na prihajajočih skupščinah, kar ima lahko negativne posledice za večje lastnike v posameznih družbah, tudi v Mercatorju. S prodajo navedenega deleža, ki je po vsej verjetnosti t.i. repo posel (pogodba o prodaji in ponovnem odkupu), se bo Infond Holding temu ukrepu lahko izognil, je povedal Jovič.

Samostojni finančni svetovalec Matej Tomažin pa je pojasnil, da prodaja finančnemu investitorju "vsekakor ni korak, ki bi razkril končnega lastnika v smislu nekega strateškega partnerja". "Dejstvo je, da je finančni lastnik lahko zelo kratkoročen, lahko tudi srednjeročen, zelo redko pa je dolgoročen. Mislim, da bo tako tudi v tem primeru," je ocenil Tomažin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.