Gospodarstvo

Predlog o stečaju Parmalata?

Rim, 23. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodilni italijanskega živilskega podjetja Parmalat, ki ga je pretresel finančni škandal, naj bi popoldne odločali o vložitvi predloga za stečaj podjetja.

Trgovanje z delnicami podjetja, ki so v minulih dneh izgubile skoraj vso vrednost, v ponedeljek so trgovanje končale pri 0,11 evra, so danes na italijanski borzi v Milanu zaustavili. Z današnjim dnem pa delnice podjetja poleg tega niso več vključene v italijanski vodilni indeks MIB 30, katerega vrednost se je v ponedeljek, tudi zaradi dogodkov okrog Parmalat, znižala za 1,77 odstotka.

Afera se v italijanskem živilskem velikanu sprožila minuli petek. Na bančnem računu ene od Parmalatovih hčerinskih družb naj bi poniknilo štiri milijarde evrov, saj je Bank of America sporočila, da dokument o pologu štirih milijard evrov na račun firme Bonlat s Kajamnskih otokov ni avtentičen, da torej računa in denarja sploh ni.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je konec minulega tedna obljubil, da bodo poskušali rešiti to največje živilsko podjetje v državi, ki zaposluje okoli 35.000 ljudi. O podrobnostih načrta, s katerim nameravajo rešiti družbo iz Collecchia pri Parmi, naj bi se vlada posvetovala še danes.

Kot je znano, se je afera v italijanskem živilskem velikanu sprožila minuli petek, ko se je razkrila globoka vrzel v bilanci družbe. Na bančnem računu ene od Parmalatovih hčerinskih družb naj bi namreč poniknilo štiri milijarde evrov, saj je Bank of America sporočila, da dokument o pologu štirih milijard evrov na račun firme Bonlat s Kajamnskih otokov ni avtentičen, da torej računa in denarja sploh ni. Mediji sicer sedaj poročajo že o 10 milijardah evrov, ki naj bi bile zabeležene v Parmalatovih bilancah, čeprav sploh ne obstajajo. Vlada Kajmanskih otokov naj bi se že odločila uvesti preiskavo, italijanska finančna policija pa naj hkrati začela preiskovati prostore Parmalata v Collecchiu in Milanu.

Delnice podjetja so bile v petek popoldne čisto pri tleh, pri vrednosti 0,30 evra za delnico, kar je več kot 30-krat manj kakor pred dobrim tednom. Delnica Parmalata se je v zadnjem obdobju desetkrat znašla v prostem padu. Vsakokrat so jo potegnili z borze, po vrnitvi pa se je tragedija vsakokrat ponovila. Afera v družbi Parmalat pa ni vplivala le na znižanje indeksa MBI 30, v ponedeljek so se namreč znova (tokrat do šest odstotkov) pocenile tudi delnice vseh pomembnejših bank, ki so imele opraviti s podjetjem.

Parmalat je sicer z letnimi prihodki v višini 7,6 milijarde evrov osmo največje podjetje v Italiji, prisotni pa so v 30 državah po vsem svetu.

SORODNI ČLANKI