Gospodarstvo

Podjetja iz kroga Pivovarne Laško tožijo ATVP

Ljubljana, 08. 11. 2008 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetja iz kroga Pivovarne Laško so se za tožbo zoper ATVP odločila, ker želijo izpodbijat odločbo, s katero jim je agencija odvzela glasovalne pravice v Mercatorju.

Podjetja so se odločila za tožbo zaradi odvzema glasovalnih pravic v Mercatorju.
Podjetja so se odločila za tožbo zaradi odvzema glasovalnih pravic v Mercatorju. FOTO: Dare Čekeliš


Infond Holding je skupaj s Pivovarno Laško, Pivovarno Union in Radensko na vrhovno sodišče vložil tožbo zoper Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), so sporočili iz Infond Holdinga. S to potezo izpodbija odločbo agencije, s katero je ta omenjenim družbam odvzela glasovalne pravice v Mercatorju.

ATVP v 23. oktobra izdani odločbi ugotavlja, da so Infond Holding, pivovarni in Radenska imetnice približno 48,34-odstotnega deleža Mercatorja z glasovalno pravico. Kot je med drugim ugotovila ATVP, družbe delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Mercatorju, zato jim je z odločbo prepovedala uresničevati glasovalne pravice, dokler ne objavijo prevzemne ponudbe ali znižajo lastništva pod 25 odstotkov.

Skupina podjetij okoli Pivovarne Laško je že po prejetju odločbe napovedala vložitev tožbe. Na vrhovno sodišče jo je vložila 4. novembra. Kot v petkovem sporočilu pojasnjuje Infond Holding, agencija "v izpodbijani odločbi zmotno uporablja materialno pravo," saj je zmotno in nepopolno ugotovila dejansko stanje.

Družbe, povezane s Pivovarno Laško, že dlje časa vztrajajo, da v času, na katerega se nanaša odločba, niso dosegale prevzemnega praga, saj niso imele glasovalnih pravic. Infond Holding in Pivovarna Laško sta po njihovih trditvah postali povezani osebi šele 17. marca, ko je Pivovarna Laško prejela odločbo ATVP o uspešno izvedenem prevzemu s strani Infond Holdinga.

Od nastopa obveznosti priglasitve koncentracije, ki v skladu z zakonsko regulativo nastopi v sedmih dneh od prejetja odločbe o uspešno opravljenem prevzemu, pa do odločitve urada za varstvo konkurence v zadevi je izvrševanje konkurence, torej tudi razpolaganje z glasovalnimi pravicami, zadržano.

Glede na to, kot so že pred časom pojasnili v Laškem, so Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska upoštevale zakon o prevzemih in na skupščini Mercatorja 26. avgusta niso uresničevale glasovalnih pravic iz naslova lastništva 'najboljšega soseda'.

Sicer pa sta Infond Holding in skupina Pivovarna Laško 4. novembra, torej isti dan, kot sta vložili tožbo na vrhovno sodišče, napovedali prodajo skupno 48-odstotnega deleža v Mercatorju. Razlog naj ne bi bila finančna kriza, ampak 'teror', ki ga "država prek urada za varstvo konkurence izvaja nad Pivovarno Laško". V Laškem so napovedali tudi odškodninsko tožbo zoper državo.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
09. 11. 2008 09.59
V vsej tej zgodbi gre za pravniške natege, resnico pa vsi poznamo. Šrot je skozi \"kastelc\" firme kupil daleč preveč velik delež mercatorja in bi moral plačati prevzemno premijo. Zato da premije ne bi bilo potrebno plačati, se je skril izza več podjetij in sedaj pravi da \"kao\" nič nima z njimi. V resnici torej poskuša ogoljufati državo in davkoplačevalce za prevzemno premijo. Jasno da vsi vemo kaj je res, le to kar že vrabci čivkajo je pa žal potrebno dokazati tudi na sodišču. No da bi bil stvar še bolj ogabna, pa gospod grozi s prodajo in razsutjem večjega dela gospodarstva, če ga država in sodišče ne bo ubogalo. Gre za navadno izsiljevanje, da mu ne bi bilo treba plačati prevzemne premije v trenutko, ko mu že tako manjka denarja. Kdo sedaj izvaja teror, je pa res dobro vprašanje. V praksi se temu reče zakon močnejšega in v tem trenutku ni jasno kdo to je. Ali je močnejša država ali pa naš proizvajalec Tajkuna-a. Vse skupaj je na zelo spolzkih in zamočvirjenih tleh. Takrat ko govorimo o zakonu močnejšega, se že bližamo podobi divjega zahoda. Ali je to civilizacija in družba kakršno smo želeli?
Buena Vita
09. 11. 2008 09.38
milosy mercatorjeve trgovine se drastično praznejo,kupci gredo drgam,še privatniki so začel bežat proč,ker ker;;, goljufivi mercator ne da nebenih akcijskih popustov na račune,če izdajo račun ne moreš ob torkih dobit ceneje,ne moreš sodelovat v akcija,skratka---diskriminacija kupcev na vsej ćrti, zdej pa vprašanje za inšpekcijse službe,in računsko sodišče;;,Kam so se stekala sredstva ki so bila z računov,ker dvom je da so v merkatrji delali in delajo po domače,malo levi žep,malo desni žep
kriss714@amis.net
09. 11. 2008 03.10
Nacionalizirat pokradeno. Po kratkem postopku.
gordo
08. 11. 2008 23.45
druže tito mi ti se kunemo da bolj krast še smemo
laufer
08. 11. 2008 22.49
Tajkuni se obnašajo kot, da tajkunov ni več! Živela partija!
Nevenka Šmit
08. 11. 2008 15.03
mercator ni nacionalni interes, ampak je nič drugega kot monopol na tržišču. Z njegovo prodajo bi dosegli bolš in bolj zdrav konkurenčni boj na trgu. Vendar si gospod Šrot tega ne bo privoščil saj bi njegovemi pivu v merkatorjovih prodajalnah konkuriralo boljše in cenejše pivo iz tujine. Zato sklepam, da je to samo oblika izsiljevanja za dosego svojih ciljev. Bravo Soršak ne daj se !!!