Gospodarstvo

Podražitve, podražitve ...

Bruselj, 07. 05. 2007 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sloveniji se obeta zvišanje cen nafte, elektrike in plina. Nevarnost predstavljajo tudi davčne reforme, opozarja Evropska komisija.

Po spomladanski napovedi se Sloveniji letos obeta nekoliko nižja, prihodnje leto pa nekoliko višja rast, kot je komisija napovedala lani jeseni. Takrat so v Bruslju ocenili, da bo rast v Sloveniji letos 4,2-odstotna, v letu 2008 pa naj bi se okrepila na 4,5 odstotka.
Po spomladanski napovedi se Sloveniji letos obeta nekoliko nižja, prihodnje leto pa nekoliko višja rast, kot je komisija napovedala lani jeseni. Takrat so v Bruslju ocenili, da bo rast v Sloveniji letos 4,2-odstotna, v letu 2008 pa naj bi se okrepila na 4,5 odstotka. FOTO: Reuters

Gospodarska rast v Sloveniji se bo letos z lanskih 5,2 odstotka znižala na 4,3 odstotka, v prihodnjem letu pa na štiri odstotke. Skladno z upočasnitvijo rasti se bodo zmanjšali tudi investicijski izdatki, je ocenila Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi.

Brezposelnost v Sloveniji naj bi se letos z lanskih šestih odstotkov znižala na 5,8 odstotka, prihodnje leto pa na 5,6 odstotka, medtem ko naj bi se v celotni EU do leta 2008 znižala na 6,7 odstotka, v območju evra pa na 6,9 odstotka. Takšno znižanje je posledica vse boljših razmer na trgu dela, ki so posledica stabilne gospodarske dejavnosti.

Javnofinančni primanjkljaj v Sloveniji naj bi letos in prihodnje leto znašal 1,5 bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je bil po podatkih komisije lani 1,4-odstoten. Povprečje držav z evrom naj bi letos znašalo odstotek BDP. Glavno tveganje za uresničitev napovedi je negotov učinek davčnih reform, opozarja komisija.

Investicije še naprej precejšnje, kljub manjšim vlaganjem

Z upočasnitvijo izjemno ugodne gospodarske rasti v lanskem letu, ki je bila največja po letu 1999, se bodo bistveno zmanjšala vlaganja podjetij. Vendar bodo bruto investicije v osnovna sredstva še naprej precejšnje, in sicer predvsem zaradi vse krepkejše dejavnosti v gradbeništvu.

Evropska komisija gospodarsko napoved za celotno unijo, območje evra, za posamezne države članice in kandidatke - Hrvaško, Makedonijo in Turčijo - objavlja dvakrat na leto, zadnjo je objavila v začetku novembra lani. Prav tako komisija objavi napovedi za nečlanice unije - ZDA, Japonsko in Kitajsko.

Stanovanjska gradnja se bo močno krepila do leta 2008, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem lahko Slovenija uveljavlja znižano stopnjo davka na dodano vrednost (DDV) za stanovanja. Poleg tega Slovenija načrtuje veliko investicijo v gradnjo avtocest, navaja komisija.

Številne podražitve, nevarna davčna reforma

Medtem ko je bila letna stopnja inflacije lani 2,5-odstotka, kar je enako kot leto prej, se letos in v prihodnjem letu Sloveniji obeta zvišanje zaradi cen nafte, liberalizacije trga elektrike in zemeljskega plina, načrtovane s 1. julijem letos, in morebitnih zvišanj stopenj DDV, ki bi utegnila prispevati k 0,8-odstotnem zvišanju inflacije.

Največjo nevarnost za stabilnost javnih financ v Sloveniji predstavlja negotov učinek davčnih reform, saj lahko te povzročijo tako zvišanje ali znižanje proračunskih prihodkov v primerjavi z uradnimi projekcijami, opozarjajo v Bruslju. Državni dolg pa naj bi po napovedih ostal stabilen, pod 30 odstotki BDP.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gadni@email.si
08. 05. 2007 00.14
Začelo se je tisto, česar smo se najbolj bali. Rezultati trenutne vlade. Rezultati gospodarskih ukrepov se kažejo z zamikom. Dosedanje uspehe gospodarstva lahko pripišemo prejšni vladi, zdaj ko se je krivulja obrnila navzdol se vidi diletantstvo sedanje vlade, ki si je prizadevala le za podrejenje gospodarstva in medijev.
Vegos
07. 05. 2007 16.16
Stajler, ni res. Če je komentar pohvala, rečejo "Ja ja, vidite kak nas v Evropi hvalijo" in se trkajo po prsih. Plehko, res je - in prav imaš.
stajler
07. 05. 2007 16.12
Mnja mogoče :) ampak moj komentar useeno ni neumesten. Je pa res, da slovenska vlada in ministrstva ob vsakrm komentarju evropske komisije, rečejo nekaj v stilu "se ne spoznajo, ne poznajo razmer ipd". Po mojem mnenju ima bolj naša vlada spozna na stvari kot zajec na boben. Le da je pri nas zajec komaj končal osnovno šolo ;)
Vegos
07. 05. 2007 15.59
Stajler, jaz zelo sumim da je bil gadni-jev komentar sarkastičen in ne za resno vzet ;)
stajler
07. 05. 2007 15.57
Ubistvu ni tako dobra. Problem ni v vseh teh dodatkih, ker če jih odvzamemo, potem po plača še nižja, pa že tako je nizka glede na odhodke. Problem je v državi, ki mora financirati vso golazen v javni upravi in zato vzame 43 od vsake plače. Zakaj rabimo toliko učiteljev, kot jih je bilo včasih, ko je bilo otrok 2x več? Zakaj rabimo tako veliko javno upravo? Imamo morda pogodbo z kakšno veliko izvoznico kave, da rabimo tako veliko javno upravo, da kofetkajo na naš račun? Pri nas je javna uprava dobro plačana in zagarantirana služba. Drugje ni tako. Če je javna uprava garantirana službe, potem je plača 20 nižja, če pa želiš večjo plačo, potem pa treba malo reskirat in si najti tako službo. Ampak ker je podjetnikom lajže vzeti delavcu še tistih 80€ mesečno za malico, kot pa da bi rekli državi ne za take prispevke, potem gre v to smer.
Vegos
07. 05. 2007 15.31
Gadni, hehehe, dobra...
gadni@email.si
07. 05. 2007 15.25
Evropska komisija se spozna na ekonomijo kot zajec na boben. Še dobro, da imamo tako vlado, ki stalno skrbi, da se gospodarska rast viša. Oni naj kar napovedujejo kar hočejo, vendar se bo gospodarska rast še naprej višala, brezposelnost nižala in tako dalje, kljub temu, da so se pripadniki bivšega režima vlezli v vsa tkiva naše družbe in zavirajo delo vlade. Zato ni čudno, da bodo storili vse, da bi obrnili rast našega gospodarstva navzdol. Kar poglejte sindikate, kaj vse zahtevajo za delavske lenuhe. Dajmo že enkrat ukinimo socialo, regres, plačan čas za malico, prehrano med delovnim časom, potne stroške itd..da se bodo ljudje spomnili, da morajo za preživetje delat. Če ne drugače bodo za gospodarsko rast poskrbeli uravnoteženi mediji. Zakaj pa imamo Delo, Slivnika, RTV in Grimsa z svojim "ni važno če lažeš, važno je, da ti verjamejo"