Gospodarstvo

Poskočile cene nafte

Singapur, 02. 08. 2006 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Cene nafte so se zaradi nestabilnih razmer v Libanonu v azijskem trgovanju povzpele nad 75 dolarjev.

Cene nafte so se dvignile zaradi nestabilnih razmer v Libanonu in bojazni, da bo tropska nevihta, ki se bliža ZDA, ogrozila naftno proizvodnjo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte s septembrskim dobavnim rokom je bil treba odšteti 75,42 dolarja, kar je za 51 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. Severnomorska nafta brent z dobavo v septembru se je na londonski borzi podražila za 57 centov na 76,46 dolarja.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte s septembrskim dobavnim rokom je bil treba odšteti 75,42 dolarja
Za 159-litrski sod zahodnoteksaške lahke nafte s septembrskim dobavnim rokom je bil treba odšteti 75,42 dolarja FOTO: Reuters

Konflikt na Bližnjem vzhodu bo očitno trajal dlje, kot je bilo pričakovati, zato so trgovci zaskrbljeni nad možnimi zastoji v dobavi nafte iz regije. Bojijo pa se tudi, da bi se spopadi razširili še na druge države.

Naftni trgovci pa so nemirni tudi zaradi tropske nevihte Chris, ki se bliža ZDA. Če bi nevihta pridobila na moči, bi lahko povzročila razdejanje med ameriškimi naftnimi rafinerijami v Mehiškem zalivu, ki so jih orkani močno poškodovali že lani.

Po napovedih ameriških vremenoslovcev naj bi se v letošnji sezoni orkanov, ki se je začela 1. junija, nad Atlantikom razvilo osem do 10 orkanov. Šest naj bi jih bilo zelo močnih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.