Gospodarstvo

Ponudba za zakritje kriminala?

Slovenj Gradec/Ljubljana, 30. 10. 2009 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Namesto odgovora Janko Zakeršnik v javnem pismu Jožeta Kozmusa poziva k oddaji resne ponudbe glede Prevent Globala. Očita mu tudi izčrpavanje družbe v preteklosti.

Nekdanji predsednik uprave Prevent Globala Jože Kozmus še ni prejel odgovora na svojo zavezujočo ponudbo za odkup 52-odstotnega deleža Prevent Globala, ki ga obvladuje Janko Zakeršnik.

Jože Kozmus
Jože Kozmus FOTO: POP TV
Kozmus, ki je zavezujočo ponudbo, ki se izteče danes, poslal na dva naslova, Zakeršnikovega in naslov podjetja Eurocity, doslej odgovora še ni prejel, zato ga tudi ne more oziroma ne želi komentirati. "Pričakujem pa odgovor vsaj z enega od omenjenih naslovov," je dodal.

Kozmus je Zakeršniku ponudbo poslal v torek in v njej predlagal, da mu za njegov 52-odstotni delež plača 5,2 milijona evrov, pri čemer je kot pogoj za sklenitev pogodbe postavil odstop zdajšnje uprave in nadzornega sveta Prevent Globala. Višino ponudbe je razložil s besedami, da mu je sam svoj 22-odstotni delež prodal za 1,9-kratnik dobička pred obrestmi in davki (EBIT) Preventa Globala, kar je znašalo nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Zdaj mu ponuja 2,5-kratnik dobička iz poslovanja, znižanega za letošnjo izgubo iz poslovanja oziroma 5,2 milijona evrov, je pojasnil nekdanji predsednik uprave.

Kozmus, ki ima trenutno v lasti 1,18-odstotni delež Prevent Globala in je družbo vodil 28 let, je v primeru nakupa večinskega deleža v Prevent Globalu napovedal prevzem vodenja družbe, za katero meni, da stečaj ni potreben. Pričakuje, da bi delo obdržalo skupno 850 od zdaj 1300 zaposlenih v slovenskih družbah avtomobilskega dela Prevent Globala, drugim pa bi izplačali odpravnine.

'Predložite resno ponudbo'

Zakeršnik pa v odgovoru na Kozmusovo ponudbo, ki ga objavljajo današnje Finance, razkriva svoje videnje ozadja dolgoletnega sodelovanja s Kozmusom in zdajšnjim drugim največjim lastnikom Prevent Globala, Nijazom Hastorjem. Pismo izraža nekatere zamere in vrsto očitkov, da sta Kozmus in Hastor s svojim ravnanjem izčrpavala Prevent Global in zavajala Zakeršnika.

Janko Zakeršnik
Janko Zakeršnik FOTO: POP TV

Zakeršnik Kozmusa in Hastorja poziva, naj predložita resno ponudbo, in ocenjuje, da bistvo te ponudbe ni v vzpostavitvi stanja, ki omogoča sanacijo družbe, ampak v ustavitvi "že začetih postopkov ugotavljanja nepravilnosti in kriminalnih dejanj, ki sta jih skupaj z gospodom Hastorjem izvajala ves čas vajine skupne vladavine".

Zakeršnik svoje delnice in delnice podjetja Eurocity, ki predstavljajo 28 odstotkov vseh delnic Prevent Globala, Kozmusu in Hastorju podari za en evro pod pogojem, da zagotovita proizvodnjo in ohranita delovna mesta v družbi Prevent Global za obdobje nekaj let. Za delnice, ki jih je Zakeršnik kupil od Kozmusa, pa Zakeršnik želi, da mu Kozmus zanje plača toliko, kot mu je plačal on, to je deset milijonov evrov, saj je moral, kot v pismu pojasnjuje Zakeršnik, za nakup pridobiti kredit.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

d899
01. 11. 2009 22.28
jaz vam povem kaj je bistvo vsega bistvo vsega je da si barabe napolnijo žepe
Milan Koleznik
01. 11. 2009 14.36
kako se lahko koroški baharitneži-bogataši hvalijo med seboj,vsi ti ljudje so denar nakradli iz prodanih podjetij,a tudi njim nobeden ne stopi na prste,to je slovensko tožilstvo in policija ki jim večno diha za ovratnik,a ko bi bilo kaj pa pamentjakoviči oddidejo ali pa jih premestijo,to je naše sodstvo in tožilstvo in nazadnje policija.
laufer
31. 10. 2009 11.06
Če lastniki izčrpavajo svoja podjetja, naj sami rešujejo nastale težave in ne izkoriščajo delavcev za državno pomoč, da bi ohranili delovna mesta!!!
llsash
31. 10. 2009 09.49
No vidite, zaradi takih je obstajala UDBA, ki je zdaj TITO!!!!!!!!
llsash
31. 10. 2009 09.47
Jožek je izdajalska *******.! Treba ju je tožit do smrti in jih izgnat iz SLovenj Gradca, lahko tuid v Ljubljano prekleti *****
llsash
31. 10. 2009 09.44
Jožek mre izgint! Kaj Petek , Jožek! Prasička izdajalska!!!!
abeceda123
30. 10. 2009 22.00
močno podporo ima v Murglah
petdan
30. 10. 2009 17.43
Od Petka naprej temu tajkunu na Koroškem Z.) nikdo ne more do živega ...
8JASMIN
30. 10. 2009 16.45
Od kje pa Kozmusu 5 milijonov Evrov? A ni to tu nekaj sumljivega ? Ah ja saj imamo KOSA, ki takšne stvari prekriva, UGABNO !!!
Titus01
30. 10. 2009 13.44
*Facepalm* Sprememba lastništva nima vpliva na morebiten (pred)kazenski postopek, tako da v primeru, da je Zakeršnik ali kdo drug podal kazensko ovadbo, to vprašanje brezpredmetno - če seveda ne gre za ugotavljanje kriminalnih dejanj prek čudnih postopkov znotraj družbe.