Gospodarstvo

Sporne amortizacijske stopnje

Ljubljana, 24. 10. 2006 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V opoziciji nasprotujejo znižanju amortizacijskih stopenj, saj bi vladna rešitev prizadela velik del podjetij.

DZ je začel drugo obravnavo davčne reforme.
DZ je začel drugo obravnavo davčne reforme. FOTO: Dare Čekeliš
V okviru druge obravnave predloga zakona o davčnem postopku je tudi dopolnilo poslanskih skupin koalicijskih strank, ki se nanaša na postopke davčnega inšpekcijskega nadzora. Ti naj se opravijo na podlagi objektivnih kriterijev in statističnih metod naključnega izbora, je pojasnil Rudi Veršnik (SDS) ter metodo označil za veliko bolj demokratično. Nasprotno je Milan M. Cvikl (LDS) opozoril, da utegne priti do zlorab."Uvajanje davčnega inšpekcijskega nadzora na predlog pristojnih državnih organov na podlagi ugotovitve iz njihovih delovnih področij je lahko politično motivirano," je nasprotoval Cvikl.

V dosedanjih usklajevanjih predlaganega zakona je že prišlo do nekaterih sprememb, med njimi je Šircelj izpostavil določili, po katerih bodo lahko podatke o nerednih plačnikih zahtevale tudi bonitetne hiše, DZ pa bo lahko zahteval podatke o gibanju davčnega dolga poslovnih subjektov.

Državni zbor je s 56 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o davčni službi, ki odpravlja neskladje z ustavo. Poslanci so poleg tega opravili druga branja prvih treh zakonov iz paketa davčne reforme: zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davčnem postopku.

Predlog zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki predvideva postopno znižanje splošne davčne stopnje na 20 odstotkov do leta 2010, je po besedah državnega sekretarja za davke Andreja Širclja razvojno in konkurenčno naravnan, vključuje pa še spremembe na področju davčne osnove, olajšav in administrativnih poenostavitev. V opoziciji nasprotujejo znižanju amortizacijskih stopenj.

Poslanski skupini LDS in SD sta se z dopolniloma zavzeli za ohranitev amortizacijskih stopenj za gradbene objekte pri petih odstotkih ter amortizacijskih stopenj za opremo, vozila in mehanizacijo pri 25 odstotkih. Obe stranki se namreč ne strinjata z vladnim predlogom, ki amortizacijsko stopnjo za objekte znižuje na tri odstotke, za opremo pa na 20 odstotkov.

Kot je dejal Milan M. Cvikl (LDS), bi vladna rešitev prizadela velik del podjetij, saj ne bi mogla obračunavati amortizacije po stopnjah, ki se nanašajo za dele opreme, in po stopnjah, ki se nanašajo na dele gradbenih objektov. Poleg tega ga je zanimalo, zakaj je v predlogu proračuna za leto 2008 predvidenih za 106 milijard tolarjev več davkov od dohodkov pravnih oseb in zlasti, kakšni bodo učinki popolne ukinitve desetodstotne olajšave za investiranje v opremo.

Vlada po Šircljevih besedah ne more sprejeti takšnega predloga. Analize namreč kažejo, da se pri gradbenih objektih življenjska doba daljša, zato vlada predlaga znižanje stopnje amortizacije. S tem pa vlada nikakor ne razširja davčne osnove, temveč jo s tem in drugimi predlaganimi ukrepi celo zmanjšuje, je ocenil Šircelj.

O podpori štirim vloženim dopolnilom k predlogu zakona o davku od dohodkov pravnih oseb bo DZ odločal zvečer.

Zakon o evru brez dopolnil

DZ je opravil drugo obravnavo predlogov zakona o uvedbi evra ter novele zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. K nobenemu niso vložena dopolnila, zato bo DZ že v četrtek, 26. oktobra, odločal o njunem sprejemu. V nadaljevanju seje je DZ prešel na obravnavo predloga zakona o dohodnini, prvega iz paketa davčne reforme, ki bo začela veljati s 1. januarjem 2007.

Prevzem evra bo zahteval prilagoditve tako pri pravnih kot fizičnih osebah, pri čemer bodo nastali tudi stroški, vendar bodo nižji od prihrankov, ki se jih pričakuje zaradi uporabe skupne valute.

Predlog zakona o uvedbi evra ureja le tista vprašanja, ki še niso urejena s pravnimi viri EU, je pojasnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Žiga Lavrič. Z zakonom se bo med drugim urejalo obdobje dvojnega obtoka tolarjev in evrov, menjavo gotovine, pretvorbo stanj na računih in denarnih zneskov, pravila za dvojno označevanje na položnicah v zadnjih dveh mesecih tega leta, zamenjavo obrestne mere in pravila zaokroževanja.

NSi za boljše varovanje podatkov

Noveliranje zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih je po Lavričevih besedah potrebno zaradi izpolnjevanja evropskih direktiv in uskladitve z zakonom o gospodarskih družbah. Opozoril je na boljšo preglednost pravil o izdajah, zamenjavah in izbrisih delnic ter uvedbo novega pravnega temelja za razveljavitev zapadlih dolžniških vrednostnih papirjev.

Vlada je v predlogu novele zakona predlagala nova pravila o zaupnosti podatkov o imetnikih imenskih vrednostnih papirjev, ki pa jih na seji matičnega odbora DZ za finance in monetarno politiko niso podprli. Zato so soglasno črtali člen o nejavnosti delniških knjig. Vendar se v poslanski skupini NSi z javno dostopnostjo podatkov ne strinjajo. Kot je poudaril Ciril Testen, bodo mali delničarji zaščiteni le takrat, ko bodo podatki bolje varovani.

Sedaj na vrsti zakon o dohodnini

Največ časa za razpravo, skoraj šest ur in pol, so si poslanke in poslanci rezervirali za obravnavo predloga zakona o dohodnini, v katerem se povečuje splošna davčna olajšava, zmanjšuje pa progresivnost obdavčitve. S tem se bo po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka zmanjšala obremenitev aktivnih dohodkov fizičnih oseb z dohodnino. Matični odbor DZ za finance je k predlogu zakona sprejel kar nekaj dopolnil, med drugim je vanj vnovič vrnil olajšavo za starejše od 65 let, za katero je vlada predlagala ukinitev.

Predlog zakona o davku od dohodkov pravnih oseb predvideva postopno znižanje splošne davčne stopnje na 20 odstotkov do leta 2010, z zakonom o davčnem postopku pa naj bi se povečala preglednost davčnega postopka, zagotovila večja pravna varnost davčnih zavezancev ter poenostavilo davčne postopke in s tem zmanjšalo administrativno breme za zavezance.

O vseh zakonskih besedilih davčne zakonodaje bo DZ dokončno odločil v četrtek.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.