Gospodarstvo

Pozimi brez plina?

Moskva, 20. 06. 2006 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski Gazprom po sporu z Ukrajino opozarja na možne težave s preskrbo plina.

Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v skladišču plina
Uslužbenec Gazproma preverja pritisk v skladišču plina FOTO: Reuters

Po sporu z Ukrajino glede zemeljskega plina v začetku tega leta je ruska energetska družba Gazprom opozorila na možnost težav s preskrbo Evrope z zemeljskim plinom tudi v prihodnji zimi. Da bi pozimi zagotovili nemoteno preskrbo, bi morala Ukrajina kot najpomembnejša tranzitna država uskladiščiti približno 16 milijard kubičnih metrov plina, izjavil podpredsednik Gazproma Aleksander Rjazanov.

Doslej je Kijev v svoje podzemne rezervoarje načrpal le približno tri milijarde kubičnih metrov plina, je povedal. V Gazpromu so hkrati napovedali, da bodo v tem letu izvoz zemeljskega plina v Evropo povečali za štiri milijarde na 151 milijard kubičnih metrov.

V plinskem sporu v začetku tega leta je Ukrajina nedovoljeno odvzela več kot po 80 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, so sporočili iz ruskega koncerna, ki je pod državnim nadzorom. Posledično je v številnih članicah EU prišlo do motenj pri oskrbi.

V Gazpromu se bodo potrudili, da bi se izognili vnovičnemu sporu z Ukrajino. "Vse težave z Ukrajino želimo rešiti po mirni poti," je dejal prvi mož Gazpromove hčerinske družbe Gasexport Aleksander Medvedjev. Zagotovil je še, da bo Gazprom izpolnil vse dolgoročne pogodbe o dobavi plina.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.