Gospodarstvo

Politična gonja?

Ljubljana, 17. 02. 2006 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktor železnic očitkom pripisuje politično ozadje. Laži bomo pisno ovrgli, napoveduje.

Zdaj se bomo posvetili delu, napoveduje delavski direktor Pavlič
Zdaj se bomo posvetili delu, napoveduje delavski direktor Pavlič FOTO: POP TV

Delavski direktor Holdinga Slovenske železnice Albert Pavlič je zanikal vse očitke dveh železniških sindikatov in jim pripisal politično ozadje. Prepričan je, da sindikat železniškega prometa in sindikat vzdrževalcev železniške infrastrukture vodita medijsko kampanjo proti ponovni enovitosti Slovenskih železnic in proti njemu samemu. Tako se je delavski direktor na skupni novinarski konferenci s predsednikom sveta delavcev Silvom Berdajsom in predstavniki šestih sindikatov, ki Pavliča podpirajo, odzval na očitke obeh sindikatov in zahtevo po njegovem odpoklicu.

Po Pavličevi oceni želita sindikata ustvariti vtis, da na Slovenskih železnicah divjajo socialni nemiri, da uprava ustvarja izgubo in da železnice pravzaprav vodita delavski direktor in predsednik sveta delavcev, zaradi česar takemu sistemu naj ne bi bilo zaupati upravljanja javne železniške infrastrukture.

Proti predsedniku Sindikata železniškega prometa Slovenije Ivanu Šenkišu, ki je zbiral podpise proti direktorju, so uvedli disciplinski postopek.

Aktivnosti obeh sindikatov so po Pavličevih besedah poleg tega tudi posledica razočaranja, ker novembrska politična stavka ni uspela in ustanovitve novega sindikata vodenja prometa, zaradi česar je treba ustaviti prehajanje članstva iz sindikata železniškega prometa v novi sindikat.

Kandidatura kljub morebitnim podpisom proti direktorju

Sindikat železniškega prometa in sindikat vzdrževalcev železniške infrastrukture sta napovedala, da bosta svojo zahtevo po Pavličevem odpoklicu podkrepila s podpisi več kot 1000 zaposlenih. Pavlič, ki se mu štiriletni mandat izteče letos septembra, je prepričan, da ga svet delavcev ne bo razrešil, če bo še naprej spoštoval sklepe sveta.

Na Slovenskih železnicah - v holdingu je 8079 zaposlenih, v dveh največjih odvisnih družbah pa še okoli 2000 - deluje devet reprezentativnih sindikatov, od tega sedem v holdingu. Konec januarja so nezadovoljni člani sindikata železniškega prometa ustanovili nov sindikat vodenja prometa. Koliko članov šteje, predsednik sindikata Robert Medved ni želel natančno povedati, dejal pa je, da se članstvo približuje številu 100.

Napovedal pa je, da bo v primeru, če bosta sindikata zbrala več kot 500 podpisov, zagotovo še enkrat kandidiral. "Da bom tudi tiste, ki so 'obdelanimi' z manipulacijami in lažmi, v naslednjem mandatu prepričal, da zagovarjam interese večine zaposlenih," je dejal.

Svet delavcev bo zahtevo o razrešitvi delavskega direktorja, če bo podana skladno s poslovnikom, obravnaval, je dejal Berdajs. "Nikogar pa ne bomo razrešili na podlagi podpisov, temveč na podlagi argumentov." Kot je še dodal, po dosedanjih ocenah delavski direktor delo dobro opravlja, zato ni razlogov za njegovo razrešitev.

Nespoštovanje sklepov sveta delavcev pa je bil po Berdajsovih besedah razlog za nedavno razrešitev treh članov sveta iz vrst sindikata železniškega prometa in sindikata vzdrževalcev železniške infrastrukture.

Zdaj sledi le še delo

Predsednik sveta delavcev je še napovedal, da danes zaključujejo polemiko o medsindikalnih sporih in se bodo odslej ukvarjali le še delom. "Pisno pa bomo demantirali laži, ki bodo verjetno sledile," ga je dopolnil Pavlič.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.