Gospodarstvo

Ponaredki tudi v Kopru

Bruselj, 23. 04. 2007 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vseevropski akciji so zasegli 135 milijonov ponarejenih cigaret ter ogromno oblek, igrač, pohištva in ročnih ur.

Največ ponaredkov so odkrili v največjih evropskih pristaniščih, kot je Hamburg
Največ ponaredkov so odkrili v največjih evropskih pristaniščih, kot je Hamburg FOTO: Reuters
Največ ponaredkov so oblasti zasegle v največjih evropskih pristaniščih - Hamburgu, Rotterdamu in Antwerpnu.

Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) je skupaj z Europolom in Interpolom v okviru operacije Diabolo v največjih evropskih pristaniščih zasegel skoraj 135 milijonov ponarejenih cigaret in 557.000 ostalih izdelkov - tekstila, obutve, igrač, pohištva, kovčkov in ročnih ur. Samo s cigareti je OLAF preprečil izgubo 220 milijonov evrov carinskih dajatev. Eno pošiljko ponarejenih nožev znamke Solingen so zasegli tudi v pristanišču Koper.

Akcija Diabolo se je osredotočila predvsem na cigarete in drugo blago, ki prihaja iz azijskih pristanišč, potekala pa je februarja letos. Zaseženih je bilo kar 67 kontejnerjev, od tega štirideset s cigaretami. V enem od kontejnerjev pa so odkrili tudi neprijavljeno perutninsko meso. V Bruslju so zatrdili, da bodo zaseženo blago uničili. Cigarete bodo sežgali, druge proizvode - denimo športne copate - pa reciklirali.

Preprečili ogromno izgubo

Zasegli so ar 135 milijonov ponarejenih cigaret
Zasegli so ar 135 milijonov ponarejenih cigaret FOTO: Reuters
Evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva je poudarila, da kar 90 odstotkov blaga pride v EU preko morskih pristanišč, zato je sodelovanje med carinskimi organi ključnega pomena.

Stroški operacije Diabolo so znašali približno 50.000 evrov, samo z zaseženimi cigaretami pa je bila preprečena izguba 220 milijonov evrov carinskih dajatev. Koliko natančno EU izgubi zaradi ponaredkov in izgube carin, v Bruslju ne vedo natančno, nekateri strokovnjaki pa govorijo tudi o več kot 200 milijard evrov letno. Evropska komisija ob tem poudarja, kako
učinkovita je lahko akcija vseh držav unije skupaj: tako naj bi bili stroški v primerjavi z operacijami v posamezni državi nižji za tri- do štirikrat, s časovnega vidika pa naj bi se operacija skrčila iz leta in pol na neverjetne tri mesece.

Podpredsednik Evropske komisije in komisar za administrativne zadeve, revizijo in boj proti goljufijam Siim Kallas je ob zaseženih proizvodih dejal, da ne gre samo za boj proti ponaredkom in zaščito industrije, temveč tudi za zaščito potrošnika pred nevarnimi izdelki. Velika večina jih prihaja iz Azije.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
25. 04. 2007 12.30
So pa brihten. In zato dobivajo plačo! Ponarejene stvrai prihajajo od vsepovsod, ker se kontejnerji menjavajo.