Gospodarstvo

Podravka, Kraš in Franck nad Drogo Kolinsko

Zagreb, 04. 02. 2009 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drogi Kolinski grozi prevzem s strani konzorcija, ki naj bi ga ustanovila hrvaška podjetja Podravka, Kraš in Franck. Državno podporo naj bi jim že zagotovil hrvaški gospodarski minister.

Podravka, Kraš in Franck naj bi se združile v konzorcij oziroma holding, ki bi lažje prevzemal nekatere zanimive tarče izven hrvaških meja, med drugim naj bi opravil tudi prevzem Droge Kolinske. Omenjene družbe so namreč zelo zainteresirane za prevzem portfelja izdelkov konkurenčne Droge Kolinske.

Kot poroča hrvaški Poslovni dnevnik, Franck zanima proizvodnja kave Droge Kolinske, in sicer Barcaffe in Grand Caffe, Podravko program namazov Argeta in pijač Cockta, Kraš pa srbska hčerinska družba Droge Kolinske Soko Štark.

S projektom konzorcija, ki bi poleg prevzemov olajšal tudi prodor na druge trge, je seznanjen tudi podpredsednik vlade in hrvaški gospodarski minister ter nekdanji prvi mož uprave Podravke Damir Polančec, ki naj bi že zagotovil tudi državno podporo omenjenim družbam.

Po ocenah neimenovanega vira Poslovnega dnevnika naj bi bila Droga Kolinska v "normalnih razmerah" vredna med 350 in 400 milijoni evrov, v trenutnih razmerah, zaradi globalne finančno-gospodarske krize, pa bi se ta cena lahko še spustila. Zato financiranje prevzema Droge Kolinske za omenjene tri družbe ne bi smelo predstavljati večje težave.

Zaradi lažjega financiranja, ne samo Droge Kolinske, naj bi se po ocenah pobudnikov konzorcija – največji naj bi bil prvi mož Podravke Zdravko Šestak – omenjenemu konzorciju pridružili tudi Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR), Hrvatska poštanska banka in tudi Croatia Osiguranje.

Bo Drogo Kolinsko prevzel hrvaški konzorcij?
Bo Drogo Kolinsko prevzel hrvaški konzorcij? FOTO: Dare Čekeliš

Kot je znano, je koprski holding Istrabenz, ki ima za milijardo evrov dolgov, novembra lani napovedal prodajo Droge Kolinske, v kateri ima Istrabenz 95-odstotni lastniški delež. Droga Kolinska je od aprila lani že prodala nekatere svoje proizvodne programe, ki za družbo niso bili več rentabilni, in se posvetila predvsem proizvodnji namazov, sladkarij, slanih prigrizkov in pijač.

Istrabenz je Drogo Kolinsko prevzel v začetku predlanskega leta, za prevzem pa je odštel nekaj manj kot 150 milijonov evrov oziroma 16 evrov za delnico. Že takrat so nekateri poznavalci opozarjali, da je prevzemna cena prenizka in da je Droga Kolinska zaradi svojega portfelja izdelkov in nepremičnin vredna vsaj še enkrat več.

