Gospodarstvo

Polnoletni SOF blesti tudi v času recesije

Ljubljana, 04. 03. 2009 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letošnji 18. Slovenski oglaševalski festival je prejel kar deset odstotkov več prijav kot lani. Kot kaže se agencije dobro zavedajo pomembnosti oglaševanja v času recesije.

Na 18. Slovenskem oglaševalskem festivalu (Sof), ki bo potekal med 25. in 27. marcem, je po besedah predsednice sveta tekmovalnega programa Sof - Mojce Randl prijavljenih več kot 600 del , kar pomeni deset odstotkov več kot lani. „Agencije se očitno zavedajo pomembnosti oglaševanja v času recesije,“ je večje število prijav komentiral Gal Erbežnik, predsednik žirije letošnjega Sof-a. Poleg tekmovalnega dela bo v okviru festivala potekal tudi kongresni del, katerega glavne teme bodo predvsem videz, trajnostni razvoj in etika oglaševanja.

V primerjavi z lanskoletnim festivalom je v tekmovalni del 18. SOF-a prijavljenih približno 10 odstotkov več del.
V primerjavi z lanskoletnim festivalom je v tekmovalni del 18. SOF-a prijavljenih približno 10 odstotkov več del. FOTO: Blaž Garbajs

SOF med najnaprednejšimi festivali

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je predsednica sveta tekmovalnega programa Sof Mojca Randl dejala, da v samem tekmovalnem delu programa, ki je temeljito prenovo doživel na lanskoletnem festivalu, letos večjih sprememb sicer ne gre pričakovati, a bodo kljub temu organizatorji vpeljali še nekaj novosti, s katerimi želijo zaokrožiti triletno prenovo tekmovalnega programa.

„Letos bodo celostne oglaševalske akcije tudi formalno prevzele primat najpomembnejše tekmovalne skupine, saj bodo nagrade v tej tekmovalni skupini odslej prinesle več točk v tekmovanju za agencijo leta kot druge nagrade, poleg tega pa se bodo odslej za velike nagrade Sof lahko potegovale tudi družbene akcije. S tem se Sof po tekmovalni plati uvršča med najnaprednejše festivale v tem delu Evrope,“je povedala Randlova.

Lučka Peljhan, izvršna direktorica tekmovalnega programa
Lučka Peljhan, izvršna direktorica tekmovalnega programa FOTO: Blaž Garbajs

Pomembni trije kriteriji

Gal Erbežnik, Predsednik žirije letošnjega Sof-a je poudaril, da bodo posebej pozorni na tri kriterije. Poudarek bo po njegovih besedah na "novostih oziroma presenetljivosti" prijavljenih del, relevantnosti ter na tehnični oziroma izvedbeni brezhibnosti. „Osebno me zelo veseli, da družbene akcije pridobivajo veljavo, želim pa si, da tako ne bi bilo le na festivalu. Dobro je, če lahko svoje znanje uporabimo tudi za to, da bi bil svet lepši,“je komentiral novosti na letošnjem Sof-u.

Prijavljenih kar 609 del

V primerjavi z lanskoletnim festivalom je v tekmovalni del 18. SOF-a prijavljenih približno 10 odstotkov več del. Lučka Peljhan, izvršna direktorica tekmovalnega programa, ob tem pravi: "Že samo število prijavljenih del v tekmovalni del festivala dokazuje, da je bilo minulo leto v slovenskem oglaševanju zelo pestro."

Agencije, produkcijske hiše in oglaševalci so v tekmovalni del letošnjega Sof skupno prijavili 609 del, od tega jih bo 82 tekmovalo v skupini televizijskih oglasov. V skupino tiskanih del se bo za nagrade potegovalo 79 del, v skupini plakatov 66, v skupini neposredno trženje 57, v skupini kooperativnih oglasnih sredstev 44, v skupini interaktivno oglaševanje 53, v skupini radijskih oglasov 31, v skupini inovativnih oblik komuniciranja 48 del, v skupini celostne oglaševalske akcije pa 32 akcij.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

qki
04. 03. 2009 19.12
no.. upam da bo teh 10 % več del pripomogla kaj k boljšim reklalmam na sloveskih televizijah...