Gospodarstvo

Pod drobnogledom srbskih tožilcev naj bi bil tudi Mercator-S

Beograd, 16. 10. 2024 13.39 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbsko državno tožilstvo je uvedlo preiskavo proti štirim trgovskim družbam, ki jih sumijo dogovarjanja o cenah in s tem povzročitve škode konkurenci na trgu. Med družbami, ki jih preiskuje tožilstvo, je tudi članica skupine Fortenova Mercator-S.

Komisija za varstvo konkurence je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta minuli četrtek uvedla postopek zoper družbe Delhaize, Mercator-S, Univerexport in DIS zaradi suma kršitve pravil konkurence na trgu s sklenitvijo omejevalne pogodbe oz. dogovarjanja glede vzpostavitve politike istih cen za določene izdelke.

Komisija je sporočila, da je v obdobju od konca aprila do 19. septembra spremljala gibanje cen za 35 izbranih izdelkov v omenjenih trgovskih verigah in nato analizirala podatke. Analiza je po njihovih trditvah pokazala nezakonito prakso.

Komisija je še sporočila, da je posebno pozornost namenila osmim izdelkom, ki so pomembni elementi v povprečni potrošniški košarici in katerih cene neposredno vplivajo na gospodinjski proračun potrošnikov. Med njimi so bili jogurt, mleko, olje, moka, sladkor, jajca, kava in banane določene blagovne znamke. Ugotovili so, da so bile redne cene vseh teh izdelkov pri vseh opazovanih trgovcih enake ali zelo podobne, čeprav so trgovci izdelke kupovali pod povsem različnimi pogoji. Kot so še dodali, je enako ugotovitev mogoče sprejeti tudi, ko gre za akcijske cene.

Trgovina
Trgovina FOTO: Shutterstock

Posebni protikorupcijski oddelek višjega državnega tožilstva v Beogradu je po ugotovitvah komisije sprožil postopek, da bi preveril, ali ravnanja štirih največjih trgovskih verig v Srbiji poleg morebitne kršitve zakona o varstvu konkurence vsebujejo elemente kaznivega dejanja, je navedbe beograjskih televizijskih postaj, ki se sklicujejo na vire z državnega tožilstva, v torek povzela Beta.

Srbska javna radiotelevizija RTS pa je pri tem navedla še, da je srbsko državno tožilstvo prvič sprožilo postopek proti trgovskim verigam. Morebitnim kršiteljem grozijo denarne kazni v višini 10 odstotkov dobička in zaporna kazen do pet let.

Delhaize je ena od vodilnih maloprodajnih trgovskih verig na svetu s sedežem na Nizozemskem, v Srbiji pa ima po podatkih z njihove spletne strani več kot 520 trgovin. Mercator-S ima v Srbiji več kot 340, srbski trgovski verigi Univerexport in DIS pa skupno več kot 240.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.