Gospodarstvo

Potrdili novo vodstvo

Ljubljana, 13. 12. 2005 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Mercatorja je na seji odpoklical dosedanjo in imenoval novo upravo.

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav bo v sredo odločal o izpolnitvi pogodbenih obveznosti do Mercatorja v zvezi s prodajo delnic trgovske družbe nazaj Mercatorju. "Danes smo prejeli mnenje finančnega ministrstva, iz katerega izhaja, da teh delnic ne bi mogli šteti za financiranje s strani države," je pojasnil predsednik nadzornega sveta Damjan Mihevc.

Finančni minister Andrej Bajuk je pojasnil, so strokovne službe ministrstva ugotovile, da sklenjena pogodba ne pomeni državne pomoči, ki bi bila prepovedana v skladu z določbami evropskih direktiv. "Priznati pa moram, da je zadeva nekoliko nenavadna. V normalnem svetu se te stvari ne dogajajo tako. Ni pa pri tem nič nezakonitega," je še dejal Bajuk.

Zavarovalnica Triglav in Mercator sta leta 2000 sklenila pogodbi, po katerih ima trgovska družba od zavarovalnice pravico odkupiti 68.000 lastnih delnic. Ker pa je dogovorjena prodajna cena delnic bistveno nižja od tržne cene oz. cene, ki velja pri potekajoči dokapitalizaciji, je nadzorni svet Zavarovalnice Triglav v začetku novembra zahteval "pravno mnenje ustreznih državnih ustanov". Te naj bi ugotovile, ali v konkretnem poslu ne gre za nedovoljeno financiranje s strani države, zaradi česar lahko Evropska komisija od Slovenije terja plačilo visoke denarne kazni.

Nadzorniki soglasno imenovali novo upravo

Finančni minister Andrej Bajuk o delnicah Mercatorja, ki jih je v Zavarovalnici Triglav parkiral Zoran Janković: 'Zadeva je nekoliko nenavadna, ni pa pri tem nič nezakonitega.'
Finančni minister Andrej Bajuk o delnicah Mercatorja, ki jih je v Zavarovalnici Triglav parkiral Zoran Janković: 'Zadeva je nekoliko nenavadna, ni pa pri tem nič nezakonitega.' FOTO: POP TV


Nadzorni svet Mercatorja je na današnji seji odpoklical dosedanjo in imenoval novo upravo. Iz nekrivdnih, ekonomsko poslovnih razlogov je odpoklical dosedanje člane uprave Stanislava Brodnjaka, Aleša Čerina, Jadranko Dakič in Marjana Sedeja. Za novega predsednika uprave so nadzorniki soglasno imenovali Žigo Debeljaka, za člane pa Vero Aljančič Falež, ki je iz prejšnje uprave izstopila, Matejo Jesenek in Petra Zavrla, so sporočili iz družbe. Petletni mandat bo nova uprava nastopila s 1. januarjem prihodnje leto.

Debeljak je na seji dejal, da se uprava zaveda, da so pred njimi veliki izzivi. "Kljub ostri konkurenci želimo na domačem trgu ohraniti položaj največje trgovske družbe v Sloveniji ter s strateškimi povezavami in nadaljevanjem organske rasti postati vodilna trgovska veriga na trgih izven Slovenije," je poudaril Debeljak.

Debeljak bo sicer odgovoren tudi za področje razvoja in investicij, informatike in financ ter kontrolinga in računovodstva, Aljančič Faleževa za kadre, organizacijo, pravne in splošne zadeve, Jesenkova za trženje in nabavo, Zavrl pa za maloprodajo, veleprodajo in logistiko.

Nadzorniki so se seznanili tudi s poročilom sveta za upravljanje s tveganji skupine Mercator za leto 2005, s poročilom o pripojitvi družbe Savski otok k družbi Mercator, s poročilom o naložbah v družbi in s poročilom o postopku prevzema skupine Era.