Gospodarstvo

Ponudnik tudi Triglav

Zagreb, 04. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./STA/S.G.
Komentarji
0

Zavarovalnica Triglav je oddala ponudbo za nakup 51-odstotnega deleža <i>Croatie Osiguranje</i>. Za omenjeni delež največje hrvaške zavarovalnice ponuja 105 milijonov evrov, drugi ponudnik, nemški Allianz, pa 56 milijonov evrov.

Odločitev bo znana jeseni

Kot je za 24 ur povedala predstavnica ministrstva Sanja Bah, so danes na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo pregledali le finančne ponudbe. Odločitev o izboru najugodnejšega ponudnika naj bi bila znana jeseni, v dveh tednih pa bo nemška svetovalna hiša CAIB hrvaški vladi podala oceno najboljšega ponudnika glede na predlagani poslovni načrt in pogoje plačila.

Poznavalci menijo, da ima več možnosti za nakup Croatie nemški Allianz, saj naj bi bil primernejši strateški partner.

Hrvaški časnik Novi list pa piše, da Zavarovalnica Triglav v posel ne bo vstopila sama, četudi je oddala samostojno ponudbo. Kot eden od možnih partnerjev Triglava se po pisanju časnika omenja hrvaško-ameriški podjetnik Stipe Bubalo, ki je lastnik ene najuspešnejših ameriških družb za izvajanje nizkih gradenj in podzemnih gradbenih del, na Hrvaškem pa bila je njegova družina do nedavnega več kot 30-odstotna lastnica Dalmatinske banke.

Ostali ponudniki so se umaknili

Prvotno se je za nakup večinskega deleža Croatie potegovalo sedem ponudnikov. Nezavezujoče ponudbe je oddalo pet družb, poleg Triglava, ki naj bi po neuradnih podatkih ponudil največ, in Allianza še avstrijska Unica, izraelski holding TBI ter konzorcij 40 domačih podjetij. Iz igre za nakup večinskega deleža Croatie se je po opravljenem skrbnem pregledu poslovanja najprej umaknila Unica, kot se je izkazalo danes, pa zavezujoče ponudbe niso oddali tudi Izraelci in domača podjetja.