Gospodarstvo

Podjetniki o davkih

Ljubljana, 13. 09. 2006 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada bo upoštevala gospodarstvenike, a hkrati skušala zagotoviti stabilnost javnih financ, je poudaril minister Bajuk.

Večjih razbremenitev ne moremo zagotoviti, če hkrati ni predloga za znižanje izdatkov, je pojasnil finančni minister Bajuk.
Večjih razbremenitev ne moremo zagotoviti, če hkrati ni predloga za znižanje izdatkov, je pojasnil finančni minister Bajuk. FOTO: POP TV

Minister za finance Andrej Bajuk je s člani upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in vodilnimi nekaterih slovenskih podjetij spregovoril o predlaganih davčnih spremembah. Gospodarstveniki so ocenili, da gredo spremembe v pravo smer, da pa je intenzivnost razbremenjevanja gospodarstva premajhna. Ministru Bajuku so podali tudi nekaj konkretnih pripomb, je po srečanju povedal predsednik GZS Jožko Čuk.

Po Čukovih besedah se gospodarstveniki zavzemajo, da se davek na izplačane plače čimprej ukine, da v prihodnjih letih ne pride do zvišanja stopenj davka na dodano vrednost (DDV) ter da se davčna stopnja pri obdavčitvi pravnih oseb zniža s predlaganih 23 na vsaj 20 odstotkov.

Minister Bajuk je zatrdil, da bo vlada upoštevala pripombe gospodarstvenikov, da pa večje razbremenitve ne morejo zagotoviti, če hkrati ni predloga za znižanje izdatkov. Sam sicer razume željo gospodarstva, da bi se na področju sprememb davčne zakonodaje zadeve premikale hitreje. "Treba pa je razumeti, da je treba zagotoviti določeno mero stabilnosti javnih financ," je poudaril.

Podjetniki za takojšnjo ukinitev davka na plače

Gospodarstveniki pozdravljajo poenostavitev davčne zakonodaje, so pa pričakovali bolj korenite spremembe. "Žal smo ostali pri spremembah, ki se bodo odrazile šele v prihodnjih letih, ne pa takoj," je dejal predsednik uprave Mure Borut Meh.

Finančni minister je pojasnil, da je zmanjšanje prihodkov iz naslova obdavčitve fizičnih oseb pričakovati v letu 2007, učinki drugih sprememb pa bodo vidni šele v letu 2008. Po Bajukovih besedah si vlada prizadeva, da v prihodnje bi prišlo do morebitnega povečanja stopenj DDV. "Če pa bo to potrebno, bomo stopnji DDV zvišali," je dejal.

Meh je izrazil obžalovanje, da je bila večina razprav namenjena spremembam obdavčitve fizičnih oseb, medtem ko je za podjetja bolj pomemben zakon o davku od dohodkov pravnih oseb. "Tu pa so spremembe bolj administrativne, pomenijo bolj administrativno razbremenitev, ne pa toliko finančne," je bil kritičen prvi mož Mure. Meh tudi meni, da je znižanje stopnje davka iz dobička premajhno, še posebej zato, ker se ukinjajo investicijske olajšave.

Po besedah predsednika uprave Kovinoplastike Lož Alojzija Mazija gospodarstveniki pričakujejo, da se bo država resno lotila predvsem znižanja porabe. "Če država ne bo resno posegla v porabo denarja, bodo vsa ta premikanja davčnega bremena iz enega kanala v drugega imela premajhne učinke," je pojasnil.

V podjetjih sicer še nimajo izračunov, kakšni bodo učinki davčnih sprememb na poslovanje. So pa ponekod že izračunali, kaj pomeni znižanje davka na izplačane plače. Meh glede tega meni, da bi bilo bolje davek na izplačane plače ukiniti takoj. "To bi bistveno prispevalo k znižanju stroškov dela v slovenskih podjetij, kjer je obdavčitev dela med največjimi v Evropi," je zatrdil.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.