Gospodarstvo

Podpisan dogovor za stabilnejši evro

Bruselj/Luxembourg, 07. 06. 2010 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni ministri držav v območju evra so podpisali dokumente za vzpostavitev instrumenta do 440 milijard evrov jamstev za pomoč članicam, ki bi se znašle v podobnih dolžniških težavah kot Grčija.

Posebno finančno vzvodje (special purpose vehicle) ima status pravne entitete s sedežem v Luksemburgu in je namenjeno usklajevanju morebitne pomoči državam v območju evra. Če bi katera od članic območja evra potrebovala pomoč, bi ji druge priskočile na pomoč z jamstvi za posojila.

podpis dogovora za stabilnejši evro
podpis dogovora za stabilnejši evro FOTO: Reuters

Delež Slovenije v okviru tega instrumenta naj bi bil do 2,851 milijarde evrov. Instrument je del širšega sistema za zagotavljanje stabilnosti evra, ki vključuje tudi mehanizem 60 milijard evrov posojil iz proračuna EU in do 250 milijard evrov posojil Mednarodnega denarnega sklada, torej skupaj do 750 milijard evrov posojil.

Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker je po podpisu povedal, da je Luksemburg postal prvi delničar nove "družbe z omejeno odgovornostjo", ki bo upravljala posebno finančno vzvodje. Postopoma naj bi se junija pridružile še preostale države v območju evra, ko izvedejo vse postopke. Celoten proces, vključno z imenovanjem predsedujočega upravi, naj bi bil končan v prihodnjih dneh.

Evropski komisar za denarne in ekonomske zadeve Olli Rehn je izpostavil hitro vzpostavitev tega instrumenta, češ da je bil dogovorjen šele pred slabim mesecem. To po njegovih besedah pomeni, da ni nobene negotovosti več glede tega, ali je Evropa sposobna izpolniti svoje obljube. Poudaril je treba tudi, da je ključno, da instrument temelji na enako strogih pogojih kot mehanizem posojil Grčiji. To pomeni, da se bodo morale države, ki bi želele zaprositi za posojila v okviru tega instrumenta, z EU in Mednarodnim denarnim skladom dogovoriti o podobnem programu, kot se je Grčija, torej se zavezati k bolečim ukrepom za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga ter za izvedbo strukturnih reform.

Med prvimi v vrsti za pomoč iz tega instrumenta se omenjata Portugalska in Španija. Juncker in Rehn sta državi danes že opozorila, da sta njuna programa reform sicer "pogumna in ambiciozna", a da bosta morali za obdobje po letu 2011 pripraviti še dodatne ukrepe za javnofinančno konsolidacijo ter strukturne reforme na trgu dela in v bančnem sektorju.

Po srečanju evroskupine se je v Luksemburgu sestala še delovna skupina za proračunske in ekonomske reforme pod vodstvom predsednika EU Hermana Van Rompuya, ki se je prvič sestala 21. maja, ko se je strinjala, da v EU obstaja "širok konsenz" za finančne in politične sankcije za kršitelje proračunskih pravil. Takrat je opredelila štiri glavne cilje svojega dela: zagotoviti večjo proračunsko disciplino, opredeliti poti za zmanjšanje razlik v konkurenčnosti, vzpostaviti učinkovit krizni mehanizem in okrepiti ekonomsko upravljanje v institucionalnem smislu. Slovenijo v njej zastopa minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari, ki pa ga danes ni v Luksemburgu.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LoretdeMar
09. 06. 2010 13.08
Evropa bo še prej propadla kot Juga, saj je več Turkov znotraj kot zunaj.
Tonček Balonček
09. 06. 2010 07.21
Hvala DEMOS-u, da nas je popeljal v Evropo!
JanezNovakJohn
09. 06. 2010 07.17
Ka je hujši zločin od ropa banke ? Ustanoviti novo banko. !
Abacus
09. 06. 2010 04.48
Nevem zakaj bi EU propadla ,ce AU torej Afriska Unija ni propadla ,pa vemo kako revne so nekatere clanice in noben ne govori o propadu AU. Celo lastno valuto zelijo uvesti po vzoru evra ,zamislite si no? Enako Unija v Lat. Ameriki.
tron3
08. 06. 2010 14.23
Kaj tem EU politikom še sedaj ni jasno za kaj se je zgodila kriza, da z njimi pomete, razpad EU je neizbežen, pa si lahko lažejo kolikor hočejo
levaki-tajkuni
08. 06. 2010 03.33
EU se bo razcepila in ostalo bo samo 10 držav. Nato pride WW3.
skandinavec
08. 06. 2010 01.18
Ta denar bo šel kot bumerang nazaj k velikim bankam in to po enakem postopku kot se to dogaja v Grčiji. EU je vzel posojilo od ECB in IMF, ta dva pa sta si ga preko velikih grških bank nakazala nazaj k sebi in kot rezultat tega...EU države bodo plačevale tako kredite kot tudi obresti za bankirje, ki si še kar naprej veselo izplačujejo astronomske bonuse!......Vse skupaj je en velik nateg!!! -----------------------------------------... 07.06.2010, 22:13 Upam, da v Banki Slovenije še niso skurili vseh tolarskih bankovcev in pretopili vseh tolarskih kovancev..... Bodo KMALU spet potrebni.... EURO je mrtev...... --------------------------------------...
loden
07. 06. 2010 22.53
zakaj papir najhitreje zgori?
frako
07. 06. 2010 22.18
dobr da hrvati še niso v uniji bi zdele pou tega gnarja rabl
Tristokosmatih
07. 06. 2010 22.18
jaz verjamem v evro
Odpri.oci
07. 06. 2010 22.13
Upam, da v Banki Slovenije še niso skurili vseh tolarskih bankovcev in pretopili vseh tolarskih kovancev..... Bodo KMALU spet potrebni.... EURO je mrtev......
135kmh
07. 06. 2010 21.47
Jaz bi jim ga dal če od odzadaj kjer nikoli ne posije sonce evro in vse skupaj.
loden
07. 06. 2010 21.46
...potem je počil lonec in pravljice je bilo konec...