Gospodarstvo

Bomo po Grčiji pomagali še Irski in Portugalski?

Bruselj, 17. 11. 2010 11.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Pahor ne izključuje možnosti, da bomo morali pomagati še Irski in Portugalski. Vizjak pa meni, da je nedopustno, da Slovenija pomaga bogatejšim državam.

Ali bo Irska zaprosila za evropsko pomoč, bo znano najpozneje v 14 dneh, je v Bruslju povedal veleposlanik Slovenije pri Evropski uniji Rado Genorio. V roku od deset do 14 dni bo namreč irski parlament predvidoma potrdil radikalen varčevalni načrt irske vlade, ki v letu 2011 predvideva zmanjšanje irskega primanjkljaja za štiri odstotke irskega bruto domačega proizvoda ali šest milijard evrov, je pojasnil veleposlanik.

''Očitno je, da se v evroobmočju dogaja nekaj, kar je brez presedana v preteklosti evroobmočja in Evropske unije. Brez presedana zaradi tega, ker imamo opravka z, recimo temu površno, bankrotom držav. Po Grčiji utegneta biti naslednja dva problema Irska in Portugalska, pri čemer ni nujno, da se bo vrsta zaustavila,'' je povedal premier Borut Pahor. To je pomembno za Slovenijo zato, ker bo morala sprejeti odločitev, kakšne bodo posledice sodelovanja v mehanizmu, s katerim bo avtomatsko dajala poroštva za ti dve in morda ostale države, v kolikor lahko to finančno zdrži, je dodal.

Po Grčiji bomo tako morda morali finančno pomagati tudi Irski in Portugalski. Portugalci po Pahorjevih besedah že pripravljajo prošnjo, Irska pa, kot je znano, še ne. ''Znašli smo se v trenutku, ko je Slovenija na strani držav, ki pomagajo tistim, ki so se znašli v tvegani situaciji,'' je dejal premier. ''Slovenija je še vedno na strani držav, ki pomagajo tistim, ki so se znašli v območju tveganja, in to je referenca, ki je za nas ključna.''

Moja želja je, da bi Slovenija z železno finančno disciplino in s sprejemanjem pokojninske reforme ostala v nemško-francoskem klubu, da bi pomagala državam, ki so zašle v krizo, s sodelovanjem v avtomatskem mehanizmu, da bi to naši ljudje razumeli kot ne samo altruistično dejanje, ampak tudi kot sebično ravnanje. Namreč, če ali kolikor bo ostal evro, toliko bomo imeli mi finančne moči za okrevanje. Premier Borut Pahor

Kot je še povedal Pahor, je bila Grčija v volumnu približno 273 milijonov, koliko bo znesel skupni volumen v avtomatskem mehanizmu za Irsko in Portugalsko, če bosta za pomoč zaprosili, pa bomo videli. Pahor je poudaril, da ne gre za neko altruistično pomoč Irski in Portugalski, ampak za pomoč valuti, s katero upravljamo tako zasebno kot tudi javno. ''Brez te valute ni neke alternative, razen vrnitev na tolar, kar nas bi pa kot majhno ranljivo ekonomijo, ki se pobira iz krize, spravilo v en ranljiv položaj,'' je dodal.

Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak pa je za oddajo 24UR OB ENIH povedal, da je nedopustno, da država, ki ima toliko nakopičenih problemov kot Slovenija, pomaga bogatejšim. Po njegovem mnenju so pomoči potrebni predvsem domači ljudje in gospodarstvo ter tisti upokojenci, ki se iz meseca v mesec le stežka prebijajo. ''Mi bomo najbolje pomagali sebi, če bomo pomagali gospodarstvu in ljudem, ki trdo delajo. Ne moremo računati na to, da nam bodo drugi pomagali, ko bomo v težavah,'' je povedal.

