Gospodarstvo

Podaljšana uredba o cenah bencina

Ljubljana, 05. 07. 2006 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada se je odločila, da bo model določanja cen naftnih derivatov zaradi nestabilnosti trga veljal še nekaj mesecev.

Bencin
Bencin FOTO: Reuters

Vlada bo po pričakovanjih ministrstva za gospodarstvo v četrtek za tri mesece podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov z 28-dnevnim obračunskim obdobjem za izračun prodajnih cen. "Za to smo se v soglasju z ministrstvom za finance in Uradom RS za makroekonomske analize in razvoj odločili, ker se cene nafte še vedno niso stabilizirale," je danes pojasnil generalni direktor direktorata za notranji trg na gospodarskem ministrstvu Peter Puhan.

"Model smo podaljšali za tri mesece, nato pa se bomo odločili, ali ga še podaljšamo ali gremo nazaj na 14-dnevni model," je povedal Puhan. Po njegovih besedah je predlog medresorsko usklajen, zato na ministrstvu pričakujejo, da ga bo vlada sprejela.

Vlada je uredbo, s katero je obdobje za izračun prodajnih cen goriv podaljšala s 14 na 28 dni, oktobra lani sprejela zaradi velikega nihanja cen naftnih derivatov na svetovnem trgu. To posledično v veliki meri vpliva na hitro spreminjanje cene v Sloveniji, kar ni dobro za trg, saj cene naftnih derivatov vplivajo tudi na druge cene, je spomnil Puhan.

Vlada želi zagotavljati stabilnost cen nafte in naftnih derivatov, saj je njihovo nihanje najbolj nevarno za ustvarjanje inflacijskih pričakovanj.

Uredba z lanskega oktobra, ki poleg daljšega obračunskega obdobja od 20 kotacij ne upošteva pet najvišjih in pet najnižjih dnevnih kotacij cen, je veljala do januarja. Nato jo vlada podaljšala za šest mesecev, in sicer do 8. julija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.