Gospodarstvo

Popravljeni podatki o lastništvu Mercatorja

Ljubljana, 20. 12. 2007 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Urad za varstvo konkurence je hote ali nehote zavajal javnost o dejanskem lastniškem stanju v Mercatorju, menijo Laščani.

Medtem ko je ob uvedbi postopka presoje koncentracije varuh konkurence navedel, da Pivovarna Laško skupaj z Unionom in Radensko v Mercatorju obvladuje 27,39-odstotni lastniški delež, je zdaj ta podatek popravil na 23,33 odstotka
Medtem ko je ob uvedbi postopka presoje koncentracije varuh konkurence navedel, da Pivovarna Laško skupaj z Unionom in Radensko v Mercatorju obvladuje 27,39-odstotni lastniški delež, je zdaj ta podatek popravil na 23,33 odstotka FOTO: Kanal A

Urad za varstvo konkurence je popravil podatke o lastniškem deležu Pivovarne Laško in družb okoli nje, zoper katere je minuli teden uvedel postopek presoje koncentracije s pravili konkurence, v Mercatorju. Medtem ko je ob uvedbi postopka presoje koncentracije navedel, da Pivovarna Laško skupaj z Unionom in Radensko v Mercatorju obvladuje 27,39-odstotni lastniški delež, je zdaj ta podatek popravil na 23,33 odstotka.

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pivovarne Laško, popravek računskih napak varuha konkurence pomeni, da Pivovarna Laško nima kontrolnega deleža v Mercatorju. Laščani so sicer na napačno navajanje deležev opozorili že ob prejetju odločbe o uvedbi postopka presoje koncentracije in takrat tudi zanikali povezanost z družbami, ki jih, tako v Laškem, "urad za varstvo konkurence neupravičeno označuje kot povezane".

Zavajanje slovenske javnosti

Do računske napake je prišlo pri izračunavanju lastniških deležev, saj je urad na podlagi izpiskov iz KDD napačno upošteval število vseh delnic Mercatorja, navajajo v Laškem. "To očitno kaže na naglico pri izdaji prvega sklepa in na velik javni pritisk, ki ga izvajajo nekateri predstavniki vlade," so poudarili v pivovarni in dodali, da je urad s tem hote ali nehote zavajal slovensko javnost o dejanskem lastniškem stanju v največjem slovenskem trgovcu. Urad si takšnih napak ne bi smel dopustiti, saj gospodarskim družbam povzroča veliko poslovno škodo, menijo.

Urad je hote ali nehote zavajal slovensko javnost o dejanskem lastniškem stanju v največjem slovenskem trgovcu, menijo Laščani
Urad je hote ali nehote zavajal slovensko javnost o dejanskem lastniškem stanju v največjem slovenskem trgovcu, menijo Laščani FOTO: Dare Čekeliš

Iz javno dostopne delniške knjige je razvidno, da Pivovarna Laško nima kontrolnega deleža v družbi Mercator in nima niti predstavnika v nadzornem svetu družbe, ki ga je na predlog Soda in Kada imenovala skupščina avgusta 2005. Takrat Pivovarna Laško ni imela niti delnice Mercatorja, navajajo v Laškem. Leta 2006 je kot ena izmed večjih lastnikov Mercatorja poskušala pridobiti vsaj enega člana v nadzornem svetu, vendar s predlogom ni uspela.

Laščani te podatke navajajo kot dokaz, da pivovarna nima niti kontrolnega deleža, "še manj pa po prikazanih povezavah s strani urada za varstvo konkurence o povezanih osebah absolutne večine, kar v zadnjem sklepu o popravi računskih pomot urada na novo piše v obrazložitvi, pri čemer se sklicuje na dosedanje udeležbe delničarjev na skupščini".

Obtožbe, da je Pivovarna Laško povezana z ostalimi lastniki Mercatorja, so povsem neutemeljene, pravijo v Laškem. Urad povezanost lastnikov "gradi" z navedbami v časopisnih objavah in na transakcijah med raznimi družbami ter tudi z udeležbo na dosedanjih skupščinah. Pogled v delniške knjige in izpiske iz sodnega registra teh družb, na katere se sklicuje urad, razkriva, da Pivovarna Laško ni niti lastnik teh družb niti nima predstavnikov v nadzornih organih, so zapisali v Laškem.

"Poslovanje družb, ki jih urad v primeru Mercatorja brez dokazov povezuje s Pivovarno Laško, je popolnoma neodvisno od slednje. Gre za samostojne družbe, ki same odločajo o svojih naložbah. Te družbe se tudi samostojno udeležujejo skupščin Mercatorja in na njih izvajajo glasovalno pravico skladno s svojo poslovno politiko," zatrjujejo v pivovarni. Laščanom zato ni jasno, kaj urad misli s trditvijo, da delež nekaterih družb omogoča sprejemanje sklepov z absolutno večino.

Vodstvo Laškega je tudi začudeno, da je varuh konkurence prav na dan 4. december začel presojati koncentracijo v Mercatorju, saj je Pivovarna Laško zadnje transakcije v Mercatorju opravila že v začetku letošnjega leta. "Urad tega datuma nikjer ne obrazloži," poudarjajo v Laškem, kjer menijo, da je datum odvisen od drugih dogodkov, ki se dogajajo v zadnjem času.

Spomnimo

Urad za varstvo konkurence je prejšnji teden proti Pivovarni Laško, Pivovarni Union, Radenski, Infond Holdingu, Centru naložbe in družbi Kolonel uvedel postopek presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence, ker naj bi skupaj pridobile 57,23-odstotni lastniški delež Mercatorja in s tem skupni nadzor nad družbo, česar pa v roku niso priglasile. Do odločitve urada v postopku proti omenjenim družbam jim je varuh konkurence prepovedal razpolaganje z delnicami Mercatorja.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.