Istrabenz je do večinskega deleža v Drogi Kolinski prišel še pred združitvijo Droge in Kolinske, saj je bil večinski lastnik Kolinske, po združitvi obeh družb pa je avtomatično pridobil večinski delež v združeni družbi.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hd-marjetica
07. 02. 2009 16.25
Ja seveda še to nam prodajte, saj tako in tako so že naši delovci kot hlabci. Edino domače podjetje fuf v propdajo pa koliko ljudi zopet na cesto????Imam predlog naj še parlament prevzamejo Hrvati!!!Će se majo vsi tako radi .Zanima me koliko bi sedaj v recesiji ,tudi za njih dobili mislim po njihovem delu!!Zelo zelo malo .
Buena Vita
07. 02. 2009 10.47
samo prepoved prodaje da vlada itak so pokradene te firme,lepo jih vzame nazaj in konec sprenevedanj,je treba potem delat
Nowotny
05. 02. 2009 22.37
rešitev je enostavna. Naj da vlada, poroštva bank in naj slovenske banke kupjo Hrvatijo, pa mamo rešen problem.
finec
05. 02. 2009 14.00
Ustavimo roparske Hrvate! Vlado pozivam, da reagira tako, ko so hrvatje ob slovenskih poskusih prevzema njihovih podjetij.
griton
05. 02. 2009 09.19
vsi vemo kako je Adolf začel postopno krast zemljo in vsi vemo kakšne posledice je to imelo. upam da ne pahor stisnil rep med noge tako kot britanski premije chamberlain....
zavedenSlovenec
05. 02. 2009 09.14
Jaz vedno kupujem Slovensko hrano, pijačo, ... vse! Upam, da ne bom stradal, če bo vse hrvatija pokupla
griton
05. 02. 2009 09.14
+1
to je KRIMINAL!!! in če bo država to dovolila nas je lahko samo sram da smo njeni državljani. kako je možno da je to sploh stvar debate?? nesmemo pustit da nas NDH potepta. najprej hočjo morje zato da bi LUKA KOPER 'ŠLA POD VODO'' in to jim še ni dovolj, hočjo uničt še Drogo Kolinsko. Če bo šlo tako naprej SLOVENIJA NE BO VEČ DOLGO OBSTAJALA.
resslovenka
05. 02. 2009 07.36
Danes zjutraj sem slišala, da se Droga Kolinska prodaja, ker poslovanje ni rentabilno. Pri nas tako ali tako podjetja, ki se jih smatra za nerentabilna uničijo ali prodajo. V primeru Droge Kolinske bo prej nasprotno. G. Bavčar z odprodajo krpa svoje luknje in država mu pri tem pomaga ali pa rešuje poslovne zmote bank. Država ki nima lastnega gospodarstva je hlapčevska in revna država. Torej kam spadamo mi?
wonn
05. 02. 2009 00.32
Bavčar bo kriv za potop dobrih firm,banke pa mu pomagajo pri tem,kaj je človek naredil s tem ogromnim denarjem-in potem pa si še deli nagrade,kako se lahko ima za dobrega menedžera,še NKvali. ne bi zasral tega tako kot je on!!!!!
Zvonko Korošec
04. 02. 2009 22.33
nebodo nam hrvatje pobrali le zemlje in morja pobrali nam bodo tudi vse tovarne ki so donosne
erikon
04. 02. 2009 20.55
BAVČARJA PRED ZID
odbogaposlan
04. 02. 2009 19.51
Baučaritet rabelj slovenskih podjetij! REINŽINIRING!!!
odbogaposlan
04. 02. 2009 19.51
Kolinska tako in tako ne obstaja že pet let. Zanimiva so samo zemljiš.ča v središču Ljubljane!
luciluk
04. 02. 2009 18.55
Za Istrabenz bi bilo bolje da bi CRO prodali Igorja Bavčarja ter celotno ex kliko LDS, ki je vse skupaj zakuhala. Nevem od kje ex-komunistom prpričanje da kaj vedo o kapitalu, ekonomiji in trgovanju. Zto ker nimajo pojma so sedaj tam kjer so. Še noben komunist ni bil dober ekonomist, res pa je da pa so najboljši kimavci in podrepniki. V temu jim ni para. Istrabenz pa v likvidacijo, enako z Elanom!
Buena Vita
04. 02. 2009 18.33
JAJA JAJA KER JE JANŠATOVA VLADA TAJKUNE RAZKRINKALA,STE JO LINČAVALI sedaj pa pogledajte resnici v oči povejte sebi bimbići čigav je bacvar,kdo ga ja naštimal spomnite se velikega poka med jankovičem in ropom,po teveju,rop zabrusi jankoviču ;nastavil sem te,in odstavil te bom kaj je svovenci,nista govorila kitajsko-prerekala sta se v slovenščini,ste razumeli povedano,ali se delate norca iz sebe in svoje nevednosti hja,bila je konstrukcija,vse uniči,pobaši kar se pobasat da tako so naredili, zamerim JANŠI KER NI TAKOJ ŠEL V TOŽBE,SAMO KAKO ,ČE PA SO GA SODNIKI PREHITELI S ŠTRAJKOM,IN NEDELOM NO,A JE JANŠA KRIV ČE JE ROP POVSOD LOVKE MAFIJCEV RAZVLEKEL,Z RAZLIČNIMI CVIKOTI
velikiblek
04. 02. 2009 18.16
To je vse maslo Kučana in njegovega "nacionalnega interesa" in ropa, ki je bavčarja nastavil v Istrabenz
Foen
04. 02. 2009 18.00
prav je tko. če sami ne znamo cent, nej prevzame nekdo ki zna. dol mi visi če je hrvat.
focus2031
04. 02. 2009 17.58
kar se šrot in bavčar dotakneta se spremeni v drek...tudi vse najboljše firme bosta prodala tujcem, če jih že nista zavozila....in Jan$a jim je vse to omogočil...velik $lovenski domoljub, res pohvale vredno....govedarji
GSG-9
04. 02. 2009 17.49
Nikoli več cocte če se to zgodi....
celota
04. 02. 2009 17.45
Audy veš, pa ne vsa Droga