Gospodarstvo

Podpora evropskemu davku

Bruselj, 30. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V poročilu nemški raziskovalni inštitut Bertelsmann zagovarja uvedbo evropskega davka, a pod pogojem, da skupna davčna obremenitev državljanov ne bi dodatno obremenila.

Belgijski premier Guy Verhofstadt je velik podpornik uvedbe evropskega davka
Belgijski premier Guy Verhofstadt je velik podpornik uvedbe evropskega davka FOTO: Reuters

Morebitna uvedba enotnega evropskega davka bi tako spet zagotovila vsaj delno neodvisnost evropskega proračuna od držav članic, meni nemški inštitut. Čeprav v laekenski deklaraciji, ki je v grobem določila naloge konvencije o prihodnosti Evrope, o evropskem davku ni govora, se pojavljajo vse številnejši predlogi, da bi v razpravo o prihodnji ustavi Evropske unije vključili tudi uvedbo neposrednih evropskih davčnih dajatev.

Leta 1970 so se evropske vlade odločile proračun EU vsaj deloma osamosvojiti s tem, da so kot vir prihodka v evropski proračun določile prihodke iz carin na kmetijske izdelke. Ta prihodkovni vir je takrat pokril več kot polovico potreb evropskih institucij, čeprav je zaradi liberalizacije trgovine s kmetijskimi izdelki njegov delež vse bolj usihal in zdaj znaša komaj 15 odstotkov.

Eden izmed najmočnejših zagovornikov uvedbe evropskega davka je belgijski premier Guy Verhofstadt, večina njegovih kolegov pa zamisli ne podpira.