Gospodarstvo

Pospešitev sanacije?

Ljubljana, 12. 10. 2006 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati na železnici pravijo, da je odstop generalnega direktorja pogumno dejanje, prometni minister pa spoštuje odločitev.

Jože Jurkovič
Jože Jurkovič FOTO: POP TV

Potem ko je – domnevno iz osebnih razlogov – odstopil generalni direktor Slovenskih železnic Jože Jurkovič, so na družbi zanikali, da bi bila njegova odločitev povezana s poslovanjem oziroma zadolženostjo železnic. Kljub temu je predsednika Sveta delavcev Slovenskih železnic Silvo Berdajs prepričan, da bo odstop spodbudil sanacijo. »Mislim, da je ta poteza generalnega direktorja, se pravi odločitev o odstopu, tako pametna kot pogumna odločitev. Mislim, da je v interesu njega in delavcev,« je Berdajs povedal za 24ur.com.

Po njegovem mnenju bo spodbudila določene procese, ki bodo pomagali razrešiti nezavidljiv položaj, v katerem so se znašle železnice. Tako naj bi spodbudila sprejem novega zakona o železniškem prometu, predvsem pa zakona o poroštvu, ki bo omogočil investicije v javno železniško infrastrukturo.

Hkrati, poudarja Berdajs, je Jurkovičeva odločitev tudi jasen znak za vlado, da se bo morala resno ukvarjati s Slovenskimi železnicami.

Vlada obravnava zakon o poroštvu, ki bo omogočal večja vlaganja v železniško infrastrukturo
Vlada obravnava zakon o poroštvu, ki bo omogočal večja vlaganja v železniško infrastrukturo FOTO: POP TV

Kdo bo nasledil Jurkoviča?

Slovenske železnice so v letu 2005 ustvarile 68,82 milijarde poslovnih prihodkov, kar je za 1,1 odstotka več kot v letu poprej. Železnice so pri tem, skupaj z rezultati odvisnih družb, zabeležile 2,7 milijarde izgube.

Jožeta Jurkoviča, ki je bil na čelu SŽ od junija lani, je začasno nasledil Branko Omerzu, ki bo holding vodil do imenovanja novega generalnega direktorja. Kdaj bodo objavili razpis za to mesto, še ni znano, kot je za 24ur.com povedal Berdajs, pa se bo to zgodilo najkasneje do 24. oktobra, ko bo nova seja nadzornega sveta.

Da naj bi se na omenjeni seji dogovorili o razpisu, je povedal tudi predsednik nadzornega sveta Peter Verlič. "Osebno pa si želim, da bi bil razpis objavljen čimprej," je dejal.

O morebitnih kandidatih se le ugiba. Tako se je v medijih kot možna naslednica Jurkoviča pojavljala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem, kar pa so na ministrstvu zanikali. Predstavnica za odnose z javnostmi nam je povedala, da Starina Kosmova takšne ponudbe ni dobila, če bi jo, pa bi jo zavrnila.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
12. 10. 2006 18.30
Le kako dolgo bodo še smeli diletanti neprofesionalno, tako za hobi - verjetno od samega Boga podprti izbranci zapravljati milijarde davkoplačevalskega denarja???????. Rezultati so na dlani, ni pa odgovornosti.