Gospodarstvo

Podelili modre zastave

Portorož, 14. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V okviru letošnjega 10. mednarodnega salona navtike Internautica so podelili modre zastave - mednarodni znak za ekološko neoporečno in zelo urejeno kopališče ali marino.

Letos navtični sejem Internautica praznuje deseto obletnico (Foto: Dare Čekeliš)
Letos navtični sejem Internautica praznuje deseto obletnico (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Modre zastave je letos prejelo devet slovenskih kopališč ter marin, in sicer centralna plaža Okolje Portorož ter kopališča Zdravilišča Krka Strunjan, HTP Simonov zaliv, Žusterna, Mestno kopališče Koper, kopališče Šobčev bajer in Grajsko kopališče Bled, pa tudi Marina Portorož ter Marina Porting Izola.

Jahte in jadrnice so privabile tudi bodoče jadralce (Foto: Dare Čekeliš)
Jahte in jadrnice so privabile tudi bodoče jadralce (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Modra zastava je mednarodni znak za ekološko neoporečno in zelo urejeno kopališče oziroma marino, ki se podeljuje, na podlagi javnega razpisa, za vsako sezono posebej. Kot znano, se začenja postopek za vsakoletno konkuriranje za pridobitev MZ takoj na začetku leta. Gre za pridobitev mednarodnega okoljskega priznanja in znaka za izkazan posebno skrben odnos upravljalcev naravnih kopališč in njihovih občin do lastnega in širšega okolja. Kandidati morajo dejansko izkazati izpolnjevanje sedaj veljavnih 27 kriterijev FEE za naravna kopališča in 22 kriterijev FEE za marine, ki so razdeljeni v štiri skupine: kakovost kopalne vode, okoljska vzgoja in informiranje, okoljski menedžment ter varnost in storitve na kopališču.

V letošnjem letu se je na evropskem nivoju podelilo 3.074 modrih zastav, 2.442 za naravna kopališča in 532 za marine, od tega v Sloveniji 9, 7 za naravna kopališča, 2 za marine.

Letošnjo mednarodno komisijo za modro zastavo so sestavlali člani organizacij, kot so Okoljski program Združenih narodov (UNEP), Svetovna turistična organizacija (WTO), Mednarodna zveza reševalcev iz vode (ILS), Evropska zveza za ohranitev morskega obrežja (EUCC) in druge.

SORODNI ČLANKI