Gospodarstvo

Poročilo je ponaredek

Ljubljana, 26. 07. 2006 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avtoprevozniki Janšo opozarjajo, da je poročilo o zahtevah prevoznikov ponaredek.

Avtoprevozniki grozijo z javnimi protesti
Avtoprevozniki grozijo z javnimi protesti FOTO: POP TV

Avtoprevozniki so predsedniku vlade Janezu Janši poslali pismo, v katerem ga opozarjajo, da je poročilo o zahtevah prevoznikov, ki ga je prometno ministrstvo poslalo v vladno obravnavo, ponaredek. Zato premiera pozivajo k ukrepanju, napovedujejo pa tudi proteste. Ministrstvo za finance je medtem na vlado že poslalo predlog, da ne ugodi zahtevi avtoprevoznikov po polovičnem vračilu trošarin na gorivo. Predlog bo vlada predvidoma obravnavala v četrtek.

Koordinacija združenih avtoprevoznikov Slovenije v pismu Janši navaja, da je poročilo o zahtevah avtoprevoznikov "le še en poskus, da se nas zavede v nov krog obljub, z novimi roki in nosilci, ki bodo ponovno vsi po vrsti neuresničeni".

Zato premiera pozivajo, naj oblikuje posebno strokovno skupino, ki bi pregledala probleme in možne rešitve, da pospeši sprejemanje ustreznih ukrepov zapisanih v poročilu ter da prevoznikom v pristojnih ministrstvih zagotovi verodostojne sogovornike.

Ker pa avtoprevozniki ne verjamejo, da bodo njihovi predlogi "prebili strnjene vrste vladajočega prometnega lobija", bodo začeli izvajati javne opozorilne proteste, ki jih bodo postopoma stopnjevali.

Avtoprevozniki premiera pozivajo, naj oblikuje posebno strokovno skupino, ki bi pregledala probleme in možne rešitve
Avtoprevozniki premiera pozivajo, naj oblikuje posebno strokovno skupino, ki bi pregledala probleme in možne rešitve FOTO: POP TV


Zahteva po povračilu dela trošarin

Ena izmed zahtev avtoprevoznikov je tudi povračilo dela trošarin na gorivo, kupljeno od slovenskih naftnih družb v Sloveniji. Temu na ministrstvu za finance nasprotujejo, ker naj bi predstavljalo kršitev evropskih direktiv, diskriminacijo tujih naftnih družb ter nenadomestljiv izpad iz proračunskih prihodkov, pojasnjujejo v stališču, objavljenem na spletni straneh vlade.

Lani se je iz naslova trošarin na dizelsko gorivo v proračun nateklo 32,21 milijarde tolarjev, letos pa naj bi se okoli 38,31 milijarde tolarjev. Če bi ugodili zahtevi avtoprevoznikov, bi se prihodki zmanjšali za okoli 20 milijard tolarjev. Glede na predvideno davčno reformo je dodaten izpad proračunskih prihodkov v takšnem obsegu nenadomestljiv, poudarjajo na ministrstvu.

Poleg tega so trošarine na dizelsko gorivo v Sloveniji (303,72 evra za 1000 litrov) v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami relativno nizke, ugotavljajo na finančnem ministrstvu. V Italiji znašajo trošarine 413 evrov za 1000 litrov, v Avstriji 325 oz. 297 evrov, odvisno od vsebnosti bio goriva, v Nemčiji 470,40 oz. 485,70 evra, odvisno od vsebnosti žvepla, in v Franciji 416,90 evra.

Kot je povedal direktor GIZ Transport Emil Milan Pintar, ti podatki niso celoviti. Vse države, vključno z Italijo, Nemčijo, Francijo in Španijo, vračajo del trošarin. Argument ministrstva, da bi ugoditev zahtevi pomenilo kršitev evropskih direktiv pa Pintar zavrača, češ da država že vrača del trošarin kmetom, ribičem in železnicam. "Kako je to v skladu z evropsko zakonodajo", se sprašuje.

Emil Milan Pintar
Emil Milan Pintar FOTO: POP TV

Na ministrstvu za finance pa pojasnjujejo, da trenutno vračajo del trošarin plačanih za pogonsko gorivo za industrijsko komercialni namen (statični, gradbeni stroji) in za kmetijsko mehanizacijo. Skupaj približno 3,3 milijarde tolarjev, od tega 1,86 milijarde tolarjev za industrijsko komercialni namen. Obseg teh vračil je tako neprimerno manjši od obsega morebitnih vračil po predlogu avtoprevoznikov, še dodajajo na ministrstvu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.