Gospodarstvo

Pot za lastninjenje zavarovalnic odprta

Ljubljana, 07. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je po hitrem postopku sprejel zakon o lastniškem preoblikovanju zavarovalnic in s tem izpolnil pogoje za začetek njihove privatizacije. Sprejeti zakon naj bi tudi olajšal določitev lastništva v največji slovenski zavarovalnici.

Nestrinjanje SNS, SDS in NSi

Finančni minister je poslance prepričeval o nujnosti zakona
Finančni minister je poslance prepričeval o nujnosti zakona FOTO: POP TV

Poslanci Liberalne demokracije svojega stališča do zakona sploh niso predstavili, v Desusu pa so po sponzorski aferi jasno povedali, da bodo glasovali za vladni zakon, prav tako Združena lista.

Še posebej kritični pa so bili do Zavarovalnice Triglav opozicijski poslanci, ki so odkrito govorili o sumih nepravilnosti v tej največji slovenski zavarovalnici. Andrej Bajuk je tako opozoril na ugotovitve agencije za revidiranje o tem, da je Zavarovalnica Triglav v preteklih 10 letih pri računovodskih izkazih, ki so zdaj po zakonu osnova za izračun družbenega kapitala, naredila vrsto nikoli odpravljenih napak.

Opozicija je potem, ko njihov predlog o načinu ugotavljanja razmerja med zasebnim in družbenim kapitalom v zavarovalnicah ni bil sprejet, napovedali obstrukcijo glasovanja in zapustili dvorano. Z zavrnitvijo predloga je namreč odpadlo odločanje o vseh nadaljnjih povezanih dopolnilih koalicije Slovenija. Poleg poslancev SDS in NSi so se glasovanju odpovedali tudi poslanci SNS. Od preostalih poslancev sta se pri odločanju o zakonu v celoti glasovanja vzdržala poslanca LDS Jožef Školč in Jožef Špindler.

Sprejeti zakon določa metodo za ugotovitev razmerja med lastniškim in družbenim kapitalom v zavarovalnicah in način razdelitve slednjega med lastniške upravičence. Temelj za ugotovitev razmerja med delniškim in družbenim kapitalom bo bilanca stanja zavarovalnice na dan 1. januar 1991, postopek pa bo opravil Slovenski inštitut za revizijo.

Delež tudi zavarovancem, ki so vplačevali premije

Upoštevano je bilo mnenje ustavnega sodišča, da se mora v zakon poleg pravic ustanoviteljev zavarovalnic vgraditi tudi pričakovane pravice zavarovancev, ki so v obdobju t.i. vzajemnosti vplačevali premije. Ugotovljeni delež vplačanih premij pravnih oseb bo začasno prevzela Slovenska odškodninska družba (SOD), ki bo zatem poskrbela za razdelitev med upravičence.

Več kot 5 odstotkov družbenega kapitala je imela leta 1991 le Zavarovalnica Triglav
Več kot 5 odstotkov družbenega kapitala je imela leta 1991 le Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Za razdelitev deleža med fizične upravičence vplačanih premij pa bo poskrbel poseben zakon, ki ga bo vlada pripravila v letu dni. Do tedaj bo nad temi delnicami bdela Kapitalska družba (KAD). Zakon bo verjetno veljal le za Zavarovalnico Triglav, saj se bo deleže razdelilo le zavarovancem zavarovalnic, v katerih je bilo navedenega dne več kot pet odstotkov družbenega kapitala.