Gospodarstvo

Poslovali s kovčki denarja?

Kranj, 16. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gorenjski kriminalisti na podlagi anonimne ovadbe preiskujejo domnevno sumljivo prodajo Planikine trgovine.

Planika je v stečaju: Vodilni naj bi podjetje reševali 'po domače' tudi s kovčki gotovine od prodaje trgovin v nekdanji Jugoslaviji
Planika je v stečaju: Vodilni naj bi podjetje reševali 'po domače' tudi s kovčki gotovine od prodaje trgovin v nekdanji Jugoslaviji FOTO: POP TV

Dobrih 16 milijonov tolarjev za prodajo Planikine trgovine v nekdanji Jugoslaviji naj bi v Planiko prinesli kar v kovčku, česar pa se nekdanji presednik uprave Milan Bajželj, sicer eden od ovadenih, ne spominja. Prepričan je, da so ovadbe plod sindikata Neodvisnost in da "finančno Planika ni bila nikoli oškodovana in mislim, da se nihče ni okoristil na njen račun. Imeli smo tudi sistem odločanja, v katerega nas je bilo vedno več vključenih, poleg uprave tudi konkretni ljudje, ki so bili odgovorni za investicije oziroma dezinfesticije".

Sindikat, ki mu Bajželj očita zadnjo anonimno prijavo, to odločno zanika. Zanimivo je, da njegov predsednik Jože Tomažin govori o dokumentu, ki menda dokazuje, da je šlo za nečisti posel. "Razpolagamo z dokumentom, na katerem naj bi šlo za posel vreden okoli 50.000 evrov," je povedal Tomažin.

Bajželj naj bi od nekaterih zaposlenih v finančnem sektorju zahteval sprejemanje denarja, sredstva od prodaje nepremičnin pa naj bi se tako znašla v zasebnih žepih.

Medtem pa stečajni upravitelj Andrej Marinc domneva, da naj bi denar na tak način prinesli, ker naj bi ga "na hitro potrebovali zaradi finančnih težav". Sicer pa Marinc ne verjame, da je denar od prodaje pristal v zasebnih rokah.

Na policijski upravi Kranj so v zadnjem mesecu prejeli več anonimnih ovadb zoper nekdanje vodstvo kranjske Planike. Kot je pojasnil vodja službe direktorja kranjske policijske uprave Simon Vindiš, gre za sume kaznivih dejanj oškodovanja zaposlenih in oškodovanja premoženja.

Nekdanjemu vodstvu, na čelu katerega je bil dolga leta Bajželj, med drugim očitajo tudi neplačevanje določenih obveznih socialnih prispevkov in nepravilnosti pri denarnem prometu ter prodaji.

Stečajni upravitelj Planike je pojasnil, da je Planika v nekdanji Jugoslaviji prodala 35 poslovnih prostorov, pri čemer se je "res poslovalo z gotovino, vendar le zato, da bi olajšali transakcije". Urad kranjske kriminalistične policije zaenkrat še zbira informacije o domnevnih kaznivih dejanjih, tako da podrobnosti še niso znane.