Gospodarstvo

Poplačilo ali pa izterjava

Ljubljana, 27. 05. 2009 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

NKBM naj bi Šrotov Infond Holding, prek katerega je zavaroval posojila Mercatorja in Pivovarne Laško, pozvala, naj v osmih dneh poplača posojilo ali pa bo sprožila postopke izterjave.

Boško Šrot ustreznega kupca za delež Mercatorja še ni našel.
Boško Šrot ustreznega kupca za delež Mercatorja še ni našel. FOTO: Damjan Žibert

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) Infond Holdingu ni podaljšala okoli 3,5 milijona posojila, ki ga je Infond zavaroval z za pet milijonov evrov delnic Pivovarne Laško. Po nekaterih trditvah je NKBM Infond Holding pozvala, naj v osmih dneh poplača posojilo, poroča Poslovni Dnevnik.

NKBM je napovedala, da bo v sedmih delovnih dneh sprožila postopke izterjave, če Infond Holdingu sredstev za poplačilo ne bo uspelo zagotoviti. S tem se bo očitno začel postopek zasega delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, s katerimi je Boško Šrot prek Infonda zavaroval posojila, še poroča Poslovni Dnevnik. Letos se bodo namreč iztekla kratkoročna posojila, ki jih ima Infond Holding pri več bankah v višini 426 milijonov evrov.

Podaljšanja posojila najverjetneje ne bo

Prihodnji teden se tako izteče rok za vračilo 130 milijonov evrov posojila, ki ga je mariborska družba najela pri Novi Ljubljanski banki (NLB). Računali so, da bodo sredstva za poplačilo dobili s prodajo četrtine Mercatorja, vendar pa Šrot ustreznega kupca še ni našel. Njegov trenutni kandidat Branko Roglič, ki ima v lasti Orbico, namreč javno priznava, da še nima finančnih virov, piše omenjeni časnik.

Infond Holding je sicer na NLB poslal vlogo za podaljšanje posojilnih linij že prejšnji teden, vendar verjetnosti, da bi se to zgodilo glede na nasprotovanje države in omejitve iz tako imenovane protitajkunske zakonodaje, dejansko ni, ocenjuje časnik. Ob tem še piše, da bi bile odločitve NLB lahko pomembne tudi za ostale banke, saj je pričakovati, da bodo zavarovanja začele vnovčevati tudi ostale banke, če bodo to storile državne banke.

Dobiček od prodaje lahko zadrži?

Tudi NLB naj bi sprožila postopke za vnovčitve zavarovanj, če Infond Holding ne bo pravočasno plačal.
Tudi NLB naj bi sprožila postopke za vnovčitve zavarovanj, če Infond Holding ne bo pravočasno plačal. FOTO: Dare Čekeliš

NLB ima posojila zavarovana z okoli 12 odstotki Mercatorja in nekaj več kot 20 odstotki Pivovarne Laško. V primeru, da Infond Holding posojil ne bo pravočasno poplačal, bo NLB tako kot NKBM sprožila postopke vnovčitve zavarovanj. Po informacijah časnika banka ne more postati lastnica delnic, ampak jih mora po pogodbi z dolžnikom prodati, pri čemer bi morala NLB delnice prodati po tržni ceni. Za tržno ceno velja borzna cena delnice Mercatorja na dan vnovčitve zavarovanj in torej ne na dan prodaje.

NLB po pisanju Poslovnega Dnevnika delnice lahko proda na borzi, prek dražbe ali kar izbranemu kupcu, dolžnik pa nima pravice izpodbijati dosežene cene ob prodaji. Še več; če banka pri prodaji ustvari dobiček, lahko presežek zadrži kot varščino za morebitne preostale obveznosti Infond Holdinga do nje.

Ključno pri tem je še določilo, da mora banka dolžnika o nameravani prodaji obvestiti najmanj osem dni pred prodajo. Če bo NLB s postopki prodaje zavlačevala, bi po razlagah pravnih strokovnjakov Infondu dala nov manevrski prostor za uresničitev prodaje Mercatorja. Če želi država res uresničiti neuradne napovedi, da bi prek Posebne družbe za upravljanje (PDU), ki jo ustanavlja Kapitalska družba, ponovno vstopila v lastništvo Mercatorja, bi morala torej s postopki pohiteti, zaključuje Poslovni Dnevnik.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PALAGRUŽA
29. 05. 2009 13.54
pejte po denar v SPLIT,tam ima UDRIH zakopano v hrvaski zemlji evrov ko sardelic v hrvaskem morju!
PALAGRUŽA
27. 05. 2009 15.56
Udrih skoci na pomoc prijatelju!
Rok Leban
27. 05. 2009 10.40
Bravo super jezek :D kdaj boš pa jezek tajkun ?