Pomoč Grčiji preložena

Avstrijski finančni minister Josef Pröll je danes sporočil, da bodo tretji obrok posojil Grčiji namesto decembra namenili mesec dni pozneje. To naj bi se včeraj dogovorili finančni ministri držav v območju evra. Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn pa je te navedbe zanikal. "Odločitev o tretjem obroku bo sprejeta decembra, a dodelitev obroka je bila vedno načrtovana za januar, torej ni zamude," je pojasnil komisar.

Pröll je sicer že včeraj ob prihodu na evroskupino povedal, da Avstrija ne bo posodila svojega dela tretjega obroka, ker Grčija po njeni oceni ni storila vsega, kar bi morala v okviru dogovora, ki v zameno za posojila od države zahteva stroge varčevalne ukrepe.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Kot je znano, so države v območju evra spomladi vzpostavile mehanizem pomoči Grčiji, ki v treh letih v sodelovanju z Mednarodnim denarnim skladom predvideva do 110 milijard evrov posojil tej državi. Maja je Grčija dobila prvih 20 milijard evrov, nato pa septembra še devet milijard.

Finančni ministri držav evroobmočja se sicer včeraj niso dogovorili za pomoč Irski, ker ta zanjo še ni zaprosila, so pa poudarili, da so pripravljeni na to in da lahko mehanizem poroštev sprožijo v od petih do osmih delovnih dneh.

Britanski finančni minister David Osborne pa je povedal, da je tudi Velika Britanija, ki sicer ni članica območja evra, pripravljena priskočiti na pomoč Irski, saj je ureditev kriznih razmer na Irskem v "britanskem nacionalnem interesu".

