Gospodarstvo

Pogajanja brez sindikatov

Ljubljana, 19. 06. 2006 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novo poglavje v socialnem sporazumu so odprli brez sindikatov, ki niso prišli na pogajanja.

Sindikati vztrajajo, da se pred odpiranjem novih poglavij, najprej doreče poglavje o davčnem sistemu, je pojasnil predsednik ZSSS Dušan Semolič.
Sindikati vztrajajo, da se pred odpiranjem novih poglavij, najprej doreče poglavje o davčnem sistemu, je pojasnil predsednik ZSSS Dušan Semolič. FOTO: POP TV
Prišli smo do točke, ko je treba doreči poglavje davčnega sistema, saj negotovosti okoli davčnega sistema blokirajo nadaljnja pogajanja. Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Pogajanja za sklenitev prihodnjega socialnega sporazuma so se nadaljevala, kljub temu da na njih niso sodelovali predstavniki štirih največjih sindikalnih central. Delovno gradivo s srečanja, na katerem so obravnavali poglavji o varnosti in zdravju pri delu ter izboljševanju kakovosti izobraževanja in vzpodbujanju vseživljenjskega učenja, bodo vsem socialnim partnerjem poslali v roku tedna dni, je po pogajanjih povedal vodja ožje vladne pogajalske skupine Dušan Krajnik.

Na pogajanjih ni bilo predstavnikov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Pergama, Konfederacije sindikatov Slovenije 90 in KNSS - Neodvisnosti. Sindikati namreč vztrajajo, da se pred odpiranjem novih poglavij najprej doreče poglavje o davčnem sistemu.

Poleg predstavnikov vlade in delodajalcev so na pogajanjih sodelovali predstavniki slovenske zveze sindikatov Alternativa, Neodvisni sindikati Slovenije pa so poslali svoje predloge glede omenjenih devetega in desetega poglavja.

"Sindikati predstavljajo delavce in delavke in so po vsej verjetnosti zainteresirani, da se zadeve, ki so navedene v teh 19 poglavjih tako ali drugače predebatirajo in uskladijo," je o posledici odsotnosti sindikatov na pogajanjih povedal Krajnik. Dodal je, da ne more biti eno izmed poglavij - davčni sistem - vzrok in nato tudi posledica, da se pri tistih poglavjih, ki niso povezana z davčnim sistemom, ne premaknejo naprej. Krajnik pričakuje, da se bodo vsi socialni partnerji "v doglednem času" spet srečali in preučili zadeve, ki so jih danes obravnavali.

Političen manever sindikatov?

Državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj je povedal, da študije glede davčne reforme še niso končane in da bodo pripravljene v zadanih rokih; ko bodo znani rezultati, jih bodo tudi predstavili. Izračuni glede vpliva sprememb davčnega sistema naj bi bili predstavljeni konec junija ali v začetku julija.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič je odsotnost sindikatov označil kot "političen manever, s katerim skušajo pokazati, da s svojim nasprotovanjem enotni davčni stopnji mislijo zelo resno". Ker po njegovih besedah današnje teme niso povezane z davčno stopnjo, se mu nesodelovanje sindikatov zdi kot merjenje moči, vsebinskih razlogov pa ne more najti. Danes so se strinjali, da teh poglavij ne bo možno zapreti, ne da bi v razpravi sodelovali tudi sindikati, je povedal Hribar Milič.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je očitek o politizaciji zavrnil, češ da se ta argument poudarja vedno takrat, ko zmanjka strokovnih argumentov. "Naj raje povedo, da so predlagali davčno reformo, pa niso imeli nobenih izračunov," je dejal Rebolj.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.