Gospodarstvo

Postopek proti Sloveniji ni ustavljen

Bruselj, 14. 12. 2005 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija še vedno spremlja razmere v Sloveniji, čeprav tokrat ni podelila novega opomina.

Pod drobnogledom Evropske komisije
Pod drobnogledom Evropske komisije FOTO: POP TV

Evropska komisija je danes v Bruslju objavila novo serijo opominov zaradi nespoštovanja pravnega reda Evropske unije za področje telekomunikacij, pri čemer je dve državi, Švedsko in Poljsko, poslala pred Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu. Na Slovenijo tokrat Bruselj ni naslovil nobenega opomina, a tudi nobenega od treh potekajočih postopkov proti državi še ni zaključil.

Kot so pojasnili predstavniki generalne direkcije za informacijsko družbo, se rok za odgovor Ljubljane pri oktobrskem opominu glede neodvisnosti regulatorja telekomunikacijskega trga šele izteka, zato je za kakršnokoli oceno prezgodaj.

Kar se dveh opominov iz julija tiče, pa je Slovenija zaprosila z podaljšanje dvomesečnega roka za odgovor: zdaj so stališča v Bruslju, ki pa jih še preučuje. Več bo znano v naslednjem krogu, so povedali predstavniki komisije. Ta opomina se sicer nanašata na prenosljivost telefonskih številk med operaterji in obveze za spodbujanje konkurenčnosti.

Sicer je komisija danes, kot omenjeno, Švedsko in Poljsko zaradi vztrajne kršitve telekomunikacijske zakonodaje EU poslala pred sodišče, desetim državam pa je za skupaj 12 primerov nespoštovanja zakonodaje poslala že drugi opomin. Pet držav je dobilo prvi opomin, hkrati pa je komisija zaprla devet postopkov, saj so države v teh primerih zagotovile polno izvajanje telekomunikacijske zakonodaje.

Omeniti velja, da je opomin prva stopnja v postopku, ki se v primeru vztrajnega nespoštovanja pravnega reda EU lahko konča na Sodišču evropskih skupnosti v Luksemburgu. Predaja sodišču je tretji korak - če se neizvajanje zakonodaje nadaljuje, prvemu opominu sledi še utemeljeno mnenje ali drugi opomin. Če sodišče pritrdi komisiji, slednja dobi pravico članico finančno kaznovati.