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnkamn
19. 11. 2010 06.00
Bomo po Grčiji pomagali še Irski in Portugalski? Prvic smo pomagali Grciji za 30 let laganja o njihovem financnem stanju ter zgresenih potezah njihovih vladajocih. Razlog: solidarnost ter preprecitev padca valute Valuta je padla proti dolarju tako in tako, ker drzave niso pravilno sankcionirali - grcija bi takoj morala uvesti drahme, ce je ze ne upajo izkljuciti iz unije pa ceprav so krsili vse kriterije, katere smo mi in ostali morali izpolniti da smo se lahko sploh prikljucili EU. Ne vem kaj se premier sploh sprasuje da gremo mi na tolar. Grki ki so svojo drzavo na kant spravil naj gredo nazaj, ne pa mi! Evropejci pravijo in nasi tudi da je to solidarnost. To ni nikakrsna solidarnost, ampak rop vseh ostalih davkoplacevalcev celotne unije! Solidarnost pomeni pomagati drzavi ko jo doletijo naravne katastrofe, kot so potresi, tsunamiji, poplave itd... ne pa da smo sedaj vsi solidarni pri bankirskih prevarah ter politicno zgresenih potezah levicarskih vlad! S tem ko smo pomagali Grciji smo se za naprej obligirali da bomo pomagali tudi ostalim ki bodo bankrotirali. Kaj pa bomo drugega rekli? Grkom ja Ircem ne, Portugalcem ja Spancem ne ? Grkov je samo 10 miljonov, Ircev 6, Portugalcev 10, Spancev 50. Mene pa zanima kaksno inflacijo bodo naredili? Za koliko bo vsak Slovenec na leto dobil manj denarja, s tem ko bodo stroski vecji al je to 3,000 evrov al 5000 al 10. Ter koliko desetletij bomo placevali pufe ki so jih naredili drugi? Hvala lepa za taksno evropsko solidarnost. Odstopite od vseh teh tako imenovanih pomoci gnilim vladam cimprej, ce ne zelite da pride do kolapsa evropskega financnega sistema, ter padca EU imperija in zacetka novih revolucij. Potrebujemo nove politiko ki bo ta pufanja kaznovala na najostrejsi mozni nacin ne pa da jih za bankrote se nagradite. Sam osebno bom trosil vedno manj in apeliram na vse da ne polnite vladne malhe, da bo potem ta denar poklonila svojim zbeganim prijateljem ki so spravil svoj narod na kolena.
yarrick
18. 11. 2010 13.52
@bnam 2707 18.11.2010, 09:47 Vse to je res, akr praviš.Se pa tu pojavi problem:koliko si še lahko privoščimo da damo za reševanje evra? koalicija je zavrnila pokojnisko usklajevanje, zavrnila je plačilo plačnih nesorazmerij(kiso čisto legitimni) z razlogom da si to ne moremo privoščiti. da pa so dali grčijo 380 ali kolk mil € ,sedaj še irski, pa še pade portugalska še njej...od kej potem denar' novi krediti? zakaj jih ne vzamejo raje za rešitev gospodarstva in odprave socialnih težav? paše tole:seveda nimamo kaj iskati v klubu bogatih. Denarja seveda nimamo, to je vsem očitno.Imamo pa dobro lego, poceni delovno silo(proti kaki avstriji ali nemčiji), dosti naravnih lepot za prodati... in ne, ne misli, da se tega nebi poslužili, če bi bila to edina opcija za njihovo lastno rešitev.
yarrick
18. 11. 2010 13.34
@saintjozef 18.11.2010, 10:46 in kaj je prinesel EVRO? podražitve, nič drugega.pa to da ni treba menjati denarja ko greš čez mejo.Da pa rešujejo evro, ki je že po osnovi predrag je pa tudi poglavje zase. Le zakaj so ptem vabili države v evroobmočje ,države ki so rizične za stabilnost le tega?za grčijo je dobro znano da ni izpolnjevala vseh pogojev za vstop v Evro območje, pa so jih vseeno notri vzeli.resno dvomim ,da smo jih mi, pa romunija, bolgarija....Hrvaška ko pride notr...
erdogan
18. 11. 2010 13.31
JA,JA ZATO PA HRVATI NOCEJO V EU! BRAVO HRVATI!
X-XY
18. 11. 2010 12.38
satan_SLO 17.11.2010, 16:06 kdo pa bo nam pomagal?????????? Odg.: Pero, ki nas je/bo v mišjo luknjo stero !
picajzel
18. 11. 2010 11.40
Pomagat je treba našim politikom, da se spokajo in sodnemu sistemu, da končno najde prave lopove in jih pozapre... Sploh pa moramo preprečiti soncu, da bi posijalo in začelo topiti maslo na glavah...
acimam50
18. 11. 2010 10.57
