Gospodarstvo

Potrdili neomejena jamstva za bančne vloge

Ljubljana, 10. 11. 2008 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za finance je podprl neomejena jamstva za bančne vloge ter dodatna jamstva za banke, s čimer se Slovenija zoperstavlja finančni krizi.

Odbor za finance je podprl noveli zakonov, s katerima se bo Slovenija zoperstavila finančni krizi.
Odbor za finance je podprl noveli zakonov, s katerima se bo Slovenija zoperstavila finančni krizi. FOTO: POP TV

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je potrdil noveli zakonov, ki uvajata neomejena jamstva za bančne vloge ter dodatna jamstva za banke.

Stabilnost bančnega sistema v Sloveniji nikakor ni ogrožena, je sicer na seji odbora zatrdil finančni minister Andrej Bajuk. Doslej v Sloveniji ni bilo primera stečaja banke, je pritrdil tudi član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič.

Predlog novele zakona o bančništvu določa, da se za vloge v bankah jamči v neomejeni višini, pri čemer bodo jamstva veljala do konca leta 2010. Sprejel pa je dopolnilo, po katerem neomejena jamstva ne veljajo že od 8. oktobra, ko sta to že pred več kot mesecem objavila finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, temveč z dnem po objavi v Uradnem listu.

Kot določa predlog novele zakona, bo država zagotovila potrebna sredstva za poplačilo tistih zajamčenih vlog, ki presegajo neto stanje 22.000 evrov. Za vloge do tega zneska pa še naprej jamčijo banke. Če omejitve višine zajamčenih vlog ne bi začasno odpravili, bi ustvarili možnost, da bi se depoziti iz naših bank odlivali v druge države, kjer so poroštva bolj radodarna, je ocenil Bajuk.

Medbančni trg ne deluje

Novela zakona o javnih financah pa je po Bajukovih besedah potrebna, ker medbančni trg trenutno ne deluje. "To je odgovor na zamrznjeni medbančni trg," je dejal ter kot nalogo ključnega pomena izpostavil, da medbančni trg začne delovati. Za delovanje sistema pa nihče ne vidi boljše rešitve, kot da države začasno dajo jamstva za transakcije na medbančnem trgu, je nakazal na predlagano rešitev.

Z novelo zakona se omogoča dodatno zadolževanje in izdajanje poroštev države, kar bo po predlogu poslanskih skupin koalicije veljalo do konca leta 2010. Država se lahko dodatno zadolži za financiranje posojil bankam in hranilnicam ter za financiranje kapitalskih naložb v finančne ustanove.

Ustrezna dopolnila k členu, po katerem se lahko za omejitev učinkov finančne krize izda bankam in hranilnicam za do skupaj osem milijard evrov državnih poroštev, bodo v poslanskih skupinah pripravili do torkove seje državnega zbora. Med drugim ostaja odprto vprašanje, kdo naj izdaja poroštva — finančno ministrstvo ali državni zbor.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
10. 11. 2008 20.39
DENARJA JE KOT PEČKA,LE RAZDELJEN NI PROUV,JE BOG NAROBE MAHAL Z ŽAKLJEM
Navihanko
10. 11. 2008 20.18
ma ne slepit državljanov SLO!!! kje pa boste pa vzeli....