Gospodarstvo

Pogovori le z Nemci

Ljubljana, 22. 08. 2007 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni sekretar Šircelj je povedal, da se Slovenija z DB intenzivno pogovarja o logističnem projektu.

Andrej Šircelj
Andrej Šircelj FOTO: POP TV

Slovenija se po besedah državnega sekretarja Andreja Širclja z nemško družbo Deutsche Bahn intenzivno pogovarja o možnostih za sodelovanje s slovenskimi transportno-logističnimi družbami. "O tem, kako naj bi se ta projekt začel, ni bilo sprejete še nobene odločitve," je zagotovil Šircelj. Ob tem je povedal še, da pogovori o tem "zaenkrat potekajo le z družbo Deutsche Bahn".

Vse je še v zraku

Po Šircljevih zagotovilih nobena odločitev - ne o tem, po kakšnih vrednostih naj bi se naredilo skupno vlaganje, kdo naj bi bil v novi družbi na vodilnem mestu, kakšno naj bi bilo ime novega podjetja ipd. - še ni bila sprejeta. "Ko bodo stvari tako daleč, da se bodo sprejemale odločitve oz. bodo pripravljeni njihovi predlogi, bodo ministrstvo za finance, ministrstvo za promet in slovenska vlada to naredili na jasen in transparenten način," je poudaril.

Treba je oceniti premoženje

Pred sklepanjem posla je treba ugotoviti vrednost Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope
Pred sklepanjem posla je treba ugotoviti vrednost Slovenskih železnic, Luke Koper in Intereurope FOTO: POP TV

Spomnil je, da je do ponedeljka odprt razpis, v katerem ministrstvo za finance išče ponudnika, ki bo ocenil vrednost Intereurope, Luke Koper in Slovenskih železnic ter izdelal analizo vpliva povezave družb s strateškim partnerjem na njihovo vrednost.

"Sedaj se delajo analize, različni modeli. Ni nujno, da bo šlo za prodajo premoženja, lahko bo šlo za ustanovitev skupnega podjetja," je nanizal Šircelj. Ob tem je poudaril, da gre za veliko investicijo za Slovenijo, v kateri država išče poslovnega partnerja, s katerim bi se s slovenskimi podjetji, ki bi bila za to zainteresirana, združila v eno podjetje. "Za Slovenijo je to pomemben projekt, eden največjih, ki se lahko primerja z graditvijo avtocest," je ocenil.


Po njegovem mnenju je Deutsche Bahn partner, ki zagotavlja visoko strokovnost in uspešnost. "Obstaja resna želja in resen namen, da se gre v ta projekt na najbolj optimalen način," je dejal in ponazoril: "Gre za to, da naj bi z drugačnim trženjem nekaterih storitev, z dodajanjem novih, s povezavo prometa, skladiščenja, logistike prišli do tega, da ena in ena ne bi bilo več dva, temveč tri, kar pomeni, da naj bi bili pri tem projektu sinergijski učinki pozitivni."


KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
23. 08. 2007 20.41
Res je , radenska je na pravi poti, žal v napačni deželi. Tu z logiko ne prideš daleč, je nezaželjena roba. LP
Uporabnik113189
23. 08. 2007 13.47
radenska16, si na pravi poti.
Zentrum
23. 08. 2007 03.40
Ok, je res, da se ne razumem preveč v ta finančna poročila. Vendar pa, kot sem gledal finančno poročilo Luke Koper in Slovenskih železnic, ne vidim logike v prodaji obeh logistov. Zakaj? Polletno poročilo za leto 2007 pravi, da ima Luka Koper nad €21mio dobička, medtem ko letno poročilo Slovenskih železnic iz leta 2005 pravi, da imajo izgubo za "le" €3mio. Če sem mogoče spregledal kak podatek, ali zakaj se mi te cifre zdijo malce nelogične? Sploh pa, če je stanje res takšno, ne vidim fore za takšno odločitev vlade. S tistih €21mio bi komot lahko pokrili tudi stroške železnic, obenem pa investirali v boljšo infrastrukturo.
esfflight
22. 08. 2007 23.25
Od tega, kaj bomo kje dobili, si ni treba zakrivati oci. Nic ne bo dal nihce zastonj. Raje se vprasajmo, koliko bomo izgubili. Vse kar je, je le se cas, dokler bomo kot taksni sploh se obstajali. Ni dalec dan, ko bomo vsi preklinjali razne JJ in vse njegove. ..vremena Kranjcem bodo se zjasnila...
lyinx01@volja.net
22. 08. 2007 18.00
Ohhh da bi jaz mel njihove račune na kajmanskih otokih, pol bi mogoče tut jaz vse prodal , edino tista BDN nekaj jebe, pol pa zna bit manjši priliv na račune bo treba kompenzirat hehehe
Uporabnik113189
22. 08. 2007 17.12
roko, res bi bil čas za pogovor o donaciji..No, ker pa ta vlada brez Nemčije ne zna živeti, bodo oni donirali da se sploh lahko pogovarjajo s tako viiisssooooko delegacijo..
hinko.murovec@siol.net
22. 08. 2007 14.09
Ne pozabit, da je prav ta Gospod krepko pripomogel k temu, da so v primeru zabavišča v Novi Gorici Američani dosegli celo spremembo zakona in ugodnejše obdavčitve od domače firme. Kaj bo " uredil in zrihtal " za Nemce ve samo on , JJ in ljubi Bog. Čutili pa bomo verjetno vsi Slovenci. LP
balon200
22. 08. 2007 13.48
Joj, kaj bo ta en državni uradnik, ki mu po možnosti vse dol visi, samo da ima redno službo. Nemci ga bojo tako obrnili, da mu sploh jasno ne bo, kaj se je zgodilo. Ta bo vse džabe dal. Janša bi moral Jankovića angažirat pri tej razprodaji, če se že mora zgodit. Naj Nemci donirajo vsaj 20 milijard evrov, če hočejo čez našo deželico poceni voziti robo v svoj reich. ;-)