kwa.dugaja Bravo, popolnoma se strinjam s teboj. Ob tem pomislim na otroka, ki že skoro leto dni zaman išče službo in partnerja, ki že nekaj mesecev ni dobil celotne plače, za povrh pa mu zmanjka tri tedne, da bi se upokojil po starih zakonih in bo moral zato delati še polna tri leta. Pa saj Slovenci smo odprtega srca, predvsem takrat, ko se lahko pokažemo pred drugimi....
Št. 1
18. 11. 2010 10.53
Kaj bi se moralo zgoditi, da bi imele banke (slovenske,evropske,...)izgubo?
saintjozef
18. 11. 2010 10.46
@volek moraš malo pobrskat. V tem primeru gre za zaščito evra. Veš da ga bodo zaščitili, saj je vse pokradeno v EVRIH. Tudi tvoj J nima nič proti.
alterego
18. 11. 2010 10.40
plačujemo pufe, ki so jih v naši banki napravili naši tajkuni, plačujemo pufe, ki so jih v ameriških, nemških in še kakšni banki napravili grški tajkuni in politiki, sedaj bomo pa sanirali še irske in portugalske banke!???? viš, Erjavec, pol pa zmanjka za usklajevanje pokojnin!
JanezNovakJohn
18. 11. 2010 10.28
irisho dobri si napisal. 1. stečaji 2. plačilna nedisciplina in neizplačevanje prispevkov zaposlenim 3. tajkuni in njihove visoke odpravnine 4. skorumpiranost, nepotizem, zveze in poznanstva 5. brezposelnost 6. mladi brez dela, stanovanj,... 7. krediti samo za bogate 8. ena najvišjih obdavčitev 9. zamrznitev plač in pokojnin 10. delo do 65. leta 11. astronomske kazni za kršenje CPP in dodatni dvig le-teh 12. podražitev cen naftnih derivatov in trošarin 13. naravne katastrofe (neurejanje problematike) in počasna pomoč oz. nepomoč prizadetim 14. socialna država?!? 15. za šport in kulturo že zdavnaj ni več denarja 16. nekonkurenčno gospodarstvo,... SO WHAT, kajne g. Pahor? naj tistih 100.000 brezposelnih oz. 220.000 ljudi, ki živi pod pragom revščine primakne še kakšen €, da bomo lahko pomagali našim EU kompanjonom... živela demokracija, živel kapitalizem in živela EU!!!
volek
18. 11. 2010 10.28
Kje so pa posti od nefretete, praška, saintjosefa, srebrnegabrega in ostalih indijancev. Aja, to ni ta prava tema. Sej vas bo admin kmalu uslišal, bo dal kakšno temo o Janši.
bnam 2707
18. 11. 2010 09.47
Sploh nevem kaj iščemo v klubu bogatih. Slovenija tja ne sodi,samo članarino bo plačevala. Sicer je pa takole.Tudi za hrvaško bo treba plačevati,ker gre,če gre bosa v EU.Po drugi strani pa drži,da tudi mi nebomo dobili ničesar,če sedaj nebomo dali ničesar! Ta čas nas še čaka,kajti pot po kateri hodi Slovenija je že zdavnaj slepa ulica. Postavljata se dva ključna vprašanja.Ali bomo odprli mošnjiček ali pa rekli ne.V prvem primeru bomo še naprej enormno izčrpavali državni proračun in stiskali davkoplačevalce v kot v drugem pa si zapirano vrata pred mošnjičkom EU.Vsekakor nobena stvar ni dobra.Če bi ostali srednje razvita država bi vsi ti problemi odpadli,tako pa se rinemo tja kamor za enkrat sploh še ne sodimo..Kriva in odgovorna je pa politična nomenklatura,ki Slovenijo pelje naravnost pred zid.
Alexxsaso@yahoo.ca
18. 11. 2010 09.25
Zato pa Svica nikoli ne bo clanica EU...
Polly ß
18. 11. 2010 09.16
Lahko je Pahor radodaren z našim denarjem. NAJ RAJE SEŽE V SVOJ ŽEP in pomaga komur hoče,če je tako dober. Naši ljudje živijo v bedi, on pa se pedaraši z našim denarjem. Hvala za takega voditelja.
abeceda123
18. 11. 2010 09.13
Spokej čim prej.
mamica55***
18. 11. 2010 08.52
So že tolk pokradl, da bomo sigurn rabil pomoč ! ! ! Me skrbi, da bo tud evropska malha prazna . . .
resslovenka
18. 11. 2010 08.44
Jasno, da bomo pomagali, ko bo to potrebno. Bomo delavci in upokojenci kar kaj nazaj prinesli. Da bomo le všečni Evropi. Ali pa se bomo dodatno zapufali, da bodo naslednje generacije odplačevale neumnosti, ki jih povzročajo naši izvoljenci danes.
Prassek
18. 11. 2010 08.40
Naši politiki že dolgo P.I.G.S.-ajo po naši domovini in harajo po naših žepih. Kar naj, da je le njim lepo.
Prassek
18. 11. 2010 08.37
Tistim, ki nič nimamo je tako vseeno katera valuta je aktualna. Tisti, ki pa so pokradeni denar naložili v EUR pa morajo misliti na ohranitev valute. Dajmo jim prosim pomagat, da jim ne bo potrebno še enkrat krasti.