Gospodarstvo

'Praktično si sami iztikamo oči'

Atene, 08. 05. 2010 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grški turistični delavci so močno zaskrbljeni. "Trenutno sploh ne gledam stanja rezervacij. Preveč dela imam s preprečevanjem blatenja imena države," je dejal vodja združenja turističnih podjetij.

Države z evrom so v tem tednu potrdile sprožitev mehanizma pomoči Grčiji za reševanje dolžniške krize. Države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF) bodo v treh letih zagotovili 110 milijard evrov posojil, od tega bodo države evroskupine prispevale 80 milijard, IMF pa 30 milijard evrov, Grčija pa mora izpeljati ostre varčevalne ukrepe. Kljub množičnim protestom na ulicah je grški parlament varčevalni paket, ki med drugim predvideva nižanje plač in pokojnin ter nove davke, podprl z veliko večino.

V grškem turizmu so zaradi dogodkov v zadnjih dneh in tednih, ko so oči mednarodne javnosti uprte v to sredozemsko državo, ki je morala zaradi prezadolženosti za pomoč zaprositi države območja evra in IMF, pretresali pa so jo tudi množični protesti, zaskrbljeni. Turizem sicer ustvarja okoli 17 odstotkov grškega BDP.

"Trenutno sploh ne gledam stanja rezervacij. Preveč dela imam s preprečevanjem blatenja imena države," je v četrtek, dan potem, ko so v požaru, ki je izbruhnil ob nasilnih protestih v Atenah, življenje izgubili trije ljudje, dejal vodja grškega združenja turističnih podjetij George Drakopoulos.

Oči svetovne javnosti so zadnje tedne zaradi finančnih težav in nasilnih protestov uprte v Grčijo. "Praktično si sami iztikamo oči," je Drakopoulos "mitološko" opisal poročanje medijev o stanju v Grčiji.

Protest v Grčiji pred glasovanjem
Protest v Grčiji pred glasovanjem FOTO: Reuters

Po navedbah dolgoletnega tour operaterja Yiannisa Evangelouja so rezervacije za letošnjo glavno sezono že sedaj od štiri do osem odstotkov nižje kot lani. Po njegovih besedah dogodki, kot so omenjeni protesti, še posebej v prestolnici, ter tudi nevarnost, da bo država bankrotirala, zbujajo skrbi. "Ravno smo začeli privabljati goste, ki cenijo naše storitve, ne le nizke cene," je dodal Evangelou.

Grška turistična industrija je pred dolžniško krizo države in protesti na podlagi boljših napovedi v svetovnem gospodarstvu pričakovala boljšo turistično sezono kot lani, je povedal ekonomist Nikos Paratsiogas.

Splošna stavka v Grčiji
Splošna stavka v Grčiji FOTO: Reuters

Turizem je ena glavnih grških gospodarskih panog, saj ustvarja okoli 17 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). "Turizem je ključen za grško gospodarstvo in je tudi eden največjih zaposlovalcev v državi," pravi Paratsiogas in dodaja, da je s turizmom neposredno in posredno povezanih okoli 25 odstotkov Grkov. Poleg ladjarstva je ta panoga po njegovih besedah glavni vir prihodka iz tujine.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
09. 05. 2010 20.57
v kratkem cel svet?
hotchilipoper
09. 05. 2010 08.09
V kratkem na istem tudi Slovenija?
mksonce
08. 05. 2010 13.17
dolžniki naj poravnajo svoj dolg do države, če nimajo pa naj grejo v zapor. drugače pa so se raje grki ukvarjali z imenom makedonija in poimenovanje svojih pokrajin v makedonijo kot pa da bi se ukvarjali z gospodarstvo, davki itd... zdej pa so tm k so. če zapadnjaki ne bi bili prevec vpleteni v te dogodke, potem sigurno ne bi bili tako solidarni kot so s temi 100-timi miljardami
samajama
08. 05. 2010 12.47
Jaz pa bom šel dol na nek osamljen otok kot ze x-krat. Tam politične zdrahe ne povzročajo kaosa. Drug svet... Govornici v videu pa predlagam da se loti branja osmrtnic. lp
xes
08. 05. 2010 12.06
Jaz bi sel v grcijo na dopust... vendar so vse druge destinacije v bliznji regiji cenejse tako da... j3biga! ... ocitno jim se ne gre tako za nohte...
fafajonka
08. 05. 2010 11.31
Jest sm Grk, pa fehtam, če mi kdo posod 1eu mu vrnem u 3 letih z obrestmi. Ponudbe pod "še nobenga nism nategnu".
amadeus00
08. 05. 2010 11.14
Če bi se zgodilo v SLO isto, misliš, da bi SLO bogataši odprli denarnico in plačali, kar bi bilo potrebno??Da "mali" ljudje ne bi trpeli? Malo morgen... VSI so krivi, ko pride do tega. Tisti, ki so imeli direktno korist v denarju in tisti, ki so pač samo izkoristili "ohlapen" nistem v svojo korist... V Grčiji imajo problem ami s sabo...
Feels_good_man
08. 05. 2010 11.09
Zdej se bo splačalo it v grčijo, mogoče bojo pocenili če ne bo dost rezervacij :)
Bohem
08. 05. 2010 11.07
Se pravi, dajmo pomagati tistim, ki imajo višje plače kot pri nas, 13. in celo 14. plačo v letu, medtem, ko jih pri nas večina sanja o skromni zaposlitvi sami in preživetju nasploh. Če kdo rabi pomoč, je to prav Slovenija - najnižja minimalna plača v EU in najvišji davki na celotnem SVETU! Kaj na to porečejo naši pasji politiki? Vsaka naslednja beseda je čisto odveč. Vse skupaj je IRONIČNO DO KONCA!
Adolph
08. 05. 2010 10.51
Nekaj ne stima z registriranjem plus ali minus tock.Se tu spet vmesava Jansa?
pre_mar@hotmail.com
08. 05. 2010 10.40
Kar zadeva mene, bi morali manjko denarja pokasirat izključno od svojih bogatašev, ki so državo pahnili v to (ob tem, da je sicer tudi samim jasno, da so ala večina mediteranskih držav daleč od neke delavnosti). Največja tragedija pa je, da bodo od EU kasirali denar tisti, ki so jim to zakuhali, kar pa sledim člankom, se bodo morali vsemu možnemu odrekati samo revnejši. Nikjer pa še nisem zasledil kakšnega govora, ki bi govoril o temu, da bodo izterjali za nazaj neplačane davke in podobno.
RXG
08. 05. 2010 10.09
Od morja, sonca in oliv se ne da živet!
crypt_king
08. 05. 2010 10.08
grki so bedni