Gospodarstvo

Podvojitev cen plina

Moskva, 02. 11. 2006 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski Gazprom je napovedal, da bo v prihodnjem letu Gruziji zaračunaval dvojno ceno plina.

Gazprom je napovedal Gruziji podvojitev cen plina
Gazprom je napovedal Gruziji podvojitev cen plina FOTO: Reuters

Ruski monopolist energetskih virov Gazprom je napovedal, da bo v prihodnjem letu Gruziji zaračunaval dvojno ceno plina in tako okrepil zle slutnje, da bodo podjetje uporabili kot politično orodje v odnosih med Rusijo in Gruzijo, ki so na najnižji točki doslej.

Za 1000 kubičnih metrov bo tako morala Gruzija od leta 2007 dalje plačati 230 ameriških dolarjev, medtem ko sedaj cena znaša 110 dolarjev. Viri blizu Gazproma so sicer povedali, da Gazprom in Gruzija pogodbe še nista podpisala.

"V ceni je več politike kot ekonomije," je danes za rusko radijsko postajo Eho Moskva v odzivu na napoved Gazproma dejal gruzijski zunanji minister Gela Bežuašvili. Vzrok za sedanje napetosti z Rusijo pa vidi v Abhaziji in Južni Osetiji, gruzijski pokrajini, ki si prizadevata za neodvisnost ob podpori Moskve. Gruzija med drugim od Rusije pričakuje, da Moskva ne bo priznala referenduma o neodvisnosti Južne Osetije, ki je napovedan za 12. november.

Odnosi med Rusijo in Gruzijo so napeti, odkar je pred slabimi tremi leti predsednik Gruzije postal Mihail Sakašvili, ki je velik zagovornik članstva Gruzije v zvezi NATO ter tesnejših vezi z EU. Gruzija in Moskva sta zaradi Abhazije in Južne Osetije v napetih odnosih že več kot desetletje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.