Gospodarstvo

Potrdili poslovni načrt

Ljubljana, 31. 05. 2007 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet SŽ je potrdil predlog pogodbe o skupnem vlaganju v projekt Potniški center Ljubljana.

V potniškem prometu se bo število opravljenih potniških kilometrov predvidoma povečalo za 1,7 odstotka
V potniškem prometu se bo število opravljenih potniških kilometrov predvidoma povečalo za 1,7 odstotka FOTO: Mirko Kunšič

Nadzorni svet Slovenskih železnic je na današnji seji potrdil predlog pogodbe o skupnem vlaganju med Holdingom Slovenske železnice in Trigranitom za projekt Potniški center Ljubljana. Pogodbo mora odobriti še vlada. Nadzorniki so ob tem sprejeli tudi poslovni načrt družbe za letos, so sporočili iz družbe.

Po njem naj bi se prihodki iz opravljanja gospodarskih javnih služb letos v primerjavi z lanskim letom nominalno zmanjšali, in sicer v potniškem prometu za 1,2 odstotka oziroma za pol milijona evrov in pri tekočem vzdrževanju infrastrukture za 11,2 odstotka oziroma za 5,5 milijona evrov. "Poslovodstvo Slovenskih železnic si zato v dogovorih z ministrstvoma za promet in finance že prizadeva za zagotovitev dodatnih sredstev, ki so potrebna za nujna vzdrževalna dela," so poudarili v družbi.

Za letos je predvideno plačilo višje uporabnine v tovornem prometu, v potniškem prometu pa uporabnina ni predvidena. Usklajevanje o višini uporabnine še poteka, ob predvideni uporabnini v višini 1,7 milijona evrov pa bodo Slovenske železnice poslovno leto predvidoma končale z dobičkom v višini 635.000 evrov pred obdavčitvijo.

Zmanjšali bodo število zaposlenih

Za letos je predvideno plačilo višje uporabnine v tovornem prometu, v potniškem prometu pa uporabnina ni predvidena
Za letos je predvideno plačilo višje uporabnine v tovornem prometu, v potniškem prometu pa uporabnina ni predvidena FOTO: POP TV


Danes potrjeni poslovni načrt družbe še predvideva, da bodo Slovenske železnice v tovornem prometu opravile za štiri odstotke več dela kot lani. Transportni prihodki tovornega prometa se bodo povečali za 5,7 odstotka. V potniškem prometu se bo število opravljenih potniških kilometrov predvidoma povečalo za 1,7 odstotka, transportni prihodki pa za 2,6 odstotka, so danes navedli v družbi.

Poslovni načrt Slovenskih železnic za letos med drugim predvideva zmanjšanje števila zaposlenih, kar je na železnicah, ki skupaj zaposlujejo več kot 10.000 ljudi, večno vprašanje. Kot je pred dnevi dejal Puhan, letošnji poslovni načrt predvideva zmanjšanje števila zaposlenih za 100.

Glede predloga pogodbe o skupnem vlaganju med Holdingom Slovenske železnice in Trigranitom so v družbi danes ocenili, da so z njeno potrditvijo stopili korak bliže k začetku gradnje "izredno pomembnega projekta". Potniški center Ljubljana naj bi sicer po napovedih končali konec leta 2008.


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
31. 05. 2007 09.47
Sindikat pa ze bo pustil napredka zeleznic!! ... nazaj v dobo parnih lokomotiv! Zlati casi... 6 ur iz KP do MB je pa cist prehitro, se cisto zgubi car potovanja z vlakom... to mora trajat najmanj 3 dni.